Alunecare de teren pe Autostrada Transilvania, prima finanțată prin PNRR

Alunecare majoră de teren pe traseul autostrăzii A3, între Nădășelu și Zimbor, în apropiere de localitatea Nădășelu, pe șantierul unde constructorul român UMB a intrat în forță încă de la începutul anului.

10 sept. 2021, 11:29
Alunecare de teren pe Autostrada Transilvania, prima finanțată prin PNRR

Alunecare majoră de teren pe traseul autostrăzii A3, între Nădășelu și Zimbor, în apropiere de localitatea Nădășelu, pe șantierul unde constructorul român UMB a intrat în forță încă de la începutul anului.

Întâmplarea e un „déjà-vu pe AutostradaTransilvania”, unde sunt o mulțime de zone cu sol instabil ce au dat bătăi de cap constructorilor anteriori.

„Déjà-vu pe Autostrad Transilvania între Nădășelu și Zimbor: o alunecare masivă la km 11+300 și numeroase zone cu sol instabil care au dat bătăi de cap și constructorilor anteriori – Bechtel a sărit peste acest tronson și a început lucrările dincolo de Suplacu de Barcău spre graniță și Maltauro căruia i s-a reziliat contractul înainte de a pune o cupă de excavator în teren după ce a cerut costuri suplimentare imense”, scrie Pro Infrastructura.

„Actualul antreprenor general, UMB, în ciuda mobilizării excepționale, nu scapă de problemele majore de consolidare, iar execuția în aceste zone cu instabilitate este fie blocată (ca în cazul alunecării despre care vă vorbim astăzi), fie înregistrează întârzieri și, desigur, costuri în plus”, spune Asociația Pro Infraastructura.

„Deși constructorul actual depune toate eforturile pentru consolidarea versanților, soluțiile aplicate până acum nu par a avea rezultate favorabile. Experți desemnați de UMB și de CNAIR caută împreună soluții, luându-se în calcul inclusiv schimbarea traseului”, mai susține API.

CNAIR nu a transmis informații până acum despre acest incident.

Autostrada Transilvania, prima autostradă finanțată prin PNRR

Autostrada de la Nădășelu la Zimbor este una din primele autostrăzi din România pe care ar urma să intre fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În afară de cei 30 de kilometri de la Nădășelu la Zimbor, UMB mai are contractată și porțiunea de 12 km de la Zimbor la Poarta Sălajului, în total cei 42 de kilometri care sunt incluși la finanțare prin PNRR.

Din februarie au început lucrările, când zeci de utilaje ale UMB au intrat în teren pentru a amenaja șantierul. Atât de impresionantă a fost mobilizarea din acel moment încât șantierul autostrăzii părea că apăruse peste noapte.

3 Nădășelu – Zimbor:

Sector: SECTIUNEA 3A SI SECTIUNEA 3B, SUBSECTIUNEA 3A2: NADASELU – MIHAIESTI SI 3B1: MIHAESTI ZIMBOR
Lungime: 30.06 km
Antreprenor: Asocierea Spedition UMB – Tehnostrade – Electromontaj
Valoare: 1.39 mld lei (fără TVA) / 9.6 mil euro per km
Contract semnat: 22 septembrie 2020
Durată: 12luni proiectare + 24 luni execuție
Data finalizării: Q4 2023

A3 Zimbor – Poarta Sălajului:

Sector: SUBSECTIUNEA 3B2: ZIMBOR – POARTA SALAJULUI
Lungime: 12,24 km
Antreprenor: Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade
Valoare: 680,40 mil lei (fără TVA) / 11,5 mil euro per km
Contract semnat: 1 iulie 2020
Durată: 12 luni proiectare + 24 luni execuție
Data finalizării: Q4 2023