ALRO: Contractul cu Hidroelectrica poate fi desecretizat, dar vom fi dezavantajaţi

Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), controlat de grupul rus Vimetco, este de acord sa desecretizeze contractul de achizitie a electricitatii de la Hidroelectrica, dar va fi dezavantajat în raport cu competitorii, a declarat joi vicepresedintele CA al companiei, Marian Nastase.

RomaniaTV.net
16 feb. 2012, 11:59
ALRO: Contractul cu Hidroelectrica poate fi desecretizat, dar vom fi dezavantajaţi

„Am fi de acord sa desecretizam contractul cu Hidroelectrica, dar nu sa-l punem pe internet. Noi suntem într-o piata concurentiala a producatorilor de aluminiu. Nu exista nicaieri aceasta practica de a pune pe Internet contracte comerciale. Asemenea devoalare ne va impacta. Întrebarea este cine va plati daunele? Am transmis contractul cu Hidroelectrica tuturor autoritatilor române si internationale care au dorit sa-l vada, inclusiv Comisiei Europene. Suntem dispusi sa-l furnizam si FMI”, a afirmat Nastase într-o conferinta de presa.

El a adaugat ca Alro este în negocieri avansate cu Hidroelectrica si ca pretul energiei electrice din contract este corelat cu cel al aluminiului la bursa de metale din Londra.

Conducerea Alro este flexibila în privinta renegocierii pretului energiei de la Hidroelectrica, dar mai putin fata de reducerea cantitatilor de electricitate, potrivit sursei citate.

„Cred ca sunt discutii constructive (cu Hidroelectrica – n.r.). Profilul Alro nu permite reducerea cantitatilor de energie. Orice reducere de cantitate a energiei duce la scaderea productiei, iar asta la masurile necesare. Cred ca trebuie sa diferentiem consumatorii industriali de ceilalti. Consumatorii industriali, prin modul lor de organizare, au alt profil. Nu vrem tratament diferentiat. Energia pentru noi este materie prima. Suntem dispusi la renegocierea pretului si asumarea mai multor riscuri”, a continuat Nastase.

Fondul Monetar International (FMI) a impus Guvernului un termen scurt în care sa finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, respectiv pâna la 15 februarie 2012, si sa anuleze, în limitele legii, întelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi încheiate.
Termenul de 15 februarie a fost stabilit prin scrisoarea de intentie convenita în urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie.
Ministerul Economiei nu a ajuns însa la o întelegere cu beneficiarii contractelor bilaterale de vânzare a energiei încheiate de Hidroelectrica, astfel ca a transmis Ministerului Justitiei documentele pentru analiza în vederea anularii, iar o pozitie va fi adoptata pâna pe 23 februarie.

Astfel de contracte directe au fost încheiate de Hidroelectrica începând din anii 2000, iar jumatate dintre acorduri au fost prelungite pâna în 2018.
În toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat în fata FMI ca, pâna la 31 decembrie 2011, sa trimita firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzactia nu a fost încheiata prin intermediul bursei de energie OPCOM.

În luna decembrie, reprezentantii Hidroelectrica sustineau ca au transmis notificari privind intentia de reziliere a contractelor aflate în derulare si care nu au fost tranzactionate pe OPCOM, aratând ca întelegerile vor fi reziliate „la primul termen posibil”.