Alimente care te ajută să combaţi astenia de primăvară. Trucuri prin care îţi ajuţi organismul să se adapteze mai repede la noile condiţii de mediu

Schimbările de mediu, cum ar fi modificările de temperatură, de climă sau lumina excesivă, solicită organismul, acesta consumând o cantitate suplimentară de energie. Resimţim aceste schimbări mai cu seamă la începutul primăverii, toamnei şi al iernii, perioade în care începe şi procesul de adaptare a organismului la noile condiţii de mediu.
Alina Costache
19 mart. 2023, 07:16
Alimente care te ajută să combaţi astenia de primăvară. Trucuri prin care îţi ajuţi organismul să se adapteze mai repede la noile condiţii de mediu

Astenia de primăvară durează, în medie, două sau trei săptămâni şi se manifestă printr-o stare de epuizare și oboseală constantă cauzată de schimbarea anotimpurilor. Uneori, poate fi însoțită și de o stare de melancolie sau de o ușoară depresie.

În principal, un anumit tip de alimentaţie, mişcarea în aer liber, respectarea celor opt ore de somn şi o bună hidratare a organismului sunt suficiente pentru a o combate.

Alimente care te ajută să combaţi astenia de primăvară

În rândurile următoare, ne vom opri asupra alimentelor pe care este recomandat să le consumi în această perioadă pentru a combate astenia.

De bază, în această perioadă, sunt legumele şi fructele, care asigură un aport important de vitamine, minerale și alti nutrienți.

Treptat, alimentația noastră trebuie să facă tranziţia de la mâncărurile greoaie specifice iernii la cele mai ușoare, specifice sezonului cald. Aşadar, se recomandă introducerea în alimentaţie a anghinarei, sparanghelului, prazului, sfeclei, morcovilor, a leguminoaselor precum lintea, mazarea si fasolea. De asemenea, este bine-venit consumul verdeţurilor, fie sub formă de salate, fie sub formă de sucuri proaspete: spanac, urzici, salată verde, păpădie, leurdă, lobodă.

Citeste si Opt alimente care pot fi toxice! În ce condiții ajung să devină fatale

Nici proteinele animale nu este bine să lipsească din alimentaţie, dar este recomandat să fie luate din peşte şi din fructe de mare. Aşadar, codul, merluciul, tonul, calamarul sau creveții fac adevărate minuni pentru cei care se confruntă cu astenia de primăvară.

Fiziologic, organismul iese din hibernare şi începe să evolueze primăvară şi atunci să zicem că are o perioadă în care se adaptează mai greu. Noi trebuie să îl facem să se adapteze mai repede. Treziţi-vă de dimineaţă, faceţi un duş rece, după unul cald, duşuri scoţiene, mâncaţi curat, fructe, legume româneşti, seara beţi un pahar de vin să puteţi dormi liniştiţi, gândiţi numai pozitiv şi veţi ieşi din această astenie. Toate lucrurile acestea simple… Toate seminţele au vitamina C„, recomanda prof. dr. Vlad Ciurea, într-un interviu la Antena 3.

Categoriile de persoane cele mai afectate de astenia de primăvară

De regulă, astenia de primăvară se resimte la nivel psihologic, în lunile martie și aprilie. Cele mai afectate sunt, în general, femeile active, cu vârste între 30 și 40 de ani.

Astenia de primvara nu este o boală, este o stare generată în general de o reacție de adaptare mai dificilă a organismului la trecerea de la un anotimp la altul, sunt diferențe de presiune, de temperatură, de lumină, și sunt dezechilibre generale și stare de oboseală, epuizare, la mai multe niveluri.

Citeste si Alimente care ne menţin creierul sănătos. Neurologul Vlad Ciurea: „Creierul are nevoie de o anumită mâncare”

Fizic, psihic, emoțional, sexual, însoțită de tulburări de memorie, de concentrare, variaţii ale apetitului, dezechilibre psihoemoţionale, unii mai anxioși nervoși, alții din contră, mai triști, melancolici, chiar cu tendinţă spre depresie, dureri de cap, amețeli, mai pot însoți astenia de primăvară”, a declarat Ruxandra Constantina, medic, apifitoterapeut, pentru Observator.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Victor Ponta, dezvăluirea momentului. Care este povestea pozei de Paște, cu Georgescu și Simion. „Călin s-a supărat!”
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu casa moștenită dacă nu deschizi succesiunea. Termene, riscuri și sancțiuni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Pozele false aruncate de Elena Lasconi pot răsturna alegerile prezidențiale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cutremur azi-dimineață în România! În ce zonă s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Andrew Barabancea, decizie RADICALĂ după ce a suferit un infarct la 24 de ani. Totul este pentru binele lui
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Gesturile interzise la alegeri prezidențiale 2025. Recomandările Biroului Electoral Central pentru alegători
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață