Alimentul-minune care te ajută să previi bolile de inimă. Consumă-l de 4 ori pe săptămână și vei simți beneficiile

Ardeii iuți sunt alimente cu beneficii extraordinare pentru sănătate. Consumați regulat, pot preveni bolile de inimă și vindecă multe alte afecțiuni.

21 ian. 2022, 21:52
Alimentul-minune care te ajută să previi bolile de inimă. Consumă-l de 4 ori pe săptămână și vei simți beneficiile

Beneficiile pentru sănătate ale ardeilor iuți rezidă în conținutul de vitamine, însă există și alte caracteristici pozitive pe lângă conținutul de nutrienți. Multe dintre beneficiile lor provin din capsaicină, compusul natural care sse găsește în toți ardeii picanți.

Ce alimente NU se congelează niciodată. Greşeala MAJORĂ făcută de multe gospodine

Cum, mai exact contribuie ardeii iuți sănătatea ta?

1. Oferă compuși vegetali benefici
„Ardeii iuți sunt surse fantastice de antioxidanți și alți compuși vegetali care ne protejează celulele și promovează sănătatea”, spune doctorul Supan. Antioxidanții, împreună cu compușii înrudiți, cum ar fi flavonoidele și carotenoidele, sunt compuși care se găsesc în mod natural în plante.

Acești compuși ne protejează celulele împotriva daunelor cauzate de substanțele nocive din mediu. „Ei luptă împotriva proceselor care îmbătrânesc celulele noastre pentru a ne menține celulele tinere”, explică Supan.

O dietă bogată în antioxidanți poate ajuta la prevenirea bolilor, inclusiv a bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer. Ardeii iuți sunt o sursă deosebit de bună a acestor compuși.

2. Îți protejează inima

Ardeii iuți pot proteja sănătatea inimii în mai multe moduri. Există dovezi, de exemplu, că capsaicina poate proteja împotriva inflamației diferitelor organe. Inflamația joacă un rol în multe boli, inclusiv în ceea ce privește bolile de inimă. „Ardeii iuți pot menține vasele de sânge sănătoase și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale”, adaugă doctorul Supan.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau în mod regulat ardei iute prezentau cu 13% mai puține riscuri de a suferi un infarct, decât persoanele care au evitat acest aliment. Motivul? Iubitorii de ardei iute aveau un risc mai mic de boli legate de inimă, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

În plus, cercetătorii au descoperit că, atunci când oamenii își condimentează mesele cu cu ardei iute  este mai puțin probabil să consume cantități mari de sare. „Sarea nu este atât de bună pentru sănătatea inimii, în special la persoanele cu hipertensiune arterială”, spune Supan. „Creșterea cantității de ardei iute pe care o consumați vă poate ajuta să reduceți consumul de sare.”

3. Îmbunătățește digestia
Mulți oameni asociază alimentele picante cu arsurile la stomac sau cu stomacul deranjat. Dar pentru mulți oameni, ardeiul iute poate avea efectul opus. „Ardeiul iute este cu adevărat util pentru digestie. Crește cantitatea de sucuri gastrice și producția de enzime în stomac, ceea ce ne ajută să descompunem alimentele.”, spune dr. Supan.

Există, de asemenea, dovezi că alimentele picante precum ardeii iuți pot stimula bacteriile bune din intestin. Microbiomul este o comunitate de bacterii din intestin care sunt importante pentru un sistem imunitar sănătos. Capsaicina poate ajuta la promovarea unui microbiom sănătos.

4. Mentine o greutate sanatoasa
Ardeii iuți și alte alimente picante care conțin capsaicină pot ajuta la pierderea în greutate. Alimentele picante pot accelera puțin metabolismul, ajutând la arderea caloriilor. De asemenea, vă poate ajuta să vă simțiți mai sătuli după masă.

„Ca parte a unui plan alimentar nutritiv, alimentele condimentate pot suprima pofta de mâncare și pot ajuta la pierderea în greutate.” spune dr. Supan.

În plus, o dietă condimentată și aromată tinde să fie mai satisfăcătoare. Și când ești mulțumit de gustul alimentelor, este mai puțin probabil să apelezi la gustări mai puțin sănătoase. „Persoanele care folosesc arome puternice și adaugă o mulțime de mirodenii, cum ar fi cayenne, sunt adesea mai fericiți de dieta lor”, spune Supan. „Oamenii cărora le plac ardeii iuți și condimentele mănâncă bine în general.”

Alimentul delicios de la colţul străzii îţi poate distruge sănătatea. Câte substanţe nocive conţine hot-dog-ul

5. Ușurează durerea și eliberează congestia
Unele dovezi sugerează că ardeii picante sunt buni pentru nasul înfundat.

„Când ai nasul înfundat alimentele picante pot ajuta la eliminarea congestiei”, spune Supan. Și dacă te doare capul, chili sau tacos picante te pot ajuta. „S-a dovedit, de asemenea, că ardeii Cayenne ajută la ameliorarea durerilor de cap”, spune ea.

Capsaicina este, de asemenea, utilizată sub formă topică pentru a trata durerea. Cremele făcute din condimentele puternice pot fi frecate pe piele pentru a trata durerea de artrită