Alimentul extrem de nociv pe care-l consumăm zilnic. Chef Florin Dumitrescu a renunțat la el după o întâmplare petrecută în brutăria unui prieten: „Afânătorul pe care-l băga în aluat i-a curs din bidon și a făcut gaură în beton”

"Pâinea noastră cea de toate zilele" este alimentul la care cei mai mulți dintre noi nu pot renunța. Este sățioasă, dar dincolo de acest aspect, se pare că nu este cel mai sănătos aliment, mai ales dacă nu este preparat în casă.

14 iun. 2023, 17:42
Alimentul extrem de nociv pe care-l consumăm zilnic. Chef Florin Dumitrescu a renunțat la el după o întâmplare petrecută în brutăria unui prieten: „Afânătorul pe care-l băga în aluat i-a curs din bidon și a făcut gaură în beton”

Chef Florin Dumitrescu a avut o experiență neplăcută cu pâinea, motiv pentru care, de ceva timp, a renunțat să o mai consume și a înlocuit-o cu lipie. Mai exact, în brutăria unui prieten s-a petrecut un incident șocant pe care prietenul i l-a povestit ulterior. Nefericita întâmplare l-a făcut să renunțe definitiv la a mai consuma pâine. Concret, în momentul în care bidonul care conținea un lichid de afânare s-a răsturnat, a făcut gaură în ciment. Așa că bucătarul de la Chefi la Cuțite a decis că este mai bine să consume lipie în loc de pâinea care se găsește în comerț.

De aceea, chef Florin Dumitrescu susține că atunci când achiziționăm pâine de la magazin, trebuie să fim foarte atenți la produsul ce urmează să fie consumat.

Dacă vrei, te fac să nu mai mănânci pâine în viața ta. Un prieten mi-a povestit că își făcuse brutărie, o avea deschisă de foarte mult timp. La un moment dat, i-a curs bidonul de afânător, era un ingredient lichid pe care-l băga în aluatul de pâine și i-a făcut gaură în beton. Ăla a căzut ca picătura chinezească, peste noapte i-a făcut gaură în beton, de 12 centimetri. Asta se întâmplă de fapt cu ce mâncăm noi. De asta, atunci când cumperi pâinea trebuie să știi ce cumperi. Că dacă o cumperi pe cea mai ieftină, clar va fi așa. Eu de asta mănânc lipie, faină cu apă”, a declarat chef Florin Dumitrescu în podcastul moderat de George Buhnici.

Citeste si Cum să faci cea mai bună mămăligă pentru sarmalele rămase de la Crăciun. Reţeta secretă a lui Chef Dumitrescu

Recomandarea lui chef Florin Dumitrescu pentru persoanele cu intoleranță la gluten

Pâinea cu maia este lăsată la dospit mult mai mult și cu cât este lăsată la dospit mai mult, dospirea se termină și începe fermentația. În momentul ăsta nu mai există gluten. Un sfat: intoleranților la gluten le recomand ciabatta, dar ciabatta făcută ca la carte, pentru că are undeva la 40 și ceva de ore de dospire„, a spus chef. Florin Dumitrescu.

Potrivit juratului de la „Chefi la Cuțite”, secretul unei pâini sănătoase este să dospească cât mai mult timp: „Trebuie să găsești o pâine care să-ți facă bine. De exemplu, poate să fie din făină albă, din făină integrală, din hrișcă, fără gluten etc„.

Citeste si Supa de ceapă a lui Florin Dumitrescu. Chef-ul a dezvăluit secretul reţetei care o face extrem de delicioasă