Alina Gorghiu: Nu exclud coaliţia cu PSD-ul după 2024. Ce spune de derapajele UDMR

Alina Gorghiu consideră criza din domeniul energiei „poate cel mai dureros subiect al acestei perioade” pentru că afectează absolut toate statele.

21 aug. 2022, 13:34
Alina Gorghiu: Nu exclud coaliţia cu PSD-ul după 2024. Ce spune de derapajele UDMR

Preşedintele Senatului, Alina Gorghiu, afirmă că nu a existat în Partidul Naţional Liberal o discuţie referitoare la candidaţii pentru funcţia de preşedinte al ţării, însă admite că, la acest moment, premierul Nicolae Ciucă este favorit pentru a deveni candidat. Ea exclude posibilitatea unor candidaturi comune cu PSD, însă nu exclude coaliţia cu PSD-ul după 2024, cu un 2024 pivotat de PNL pe dreapta şi de PSD pe stânga.

George Simion, mesaj pentru Bruxelles: „Să mănânce ei gândaci! La nuntă vom mânca porc!” | EXCLUSIV

„În privinţa candidaţilor la preşedinţie, mai avem doi ani şi. E absolut prematur să emit opinii referitor la persoane însă, la nivel de principiu, pot să vă spun că Partidul Naţional Liberal în istoria recentă, post-Revoluţie, a avut candidat la preşedinţie preşedintele de partid, de altfel şi celelalte partide au cam respectat această regulă. Dar nu a fost o discuţie în Partidul Naţional Liberal referitoare la preşedinţie la acest moment. E mult prea devreme”, a afirmat Alina Gorghiu duminică, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv
Ea admite că Nicolae Ciucă este, în acest moment, favorit în partid pentru a candida pentru funcţia supremă în stat la viitoarele alegeri.

„Este preşedintele partidului şi nu ai cum să nu îl vezi ca principalul candidat la funcţia pentru această demnitate în statul român”; adaugă aceasta.
Gorghiu spune că îi este greu să creadă că PNL nu va avea candidat propriu pentru funcţia de preşedinte a ţării, afirmând că va vota în partid pentru a avea candidaturi separate şi nu comune cu PSD. Aceasta susţine că, de altfel  nici „nu s-a pus problema de candidaturi comune” cu PSD, subliniind că nici nu crede că se va pune.
Ea susţine că sondajele de opinie indică faptul că în prezent PNL are 25-26 de procente în preferinţele electoratului.
Alina Gorghiu este de părere că actuala coaliţie de guvernare poate continua şi după tururile de scrutin din anul 2024.
„Nu exclud coaliţia cu PSD-ul după 2024, dar da, văd un 2024 pivotat de PNL pe dreapta şi de PSD pe stânga. Eu nu văd cum dreapta din România nu-şi va impune candidatul la preşedinţie”, adaugă Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu: Cred că UDMR trebuie judecat faţă de activitatea guvernamentală din România şi nu în funcţie de justificările pe care le-au găsit unor mesaje revoltătoare ale premierului Ungariei

Preşedintele Senatului, Alina Gorghiu, este de părere că UDMR ar trebui judecată în funcţie de activitatea din Guvernul României şi nu în funcţie de afirmaţiile premierului maghiar Viktor Orban care au provocat reacţii dure la nivel european. Ea admite că reacţia liderilor UDMR de a lua apărarea lui Orban „nu a fost cea mai fericită”.

„De ce să nu te ocupi serios de măsurile pe care le-am discutat (privind reducerea impactului crizei energetice  – nr.) şi să stai să schimbi acum formula guvernamentală pentru că premierul Ungariei, care nu este membru al UDMR, nu face parte din coaliţie, a avut nişte declaraţii absolut revoltătoare? (…) Eu sunt convinsă că şi UDMR a înţeles destul de multe din acest episod şi vot fi mult mai precauţi în asocierea cu un lider contestat la acest moment de Europa şi văzut ca o voce secundată a politicii Kremlinului”, a afirmat preşedintele Senatului duminică, la Prima TV. 

Gorghiu spune, întrebată ce părere are despre faptul că liderii UDMR au luat apărarea lui Viktor Orban, că aceasta „nu a fost cea mai fericită reacţie”.

Paul Stănescu, categoric în problema crizei energetice: „Scopul unei coaliţii de guvernare este să găsească soluţii, uneori chiar în detrimentul intereselor politice”

„Nu a fost cea mai fericită reacţie, dar în acelaşi timp, cred că UDMR trebuie judecat faţă de acţiunea, activitatea guvernamentală din România şi nu în funcţie de scuzele sau justificările pe care le-au găsit unor mesaje revoltătoare ale premierului Ungariei”, a adăugat liderul din PNL. Gorghiu a refuzat că comenteze afirmaţiile colegului său de partid, liderul PNL Satu Mare Adrian Cozma, conform cărora UDMR a acţionat „ cu cheiţă de la Budapesta”.

