Alocaţii 2024. Mai mult cu 35 de lei pe card din februarie. Cum poţi lua alocaţie şi după vârsta de 18 ani

Ministerul Muncii a anunțat majorarea cu 13.8% a alocațiilor pentru copii începând cu luna ianuarie. Copiii peste 2 ani și tinerii care urmează cursuri liceale și ale școlilor profesionale vor primi 292 de lei pe lună, iar copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani vor primi 719 lei lunar. Primele alocații majorate vor fi plătite în luna februarie.

14 ian. 2024, 23:11
Alocaţii 2024. Mai mult cu 35 de lei pe card din februarie. Cum poţi lua alocaţie şi după vârsta de 18 ani

Alocaţii 2024. Alocațiile au fost fi majorate de la 1 ianuarie 2024. Începând cu această dată, copiii din România primesc mai mulți bani din partea statului. Potrivit legii, alocațiile se actualizează la fiecare început de an cu rata inflaţiei, după modelul pensiilor.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, este precizat în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

Astfel, copiii cu vârsta de până la 2 ani și minorii cu handicap primesc lunar de la stat suma de 718 lei, cu 87 de lei mai mult decât anul trecut. Pentru cei care au între 2- 18 ani, alocațiile cresc cu 35 de lei, astfel că  vor primi 291 de lei lunar, față de 256 de lei.

Tot 291 de lei vor primi și tinerii care au împlinit 18 ani, dar urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, la stat.

În România, toţi copiii în vârstă de până la 18 ani, cetăţeni români, primesc lunar alocație de la stat. De asemenea, tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, beneficiază de alocație, până la terminarea acestora.

În cazul copiilor cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi, în condiţiile legii, în România, beneficiază de alocație, dacă locuiesc împreună cu părinţii.

Tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care repetă anul şcolar, nu beneficiază de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificate medicale.

Dreptul la alocaţie de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul. În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii nașterii, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

Dan Motreanu: Creşterea alocaţiilor pentru copii rămâne o prioritate- Alocaţiile, majorare din această lună cu 13,8%, măsură de care vor beneficia 3,8 milioane de copii şi adolescenţi

Prim-vicepreşedintele PNL Dan Motreanu afirmă, marţi, majorarea alocaţiilor pentru copii rămâne o prioritate a PNL. El reaminteşte că alocaţiile sunt majorare din această lună cu 13,8%, măsură de care vor beneficia 3,8 milioane de copii şi adolescenţi.

”Alocaţiile de stat pentru copii cresc din această lună cu 13,8%, potrivit deciziei luate de coaliţia de guvernare. De această măsură vor beneficia 3,6 milioane de copii şi adolescenţi. Creşterea alocaţiilor pentru copii rămâne o prioritate a PNL, asumată prin programul de guvernare. Alocaţiile de stat pentru copii au astăzi o valoare dublă faţă de momentul în care PNL a intrat la guvernare în 2019”, a scris, marţi, pe Facebook, Dan Motreanu.

Prim-vicepreşedintele PNL afirmă că, imediat ce a ajuns la guvernare, PNL a promovat o lege prin care alocaţiile sunt indexate anual cu rata inflaţiei. ”De asemenea, alocaţiile au crescut cu 20% la 1 ianuarie 2021. Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă a majorat în două rânduri alocaţiile de stat pentru copii. La 1 ianuarie 2022, alocaţiile pentru copiii cu vârste între doi şi 18 ani au fost majorate cu 13,5%, iar alocaţiile pentru copiii sub doi ani şi copiii cu dizabilităţi au fost majorate cu 40%. La 1 februarie 2023, toate alocaţiile pentru copii au fost indexate cu 5%”, a precizat Motreanu.

Alocaţii 2024. Când se plătesc alocaţiile majorate, anunţ de ultimă oră de la Ministerul Muncii

Alocaţii 2024. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunţă că alocaţiile de stat pentru copii cresc din ianuarie 2024 cu 13,8%, iar primele alocaţii majorate vor fi plătite în luna februarie a anului în curs.

