Kovesi anunţă NOI NUME implicate în dosarul de corupţie al şefei DIICOT, Alina Bica

DNA a extins cercetările pentru trei fapte noi de corupţie şi pentru alte persoane în dosarul de corupţie al şefei DIICOT, Alina Bica. Totodată, DNA a obţinut probe noi împotriva procurorului Bica. Aceasta a adăugat că acuzaţiile aduse colegei sale din Ministerul Public nu au legătură cu activitatea sa în fruntea DIICOT, ci cu acţiuni întreprinse în perioada în care a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

RomaniaTV.net
21 nov. 2014, 11:07
Kovesi anunţă NOI NUME implicate în dosarul de corupţie al şefei DIICOT, Alina Bica

„S-au extins cercetările pentru alte trei fapte de corupţie. Sunt atât fapte noi, cât şi persoane noi”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Alina Bica, procuror-şef al DIICOT, reţinută într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unui teren din Bucureşti, va fi prezentată judecătorilor cu cerere de arestare preventivă, după ce CSM a avizat solicitarea DNA în acest sens. Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a explicat că solicitarea privind arestarea preventivă a fost făcută în baza unor probe noi apărute la dosar şi care o incriminează pe Alina Bica, în urma audierilor de joi.

„Am obţinut probe noi şi le-am prezentat CSM, am venit cu un nou aviz. E important ca noi să fim profesionişti şi consecvenţi în ceea ce facem şi să ne bazăm solicitările pe fapte din dosar. Probele noi au vizat declaraţii date ieri şi înscrisuri puse la dispoziţia procurorilor în cadrul audierilor. Cei implicaţi au colaborat cu procurorii, au făcut denunţuri şi au adus la cunoştinţă alte detalii în legătură cu acest dosar”, a explicat Laura Codruţa Kovesi, la ieşirea de la CSM.

Laura Codruţa Kovesi nu a dorit să dea detalii privind ancheta sau noile acuzaţii care i-ar fi aduse Alinei Bica, în afară de cea de abuz în serviciu. „Nu cercetăm persoanele după calitatea de demnitar sau nu, ci în funcţie de faptele penale comise şi care sunt de competenţa DNA. Referitor la noi acuzaţii nu pot să precizez clar decât că faptele pentru care e suspectată nu au în niciun fel de legătură cu funcţia de procuror-şef DIICOT, ci cu activitatea desfăşurată în funcţia de secretar de stat”, a adăugat Kovesi.

Întrebată dacă a fost surprinsă de implicarea Alinei Bica într-un caz de corupţie, Kovesi a răspuns: „Nu aş putea să spun că am fost surprinsă sau nu, ci că am avut o colaborare instituţională în limitele legii”.

Laura Codruţa Kovesi a ţinut să sublinieze că problemele Alinei Bica nu trebuie să umbrească activitatea DIICOT şi a precizat că ipoteza unui conflict personal la nivelul conducerii DNA şi DIICOT sau unul interinstituţional este una falsă.

Potrivit unor surse România TV, în cauza mai apar Valentin Vişoiu – asociatul soţului Ioanei Băsescu, Radu Pricop -, aflat deja în arest la domiciliu într-un alt dosar privind retrocedări ilegale în Argeş, si Andrei Andrici, patronul revistei Kamikaze, cu prejudicii de peste 7, respectiv, 4 milioane de euro. Potrivit surselor citate, cel care ar fi oferit informaţiile suplimentare în dosar ar fi chiar beneficiarul avantajelor create de Alina Bica, omul de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al Elenei Udrea, care este cercetat sub control judiciar.

Cine e afaceristul Gheorghe Stelian, implicat în dosarul despăgubirilor ilegale

Alina Bica, procurorul şef al DIICTOT, a fost reţinută pentru 24 de ore de procurorii DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu. Iniţial, CSM a încuviinţat doar reţinerea şi arestul la domiciliu, dar vineri, în lumina noilor probe prezentate de DNA, s-a aprobat arestarea preventivă

Alina Bica este urmărită penal într-un dosar privind fapte de corupţie în legătură cu favorizarea omului de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş, în primirea unor despăgubiri într-un dosar de retrocedări ilegale. Şefa DIICOT a fost suspendată din magistratură. Aceasta va fi prezentată la instanţa supremă pentru luarea măsurii de arestare preventivă.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpatei BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, se precizează într-un comunicat DNA.

De asemenea, DNA a precizat că Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, sunt urmăriţi penal şi au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Aceştia sunt acuzaţi de infracţiunea de abuz în serviciu.

„La data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte suspecta Bica Alina Mihaela și inculpații Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase”, se precizează în comunicatul DNA.

Numele procurorului şef al DIICOT, Alina Bica, a apărut în atenţia publică în timpul campaniei electorale, după ce un blog a publicat fotografii în care aceasta apare alături de fosta candidată la președinție Elena Udrea la cumpărături la Paris. Alături de cele două apărea, în fotografi Ana-Maria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții. 

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a face verificări în cazul procurorului-şef al DIICOT, Alina Bica, privind semnalările din presă despre deplasarea acesteia la Paris cu liderul PMP, Elena Udrea.

Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, verificată de CSM după excursia cu Elena Udrea de la Paris

Alina Bica a fost numită la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în mai 2013, prin decret prezidenţial, la propunerea ministrului interimar de atunci al Justiţiei, premierul Victor Ponta. Este procuror din 1996, când a intrat în magistratură la Parchetul Sfântu Gheorghe. În 2003 avansează la Parchetul instanţei supreme, la Serviciul de Combatere a Marii Criminalităţi Economice, devenit ulterior DIICOT. Între 2009 şi 2012 a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, fiind parte a comisiilor care au lucrat la noile coduri penale.

ELENA UDREA, la plimbare cu Alina Bica, şefa DIICOT, în Paris. Mai multe IMAGINI, publicate pe Internet