Alimente care te ajută să combaţi astenia de primăvară. Trucuri prin care îţi ajuţi organismul să se adapteze mai repede la noile condiţii de mediu

Schimbările de mediu, cum ar fi modificările de temperatură, de climă sau lumina excesivă, solicită organismul, acesta consumând o cantitate suplimentară de energie. Resimţim aceste schimbări mai cu seamă la începutul primăverii, toamnei şi al iernii, perioade în care începe şi procesul de adaptare a organismului la noile condiţii de mediu.

19 mart. 2023, 07:16
Alimente care te ajută să combaţi astenia de primăvară. Trucuri prin care îţi ajuţi organismul să se adapteze mai repede la noile condiţii de mediu

Astenia de primăvară durează, în medie, două sau trei săptămâni şi se manifestă printr-o stare de epuizare și oboseală constantă cauzată de schimbarea anotimpurilor. Uneori, poate fi însoțită și de o stare de melancolie sau de o ușoară depresie.

În principal, un anumit tip de alimentaţie, mişcarea în aer liber, respectarea celor opt ore de somn şi o bună hidratare a organismului sunt suficiente pentru a o combate.

Alimente care te ajută să combaţi astenia de primăvară

În rândurile următoare, ne vom opri asupra alimentelor pe care este recomandat să le consumi în această perioadă pentru a combate astenia.

De bază, în această perioadă, sunt legumele şi fructele, care asigură un aport important de vitamine, minerale și alti nutrienți.

Treptat, alimentația noastră trebuie să facă tranziţia de la mâncărurile greoaie specifice iernii la cele mai ușoare, specifice sezonului cald. Aşadar, se recomandă introducerea în alimentaţie a anghinarei, sparanghelului, prazului, sfeclei, morcovilor, a leguminoaselor precum lintea, mazarea si fasolea. De asemenea, este bine-venit consumul verdeţurilor, fie sub formă de salate, fie sub formă de sucuri proaspete: spanac, urzici, salată verde, păpădie, leurdă, lobodă.

Citeste si Opt alimente care pot fi toxice! În ce condiții ajung să devină fatale

Nici proteinele animale nu este bine să lipsească din alimentaţie, dar este recomandat să fie luate din peşte şi din fructe de mare. Aşadar, codul, merluciul, tonul, calamarul sau creveții fac adevărate minuni pentru cei care se confruntă cu astenia de primăvară.

Fiziologic, organismul iese din hibernare şi începe să evolueze primăvară şi atunci să zicem că are o perioadă în care se adaptează mai greu. Noi trebuie să îl facem să se adapteze mai repede. Treziţi-vă de dimineaţă, faceţi un duş rece, după unul cald, duşuri scoţiene, mâncaţi curat, fructe, legume româneşti, seara beţi un pahar de vin să puteţi dormi liniştiţi, gândiţi numai pozitiv şi veţi ieşi din această astenie. Toate lucrurile acestea simple… Toate seminţele au vitamina C„, recomanda prof. dr. Vlad Ciurea, într-un interviu la Antena 3.

Categoriile de persoane cele mai afectate de astenia de primăvară

De regulă, astenia de primăvară se resimte la nivel psihologic, în lunile martie și aprilie. Cele mai afectate sunt, în general, femeile active, cu vârste între 30 și 40 de ani.

Astenia de primvara nu este o boală, este o stare generată în general de o reacție de adaptare mai dificilă a organismului la trecerea de la un anotimp la altul, sunt diferențe de presiune, de temperatură, de lumină, și sunt dezechilibre generale și stare de oboseală, epuizare, la mai multe niveluri.

Citeste si Alimente care ne menţin creierul sănătos. Neurologul Vlad Ciurea: „Creierul are nevoie de o anumită mâncare”

Fizic, psihic, emoțional, sexual, însoțită de tulburări de memorie, de concentrare, variaţii ale apetitului, dezechilibre psihoemoţionale, unii mai anxioși nervoși, alții din contră, mai triști, melancolici, chiar cu tendinţă spre depresie, dureri de cap, amețeli, mai pot însoți astenia de primăvară”, a declarat Ruxandra Constantina, medic, apifitoterapeut, pentru Observator.