Alimentul care ne permite să mâncăm cât şi ce vrem fără să ne îngrăşăm

Merişoarele, fructe des utilizate în bucătăria scandinavă, ar putea ajuta la prevenirea îngrăşării şi a creşterii nivelului de colesterol, spun oamenii de ştiinţă din Suedia.

26 ian. 2014, 08:17
Alimentul care ne permite să mâncăm cât şi ce vrem fără să ne îngrăşăm

În studiul coordonat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Lund, au folosit şoareci care aveau tendinţa de a stoca grăsimea. De-a lungul a trei luni, animalele au fost hrănite cu o dietă bogată în grăsimi şi cu diferite tipuri de fructe de pădure.

„Dintre toate, cele mai bune fructe de pădure, în ceea ce priveşte limitarea greutăţii câştigate de şoarecii hrăniţi cu o dietă bogată în grăsimi, au fost merişoarele”, a declarat cercetătorul Karin Berger.

Animalele hrănite cu o dietă bogată în grăsimi, dar care au primit merişoare, nu s-au îngrăşat mai mult ca şoarecii care au mâncat o dietă săracă în calorii. Mai mult, şi nivelul lor de zahăr din sânge a fost la fel de scăzut. De asemenea, nivelul de colesterol al acestora a fost mai scăzut decât al şoarecilor care au mâncat o dietă bogată în grăsimi dar care nu au primit şi merişoare.

Celelalte fructe folosite în studiu au fost: afine, zmeura, mure, prune uscate, fructe de açaí şi vuietoare.

Oamenii de ştiinţă au fost uimiţi să descopere că fructele de açaí, care au fost prezentate ca super alimente cu proprietăţi care ajută la pierderea în greutate, au avut efecte opuse în cazul şoarecilor. Aceste fructe „au dus la creşterea în greutate şi la un nivel mai mare de grăsime la ficat”.

Cât despre uimitoarele capacităţi ale merişoarelor, oamenii de ştiinţă susţin că ele ar putea fi explicate de conţinutul bogat de antioxidant polifenol, scrie AFP, citat de descopera.ro..

Acum, oamenii de ştiinţă plănuiesc ca pe viitor să realizeze un studiu în care să urmărească efectele merişoarelor asupra subiecţilor umani.

Însă, având în vedere că, în cazul şoarecilor, merişoarele au reprezentata 20% din dietă, oamenii de ştiinţă au explicat că un consum atât de ridicat de astfel de fructe nu ar fi realist pentru oameni.

„Cu toate acestea, scopul nu este de a produce efecte dramatice la fel ca cele din cazul şoarecilor care au urmat dieta bogată în grăsimi, ci de a preveni obezitatea şi diabetul prin suplimentarea dietei normale cu fructe de pădure”, au notat specialiştii.