Alina Gorghiu, după ce Vosganian a scăpat de urmărirea penală: Votul din Senat este un ACCIDENT

Alina Gorghiu, copreşedinte PNL, consideră că votul din Senat împotriva cererii de urmărire penală a lui Varujan Vosganian a fost un "accident". Gorghiu le-a atras atenţia colegilor ei de partid că "nu au înțeles că parlamentarii nu trebuie să fie mai presus de ceilalți cetățeni ai României" şi le-a transmis un avertisment.

12 feb. 2015, 14:30
Alina Gorghiu, după ce Vosganian a scăpat de urmărirea penală: Votul din Senat este un ACCIDENT

„Senatori din toate partidele au votat, astăzi, regretabil, pentru a bloca bunul mers al justiției. Nu vreau să arunc responsabilitatea asupra acestui vot pe alte partide.

Din păcate, nici domnul senator Varujan Vosganian, nici unii dintre colegii din PNL nu au înțeles că parlamentarii nu trebuie să fie mai presus de ceilalți cetățeni ai României.

Dacă nu vom reuși să avem încredere în justiție, nimic nu se va putea schimba în România.
M-aș fi așteptat la o atitudine mai responsabilă și la mai puțină emoție din partea senatorilor.

Acest vot nu este definitoriu pentru PNL, îl consider un accident. Asemenea situații sunt de neacceptat. Parlamentarii PNL care nu vor vota la vedere, de aici înainte, în cazuri similare, vor fi în situația de a nu fi respectat o decizie asumată politic de întreaga conducere a PNL”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook. 

KLAUS IOHANNIS, reacţie în cazul Vosganian: Votul senatorilor arată că NU s-a înţeles necesitatea schimbării

Liberalul Cristian Bodea, chestor al Senatului, a declarat, joi, pentru Mediafax, că o parte dintre senatorii PNL au votat împotriva începerii urmăririi penale faţă de Varujan Vosganian, însă responsabilitatea respingerii solicitării DIICOT aparţine tuturor partidelor, inclusiv PSD.

„Ne asumăm votul aşa cum a fost în cazul domnului Vosganian, înţeleg că o parte din senatorii liberali au votat pentru împiedicarea cercetării penale în cazul său, dar vreau să subliniez că noi suntem doar 58 de senatori ai grupului PNL. Domnul Vosganian a beneficiat de 71 voturi. Cum ştiu sigur că vreo 20 de liberali au votat pentru încuviinţarea cercetării penale, măcar jumătate din voturile obţinute de domnul Vosganian vin de la PSD. Aşadar, responsabilitatea este a tuturor partidelor dacă este să fie o responsabilitate”, a susţinut Bodea, în numele grupului PNL din Senat.

El a precizat că din partea conducerii PNL a existat solicitarea unui vot pentru permiterea cercetării penale împotriva lui Vosganian.

Unii dintre senatorii PNL au gândit altfel, ceea ce eu consider un vot emoţional. Domnul Vosganian este colegul şi prietenul lor şi au fost mai sensibili la pledoaria lui, dar nu există explicaţie pentru cei de la PSD, pentru care domnul Vosganian este teoretic un adversar politic. Dacă PSD spune că este de acord ca parlamentarii să nu mai fie protejaţi de cercetarea penală, atunci de ce nu gândeşte la fel şi votează în consecinţă. Nu liberalii au făcut scut, dacă este o vină este a senatorilor din toate partidele”, a mai spus Bodea.

Senatorii au respins, joi, solicitarea procurorului general, Tiberiu Nițu, privind încuviințarea începerii urmăririi penale în cazul fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian în dosarul Romgaz.

S-au înregistrat 71 de voturi „împotrivă”, 57 „pentru”, iar cinci voturi au fost anulate.