Alina Gorghiu, atac dur la conducerea ANRE: Se stă pe bani mulţi acolo. Chiar 15.000 de euro. E foarte simplu tu, ca instituţie de reglementare, să taci şi să arunci tot balastul în spatele ministrului Energiei

Preşedintele Senatului, liberala Alina Gorghiu, lansează un atac dur la adresa Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ea afirmând că această instituţie a avut o tăcere „vinovată” şi „nejustificată” de la debutul crizei facturilor în acest domeniu. „Se stă pe bani mulţi la ANRE. Chiar 15.000 de euro. Preşedintele acestei instituţii, domnul Chiriţă, colegul PSD din coaliţie, ar fi trebuit să asume nişte poziţii Ştiţi, e foarte simplu tu, ca instituţie de reglementare, să taci şi să arunci tot balastul în spatele ministrului Energiei. Problema e că la final, când tragi linie, toată coaliţia răspunde pentru stângăcii”, este de părere senatorul liberal.

Vlad Voiculescu şi-a botezat fetița. Imagini de la evenimentul unde Mircea Cărtărescu și Ioana Nicolaie au fost nași

Alina Gorghiu consideră criza din domeniul energiei „poate cel mai dureros subiect al acestei perioade” pentru că afectează absolut toate statele. Preşedintele Senatului este de părere că ANRE a avut în ultimele luni „o tăcere nejustificată”, subliniind că angajaţii acestei inştituţii„ stau pe bani mulţi”

„Virgil Popescu conduce acest comitet, fiind împuternicit de premier, numai că din acest comitet fac parte şi nişte instituţii, de altfel singurele care au printre atribuţii reglementarea pieţei energetice: ANRE-ul. Acest ANRE a avut în ultimele luni o tăcere… cum să-i spun eu? I-aş spune vinovată, o tăcere în acelaşi timp nejustificată, ştiţi, pentru că se stă pe bani mulţi la ANRE. Chiar 15.000 de euro. Preşedintele acestei instituţii, domnul Chiriţă, colegul PSD din coaliţie, ar fi trebuit să asume nişte poziţii. Ştiţi, e foarte simplu tu, ca instituţie de reglementare să taci şi să arunci tot balastul în spatele ministrului Energiei. Problema e că la final, când tragi linie, toată coaliţia răspunde pentru stângăcii, pentru întârzieri. Noi putem discuta pe text legal şi pe atribuţii. Cel care avizează orice proiect de ordonanţă, cel care reglementează piaţa de energie este ANRE-ul, prin acel comitet, că au şi ei un comitet în interiorul ANRE, iar finanţarea bugetară a măsurilor pe care ANRE-ul le propune cu ajutorul Ministerului printr-o ordonanţă o face Ministerul Finanţelor”, a afirmat Alina Gorghiu duminică, la Prima Tv, în emisiunea Insider Politic.

Gorghiu remarcă faptul că ministerul Energiei şi ministrul Virgil Popescu sunt cei care „au decontat ca imagine” suportând consecinţele crizelor din acest domeniu, ea considerând „incorect” acest lucru.
Ea spune că preşedintele ANRE „undeva există”, dar reclamă „liniştea nefirească aşternută la ANRE sub mandatul domniei sale”, linişte despre care spune că „lasă de dorit”.
„Aştept ANRE-ul să-şi onoreze fişa postului şi să vină în comitetul interministerial cu propuneri bune pentru sectorul energetic. Aştept Ministerul Finanţelor, care face parte de asemenea din acest comitet, să vină cu impactul acelor măsuri pe care ANRE-ul le poate propune, împreună cu ministerul Energiei, cu tot Guvernul să putem veni cu soluţia faţă de populaţia care aşteaptă”, mai spune Gorghiu.
Ea aminteşte că liberalizarea pieţei energiei este o obligaţie asumată de România înainte de aderarea la Uniunea Europeană, iar o renunţare la acest lucru ar duce România către o procedură de infringement.
„E un mare pericol şi limita e destul de fină între a capitaliza electoral şi a fi uşor populist. Trebuie să fim foarte atenţi, să fim responsabili şi să încercăm să ne gândim la această perioadă ca la fiind una mai mult cu costuri decât cu capital electoral. (…) Dă bine la public să spui: nu mai vrem liberalizarea pieţei pentru că… dar nu se poate. Este un mesaj otrăvit, un mesaj prin care tu minţi electoratul practic”, adaugă politicianul liberal.
Ea acuză şi faptul că în domeniul energiei „s-a practicat comunicarea pe surse”, un tip de comunicare care „intoxică opinia publică” şi care „strică” chiar şi soluţii care pot fi bune.
Alina Gorghiu este de părere că situaţia din domeniul energiei, criza facturilor, „e o problemă reală şi o incertitudine care nu are de ce să stea pe umerii consumatorului casnic sa pe umerii firmelor care au nevoie de o certitudine în această privinţă”.