”Alocaţiile de stat pentru copii cresc din ianuarie 2024 cu 13,8%. Primele alocaţii majorate vor fi plătite în luna februarie a anului în curs. „3,6 milioane de copii şi tineri care urmează cursuri liceale şi profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocaţiilor de stat. Plăţile se fac din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale pe Facebook

Schimbări majore ale alocațiilor! Categoria de persoane care va beneficia de 650 de euro pe lună

Potrivit ministrului, alocaţiile vor creşte după cum urmează: – de la 256 de lei pe lună la 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani şi pentru tinerii care urmează cursuri liceale şi profesionale; – de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani.

”Conform execuţiei preliminare a bugetului, Ministerul Muncii a plătit în anul 2023 suma de 13,26 miliarde de lei pentru alocaţiile de stat pentru copii”, mai spune Bucura Oprescu.

Alocaţii 2024 vor creşte după cum urmează:

– de la 256 de lei pe lună la 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani şi pentru tinerii care urmează cursuri liceale şi profesionale;
– de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani.

Alocaţii 2024. O alocaţie în plus pentru copii din 2024. Banii pentru micuţi, mai mulţi de la 1 ianuarie

Alocaţii 2024. Vești bune pentru nou născuți, vor avea alocaţie din prima zi de viaţă. Proiectul de lege a fost depus la Senat, prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

„Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu data naşterii copilului iar plata drepturilor se face proportional începând cu luna următoare depunerii cererii”, prevede proiectul de lege.

În forma în vigoare a legii prevederea respective este că „dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”.

Alocaţii 2024. Vestea sfârşitul de an pentru milioane de familii, cresc banii acordaţi copiilor de la 1 ianuarie

„Practic dacă un copil, de exemplu s-a năsuct pe 1 iune iar altul pe 30 iunie, ambii copii vor primi alocaţia cu data de 1 iulie, cee ace privează copilul de aproape o lună de zile de a beneficia în condiţii de egalitate de dreptul la alocaţia de stat”, argumentează iniţiatorul proiectului, în expunerea de motive.

Deputatul PSD mai susţine, în expunerea de motive a iniţiativei de lege, că „având în vedere prevederile articolului 16 «Egalitatea în drepturi» şi ale articolului 49 «Protecţia copiilor şi a tinerilor» din Constituţia României este necesar să modificăm articolul 6 din legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, în vederea eliminării unei discriminări instituite în funcţie de data naşterii copilului. Ţinând cont de prevederile constituţionale referitoare la egalitatea în dtepturi şi garantarea alocaţiei de stat se impune ca plata drepturilor cuvenit să se facă începând cu ziua naşterii copilului”, scrie news.ro

Alocaţii 2024. Alocațiile pentru copii cresc de la 1 ianuarie. Care vor fi sumele acordate de guvern

Cresc alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2024! Suma pe care o vor primi în plus lunar. Astfel, cele pentru copii sub 2 ani se vor majora cu 87 de lei și cu 35 de lei pentru minorii cu vârste până la 18. Părinții spun că majorarea nu îi ajută prea mult.

În prezent, alocația pentru un copil sub 2 ani sau cu handicap este de 631 de lei pe lună și de 256 pentru cei de până la 18.

Creșterile reprezintă indexarea cu rata inflației care în acest an a variat între 5 – 10%.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021.

Alocaţii 2024. Un covrig pe zi pentru copii din ianuarie, majorare nesemnificativă a alocaţiilor

Alocația lunară de plasament a fost majorată în 2022. Drepturile bănești ale unui copil plasat într-o familie, la o persoană sau la un asistent maternal, sunt în cuantum de 950 de lei.

Titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii, însă banii sunt încasați, de regulă, de unul dintre părinți.

Plata alocației poate fi făcută prin mandat poștal ori prin transfer bancar.