Alina Gorghiu: Legea care-l face pe Dragnea „patronul” comisiei România 2040, un eşec din faşă

Senatorul PNL Timiş Alina Gorghiu a declarat joi, la Timişoara, că legea care-l face pe liderul PSD, Liviu Dragnea, "patronul comisiei privind elaborarea strategiei pentru România 2040" este un proiect mort din faşă, întrucât preşedintele social-democraţilor a dovedit că este "incapabil" să elaboreze o strategie cât de mică, "darămite una de ţară, pe 20 de ani".
Romania TV
21 mart. 2019, 14:36
Alina Gorghiu: Legea care-l face pe Dragnea

„A fost votată legea care-l face pe Liviu Dragnea patronul strategiei pe termenul lung în România (comisia România 2040, n.r.), pentru că domnul Dragnea este disperat să ocupe orice funcţie. Dacă se vacantează funcţia de şef al Academiei Române, vă asigur că va da o lege specială ca să ocupe această poziţie”, a afirmat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă.

Parlamentarul liberal a precizat că PNL a votat împotriva legii prin care se statuează ca şeful comisiei de strategie să fie Liviu Dragnea, strategie care va elabora politicile strategice de politici publice economice şi sociale ale României până în anul 2040.

„Liviu Dragnea nu are capacitatea să facă niciun fel de strategie în România, şi s-a văzut acest lucru, nici măcar pe termen scurt, la nivelul PSD, care este într-o degringoladă fără precedent. În această comisie ar trebui să patroneze un grup de lucru din care fac parte reprezentanţi ai Preşedinţiei, ai Academiei Române, ai Consiliului Economic Social, ai Comisiei de Prognoză, toată ‘crema’ din administraţie şi din toate instituţiile publice din România şi nu numai. Cred că este încă un proiect omorât din faşă, pentru că Liviu Dragnea a simţit nevoia să-şi pună numele pe această comisie şi este un eşec înainte ca legea să fie publicată în Monitorul Oficial”, a mai afirmat Alina Gorghiu, conform Agerpres.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung „România 2040”, care prevede înfiinţarea, în acest sens, a Comisiei „România 2040”, condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea obligaţiei elaborării şi actualizării Strategiei de dezvoltare economică şi socială a României pe termen lung, denumită Strategia „România 2040”. Aceasta va cuprinde scenarii şi politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate.

Strategia se va actualiza la un interval de trei ani.

Autorităţile administraţiei publice, Academia Română, academiile de ramură, instituţiile de învăţământ superior, instituţiile de cercetare-dezvoltare de drept public şi privat, sindicatele şi patronatele de ramură, precum şi organismele neguvernamentale de profil vor sprijini elaborarea Strategiei „România 2040”, scop în care se înfiinţează Comisia „România 2040”, organism consultativ, fără personalitate juridică.

Conform prevederilor adoptate, în sensul prezentei legi, Strategia „România 2040” presupune atingerea obiectivelor propuse a fi realizate pe termen lung, liniile directoare cu privire la dezvoltarea economico-socială şi setul de politici publice strategice care ar trebui implementate, ţinând cont de principiile dezvoltării durabile.

Strategia „România 2040” se elaborează prin dezbatere naţională şi cuprinde scenarii şi politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate. Această strategie se elaborează sub directa coordonare a Camerei Deputaţilor, care asigură conducerea întregului proces. Iniţial, se prevedea că strategia se elabora sub coordonarea Parlamentului.

Comisia „România 2040” este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor. Coordonarea metodologică şi ştiinţifică a activităţii Comisiei „România 2040”, precum şi a întregului proces de elaborare a strategiei este realizată de Consiliul de Programare Economică şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Comisia „România 2040” îşi desfăşoară activitatea pe o perioadă de un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi, atât în cadrul unor reuniuni lunare în plen, cât şi în mod curent, prin realizare de lucrări de fundamentare şi sinteză.

Conform actului normativ, Comisia „România 2040” este alcătuită din: preşedintele Camerei Deputaţilor, care este şi preşedintele Comisiei „România 2040”, doi reprezentanţi ai Guvernului desemnaţi de premier, doi reprezentanţi ai Preşedinţiei, câte un reprezentant al partidelor parlamentare, câte doi reprezentanţi ai comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, doi reprezentanţi ai Academiei Române desemnaţi de preşedintele forului, câte doi reprezentanţi ai Consiliului de Programare Economică şi ai Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, cinci personalităţi ale ştiinţei, din mediul academic şi universitar, desemnate de conducerea Comisiei „România 2040”, la propunerea Consiliului de Programare Economică, precum şi un reprezentant desemnat de Consiliul Naţional al Rectorilor.

Membrii Comisiei „România 2040” sunt numiţi prin hotărâre a Camerei Deputaţilor, conform nominalizărilor.

Cheltuielile legate de organizarea, funcţionarea şi activitatea specifică a Comisiei „România 2040” se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaţilor, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate în acest sens.

Camera Deputaţilor este for decizional în privinţa acestui proiect de lege.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
O nouă nebunie pe TikTok. Ferește-ți copiii de așa ceva!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Topul celor mai sigure țări în cazul unui conflict global. Unde să ne refugiem în cazul celui de-al Treilea Război Mondial
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile