Alin Stoica, în scandalul gunoaielor din Sectorul 1: „Sper să vedem cât mai curând amenzi. Nu e normal să aruncăm pe domeniul public gunoaiele”

A început strângerea gunoaielor în Sectorul 1 al Bucureștiului. Alin Stoica, prefectul Capitalei, a declarat că atât Romprest, cât și Brai-Cata, noua firmă contractată de Primăria Sectorului 1, au dat startul acțiunii de colectare a deșeurilor, a transmis Alin Stoica.

27 iul. 2021, 11:37
Alin Stoica, în scandalul gunoaielor din Sectorul 1: „Sper să vedem cât mai curând amenzi. Nu e normal să aruncăm pe domeniul public gunoaiele”

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a spus că atât Romprest, cât și Brai-Cata, noua firmă contractată de Primăria Sectorului 1, au început să strângă gunoaiele din acea zonă.

Prefectul a mai precizat că monitorizează situația, are zilnic discuții cu Romprest și cu Primăria Sectorului 1 și că este implicată și Poliția, pe partea de prevenție. Alin Stoica spune că vrea să vadă cât mai curând că se dau amenzi exemplare fiindcă nu este corect ca oamenii să arunce deșeurile pe domeniul public, apoi tot ei să se plângă de mizerie.

„Măsurile deja au fost stabilite și acum se acționează pe stradă, se ridică gunoaiele. Evident că nu se poate rezolva într-o singură zi, având în vedere acumularea de deșeuri, dar capacitatea a fost sporită și urmărim în fiecare zi evoluția. Avem întâlniri cu Romprest și cu Primăria Sectorului 1 în fiecare zi, așa încât să mergem pe toate căile posible pentru a rezolva situația”, a declarat Alin Stoica, pentru B1 TV.

Întrebat dacă crede că astăzi Consiliul Local va vota pentru rezilierea contractului cu Romprest, prefectul a răspuns: „Acesta e apanajul autorității locale, să ia decizii cu privire la contractele pe care dânșii le încheie pentru gestionarea serviciilor de la nivel local. EE libertatea lor de a decide ce doresc”.

„Ambele firme ridică, și Romprest și firma contractată de curând de Primăria Sectorului 1. Ambele ridică gunoaiele, Poliția a intensificat controalele, are și sprijinul Poliției Naționale. Dacă va fi nevoie, vom solicita sprijinul și Polițiilor Locale din celelalte sectoare, așa încât să avem o acțiune concertată, adică și pe partea de creștere a capacității de strângere a gunoaielor, și pe partea de prevenire a abandonării deșeurilor că, de fapt, aici e problema. Sunt foarte multe deșeuri abandonate necontrolat pe spațiile pubice, adică nu au fost plătite de cei care produc deșeuri”.

Alin Stoica a precizat că oamenii au partea lor de vină pentru mizeria de nedescris din Sectorul 1. „Eu sper să vedem cât mai curând amenzi exemplare pentru asemenea comportamente. Nu e normal să aruncăm pe domeniul public gunoaiele, trebuie să avem contract cu firma specializată pentru preluarea acestor deșeuri și prelucrarea lor conform legii. Dacă abandonăm gunoaiele pe stradă și apoi ne plângem că e murdar nu e o atitudine civică corespunzătoare”.