Aluniţe, arsuri solare, expunere fără protecţie solară? Riscul de cancer creşte periculos

Vară, concediu la mare, plajă și bronz. Vă sună cunoscut acest scenariu? Este unul dintre cele mai așteptate momente din an, însă și unul care implică riscuri mari pentru sănătate. Pielea este cea care, inevitabil, are suferit vara, iar afirmația este din plin susținută de cifrele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății: unul din trei cancere este diagnosticat la nivelul pielii. Numărul celor care plătesc prețul enorm al expunerii la soare este, la ora actuală, de câteva milioane.
Roxana Gagiu
22 aug. 2018, 09:36
Aluniţe, arsuri solare, expunere fără protecţie solară? Riscul de cancer creşte periculos

„Numărul cancerelor de piele este în continuă creștere, de la an la an. Cele mai frecvente cancere de piele sunt melanomul, carcinomul scuamos, carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule Merkel. Dintre acestea, melanomul este cel mai agresiv, asociindu-se cu o mortalitate ridicată. În parte, acest lucru se explică prin subțierea stratului de ozon, și implicit, printr-o expunere mai intensă la radiații UV (A si B) solare, radiații care sunt identificate ca fiind cel mai important factor de risc în geneza melanomului”, avertizează medicul specialist oncolog Andreea Pătrulescu, din cadrul Spitalului Onco Card din Brașov.

Expunerea la soare poate fi benefică, dacă se face timp de câteva minute, dimineața devreme. Este, de altfel, modalitatea cea mai sănătoasă pentru necesarul de vitamina D. Însă excesul dăunează sănătății și scade imunitatea generală. În acest context, apar cancerele cutanate, aproape 3 milioane de cazuri de tip non-melanom și peste 130 de mii de tip melanom fiind diagnosticate anual, la nivel global.

„În funcție de nivelul de melanină prezent în tegument și de răspunsul la radiațiile UV, s-au descris 6 fototipuri cutanate. Cel mai mare risc de dezvoltare a melanomului îl au indivizii care se încadrează în fototipul 1 – pielea extrem de albă, care nu se bronzează niciodată (indiferent de expunerea la soare, pielea devine roșie și prezintă doar arsură), care au pistrui și păr roșcat. La fel de expus este și fototipul 2 – cei cu piele albă, păr blond, care se bronzează foarte puțin”, completează specialistul Onco Card.

Cancerul de piele nu doare în stadii incipiente, însă există semne clare ce nu trebuie trecute cu vederea de nimeni. Să nu uităm că nu doar bronzul natural ne poate îmbolnăvi pielea, ci și cel la solar, deja interzis în unele țări. Se estimează că expunerea la solar, înainte de 35 de ani, crește cu 75 la sută riscul de melanom.

„Persoanele care au număr mare de nevi pe corp (alunițe) ar trebui să consulte anual un dermatolog. Autoexaminarea este la fel de importantă. Orice nev care își schimbă culoarea, crește, devine neregulat, asimetric sau devine elevat este trebuie evaluat de dermatolog. De asemenea, orice leziune nodulară de pe piele, orice rană care nu se vindecă, sângerează, trebuie monitorizate de medic”, precizează medicul oncolog Andreea Pătrulescu.

Odată un cancer de piele instalat, soluții există. Condiția ca boala să fie ținută sub control pe termen lung este ca pacienții să ajungă la medic în stadii incipiente, fără metastaze.

„În cazul carcinomului de piele (scuamos sau bazocelular), în prim timp, se efectuează excizia tumorii în totalitate și, în unele cazuri, a ganglionilor din zona de drenaj. Este important ca aceasta să fie excizată chirurgical. Nu se recomandă electrocauterizarea leziunii, deoarece piesa nu mai poate fi analizată anatomopatologic și se pierd informații importante despre boală. În unele cazuri, după analiza histopatologică, se recomandă efectuarea de radioterapie, ca tratament adjuvant. Și în cazul melanomului, prima intervenție este excizia leziunii, dimensiunea țesutului extirpat depinzând de mărimea melanomului. După analiza histopatologică, se stabilește dacă este necesară efectuarea ganglionului santinelă, limfadenectomie sau imunoterapie cu interferon”, descrie medicul oncolog procedurile standard actuale.

Dacă există deja metastaze, medicii oncologi recomandă pacienților, în funcție de tipul de afectare depistată, chimioterapie, atât în cancerele scuamoase, cât și în melanom, imunoterapie și terapie moleculară țintită (melanom).

„În ultimii 10 ani, tratamentul melanomului a fost rescris, astfel că imunoterapia și terapia moleculară țintită au un rol extrem de important. În România, aceste tratamente sunt rambursate CNAS în stadiul metastatic. Pentru acești pacienți, supraviețuirea a fost prelungită considerabil. Dacă o tumoră malignă este prezentă în organism, sistemul nostru de apărare încearcă să o distrugă, dar, la un moment dat, activitatea acestuia este inhibată de tumoare. Aici intervine imunoterapia care reactivează sistemul imun, crescând astfel atacul împotriva tumorii și rata de distrugere a acesteia. Terapia moleculară țintită acționează la nivelul celulei maligne, unde blochează unele structuri celulare, impiedicând multiplicarea acestora”, explică medicul Andreea Pătrulescu progresele din ultimii ani din domeniul terapiilor oncologice.

La pacienții cu metastaze date de melanom, speranța de viață poate ajunge și la 10 ani, dacă recurg la imunoterapie. Chiar și în acest context al veștilor bune în privința tratamentelor pentru cancer, prevenția rămâne regula de bază pentru menținerea sănătății pielii. De aceea, trebuie evitate expunerea la soare între 10 și 18, dar și cea la ultravioletele din saloanele de bronzare. În plus, cremele cu factor de protecție ar trebui să devină cel mai important accesoriu pentru frumusețea și sănătatea pielii.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!