Am stat degeaba în case? Suedia, ţara cu cele mai lejere măsuri de izolare, lăudată de OMS pentru cum a luptat împotriva COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății a lăudat Suedia, dând-o drept exemplu în lupta pentru combaterea coronavirusului, în condiţiile în care această ţară a fost până acum aspru criticată după ce a refuzat în mod constant să impună restricții populaţiei şi mediului economic.

30 apr. 2020, 15:26
Am stat degeaba în case? Suedia, ţara cu cele mai lejere măsuri de izolare, lăudată de OMS pentru cum a luptat împotriva COVID-19

Dr. Mark Ryan, expert în domeniul urgențelor în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, spune că sunt lecţii de învăţat de la această naţiune scandinavă, care s-a bazat în mare măsură pe cetăţeni pentru a se auto-proteja de noul coronavirus. „Cred că există percepția potrivit căreia Suedia nu a impus măsuri de control și că a lăsat boala să se răspândească. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr„, a spus expertul. Ryan a menționat că, în locul restricţiilor, țara a pus în aplicare o politică publică foarte puternică în ceea ce privește distanțarea socială, în jurul îngrijirii și protejării oamenilor din azile şi alte centre de îngrijire de lungă durată. 

Citeşte şi Gigi Becali crede în teoria conspiraţiei. „Când mor oamenii se spune hai, mă, bagă şi covid acolo! Au băgat coronavirus la morgă!”

Ceea ce a făcut Suedia în mod diferit este că s-a bazat foarte mult pe relația cu cetățenii și capacitatea și voința acestora de a implementa auto-distanțarea socială și auto-reglementarea. În acest sens, ei au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populația„, a mai subliniat Mark Ryan. De asemenea, el a arătat că ţara a intensificat testarea şi are o capacitate adecvată în spitale, pentru gestionarea focarelor. „Cred că dacă vrem să ajungem la o nouă normalitate, Suedia reprezintă un model, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare, blocaje„, a mai spus expertul OMS.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii: Dezinfectanţii pe baza de alcool de 70 de grade şi clor pot ucide coronavirusul într-un minut

Ţară cu o populaţie de 10,3 milioane locuitori, Suedia înregistrase până joi după-amiază 20.300 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus și 2.462 de decese, cifre cu mult mai mari decât ale vecinilor scandinavi, care au impus restricţii severe. Spre exemplu, Danemarca a înregistrat 9.206 contaminări cu COVID-19 și 443 de morți în rândul celor 5,8 milioane de locuitori, iar Norvegia a înregistrat 7.680 de cazuri și 207 decese în rândul populației sale de 5,4 milioane de oameni. La rândul ei, Finlanda a anunţat 4.906 cazuri și 206 morți la o populație de 5,5 milioane.