Alina Bica, în faţa magistraţilor ICCJ. DNA cere ARESTAREA procurorului şef DIICOT – UPDATE

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a şefei DIICOT, Alina Bica, aceasta fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu într-un dosar legat de retrocedarea unui teren. În acelaşi dosar, judecătorii vor lua în discuţie şi cererea procurorilor de arestare a altor trei persoane, respectiv Emil Nuţiu, expert evaluator, Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP. 

RomaniaTV.net
21 nov. 2014, 14:35
Alina Bica, în faţa magistraţilor ICCJ. DNA cere ARESTAREA procurorului şef DIICOT – UPDATE

UPDATE: Mandatul de reţinere a Alinei Bica a expirat.

Alina Bica, şefa DIICOT, a fost adusă vineri după-amiază, cu cătuşele la mâini, la ICCJ unde se judecă dosarul retrocedărilor ilegale.

Alina Bica, procurorul şef al DIICOT, a fost reţinută joi seara de procurorii DIICOT, fiind acuzată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA susţine că, prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţa de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita.

„Concret, la 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, din care făceau parte suspecta Alina Bica şi inculpaţii Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente. Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)”, susţine sursa citată.

În acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi penal deputatul UDMR Marko Attila, pentru abuz în serviciu, şi omul de afaceri Stelian Gheorghe, în cazul celui din urmă fiind impusă măsura controlului judiciar.

CARACATIŢA din dosarul Alinei Bica: apropiaţi ai cuplului Udrea-Cocoş, foşti înalţi funcţionari şi parlamentari

Întregul dosar care a zguduit din temelii lumea magistraţilor din România a pornit de la omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, un apropiat al cuplului Udrea-Cocoş. Aşa se explică şi întâlnirile aproape zilnice pe care le avea cu fostul soţ al Elenei Udrea şi cu Eugen Bejinariu. Compania selectă în care se învârtea i-au adus zeci de milioane de euro din tunuri imobiliare. Prieteniile ajunseseră atât de strânse, încât imediat după arestarea lui Dorin Cocoş în dosarul Miocrosoft, Stelu a participat la „întâlnirea de criză” din biroul lui Remus Truică unde personaje cheie din dosar s-au reunit pentru a şterge urmele şpăgii, potrivit România TV.

Citeşte şi: Kovesi anunţă NOI NUME implicate în dosarul de corupţie al şefei DIICOT, Alina Bica

Legătura dintre Gheorghe Stelian şi Alina Bica este una mai veche. În 2011, şefa suspendată a DIICOT ocupa funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi a fost desemnată în acea perioadă în comisia de despăgubiri din cadrul ANRP. Atunci, ea l-a ajutat pe Stelu să obţină o despăgubire record pentru un teren.

Citeşte şi: Alina BICA, REŢINUTĂ de procurorii DNA. Şefa DIICOT, URMĂRITĂ PENAL într-un dosar de despăgubiri ILEGALE

În comisia din care făcea parte Bica, mai erau şi fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP şi Remus Virgil Baciu, toţi foşti vicepreşedinţi ai ANRP, alături de Oana Vasilescu.

Cu toţii au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţu Emil. Valoarea terenului de 13 hectare din zona Plumbuita din Capitală a fost supraevaluată cu suma de 61 de milioane de euro. Potrivit procurorilor, de bani au beneficiat Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici şi Gabriel Gheorghe. Afacerea ilegală a ajuns, însă, pe mâna DNA-ului.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat vineri că DNA a extins cercetările pentru trei fapte noi de corupţie şi pentru alte persoane în dosarul de corupţie al şefei DIICOT, Alina Bica. Totodată, DNA a obţinut probe noi împotriva procurorului Bica. 

„Am obţinut probe noi şi le-am prezentat CSM, am venit cu un nou aviz. E important ca noi să fim profesionişti şi consecvenţi în ceea ce facem şi să ne bazăm solicitările pe fapte din dosar. Probele noi au vizat declaraţii date ieri şi înscrisuri puse la dispoziţia procurorilor în cadrul audierilor. Cei implicaţi au colaborat cu procurorii, au făcut denunţuri şi au adus la cunoştinţă alte detalii în legătură cu acest dosar”, a explicat Laura Codruţa Kovesi, la ieşirea de la CSM.

„S-au extins cercetările pentru alte trei fapte de corupţie. Sunt atât fapte noi, cât şi persoane noi”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Pentru serviciul făcut afaceristului Gheorghe Stelian, Alina Bica, cea care ulterior a devenit şefa DIICOT, ar fi primit un teren de 5.000 metri pătrați la Snagov, pe malul lacului. Terenul ar fi înregistrat pe numele unei alte persoane.

De altfel, numele Alinei Bica apare şi în dosarul fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar. Ea a fost interceptată în timp ce discuta cu Sorin Blejnar despre diverse posturi din cadrul ANAF. În 2010, Alina Bica era la Ministerul Justiţiei. Cei doi au fost interceptaţi în timp ce discutau despre promovarea unei cunoştinţe a Alinei Bica într-o funcţie din cadrul Fiscului.

În urma audierilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Alina Bica a fost reţinută pentru 24 de ore sub acuzaţia de abuz în serviciu. Alături de ea, au mai primit mandate şi Dragoş Bogdan, fostul vicepreşedinte al ANAF, Lăcrămioara Alexandru şi Emil Nuţu.