Alina Gorghiu: În sistemul penitenciar avem o populaţie de 23.555 de deţinuţi. Sub 5% sunt femei

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat luni, cu prilejul vizitei ambasadorilor la "Ziua Porţilor Deschise" de la Penitenciarul Rahova, că în sistemul penitenciar avem o populaţie de 23.555 de deţinuţi, iar dintre aceştia, 6000 de deţinuţi muncesc iar 2500 urmează cursuri şcolare.

25 oct. 2023, 09:05
Alina Gorghiu: În sistemul penitenciar avem o populaţie de 23.555 de deţinuţi. Sub 5% sunt femei
Elena Udrea, sfaturi din puşcărie pentru reducerea cheltuielilor. "Întreţinerea unui deţinut costă 7.500 de lei pe lună"

Ministrul Justiţiei a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă informaţii privind situaţia la zi a penitenciarelor din România, ea arătând că la penitenciarul din Rahova sunt în prezent circa 1300 de persoane private de libertate.

”Suntem prezenţi astăzi pentru că a fost finalizată o nouă secţie de deţinere cu 196 de noi locuri de cazare care au fost amenajată conform standardelor europene lucru care pe noi ne bucură foarte tare pentru că sunt destinate persoanelor care execută pedepse privative de libertate în regim semideschis şi deschis şi de asemenea selecţionată să desfăşoare activităţi lucrative la diverse puncte de lucru. Vreau să ştiţi că este rezultatul unor lucrări foarte bune, la camerele de deţinere din cadrul unei secţii a penitenciarului şi în acelaşi timp de transformarea unor ateliere de producţie în spaţii de deţinere”, a arătat Gorghiu.

Citește și: Cum încearcă fostul deputat Cristian Rizea să scape din puşcărie. Susţine că este grav bolnav, iar regimul de detenţie îi pune viața în pericol!

Ea a menţionat că aceasta lucrare a presupus înfiinţarea unui număr de 108 locuri noi de cazare şi de modernizare a încă 88 de locuri iar valoarea totală acestei lucrări de investiţii a fost de 1.028.997 lei, cu TVA iar obiectivul este în prezent finalizat, data de 1 noiembrie fiind cea de la care vor fi puse în folosinţă aceste noi locuri de deţinere. Ministrul a mai spus că la acest penitenciar se va deschide Cabinetul medical pentru tratamentul deţinuţilor dependenţi de droguri. ”În tratament se va utiliza un substitute de metadonă”, a afirmat Gorghiu, precizând că Rahova este unul din acele penitenciare au o comunitate pentru foştii consumatori de droguri”.

Citește și: Gheorghe Dincă, bătaie cu pumnii în pușcărie. A lăsat inconștient, timp de ore bune, un alt deținut: „O forță incredibilă”. Cum arată viața de după gratii a „Monstrului din Caracal”

”Lucrările de la acest penitenciar de modernizare include nu doar spaţiile de deţinere ci şi amenajarea unui unor terenuri de sport, modernizarea curţilor de plimbare pentru deţinuţi, construirea unei noi curţi de plimbare şi a unor pasarele de acces, un nou branşament de apă, amenajarea unor grupuri sanitare. Acestea sunt investiţiile care s-au făcut şi se fac în penitenciarul de la de la Rahova, un penitenciar etalon pentru a ANP”, a completat Gorghiu, precizând că cei care au fost astăzi vizitatori din partea misiunilor diplomatice s-au convins cu propriii ochi de această realitate. Ministrul Justiţiei a venit cu informaţii privind Administraţia Naţională a Penitenciarelor, despre care a spus că este ”o instituţie care merge în direcţia sănătoasă”.

”Sistemul penitenciar din România înseamnă în prezent 44 de unităţi penitenciare, din care 33 unităţi de bărbaţi, o unitate de femei, 6 penitenciare spital, 2 centre de detenţie şi 2 centre educative. Astăzi, când vorbim, în sistemul penitenciar avem o populaţie de 23.555 de deţinuţi. Dintre aceştia, 6000 de deţinuţi muncesc iar 2500 urmează cursuri şcolare”, a afirmat Gorghiu. Despre recidivă, ministrul Justiţiei a precizat că în 2012 rata de recidivă era de 45,78%, pentru ca în luna martie a acestui an să avem un procent de 36,75%.

”Vorbim practic de cea mai scăzută rată de recidivă din ultimii 12 ani. De asemenea cred că este relevant să vă dau o cifră referitoare la femei, pentru că din total deţinuţi avem aproximativ 4,45 % femei adică un număr redus de femei în sistem penitenciar desi populaţia României aşa cum ştiţi este de 51 % femei”, a mai spus ministrul.