Amânarea certificatelor verzi a redus factura la energie cu 5%

Amânarea acordării unei cote de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă a dus la o reducere cu 5% a facturii pentru populaţie, însă nu toţi furnizorii au transmis mai departe reducerea costurilor, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Romania TV
09 sept. 2013, 20:04
Amânarea certificatelor verzi a redus factura la energie cu 5%

„Estimările noastre sunt pentru o reducere de 5%, plus 1,3% din scăderea preţului reglementat, deci un total de 6,3-7%. Deja au fost amânate certificatele, dar fiecare furnizor are contracte diferite şi politici diferite. Trebuie cel puţin trei luni pentru a vedea exact efectele”, a declarat, pentru Adevărul, Niculae Havrileţ, preşedintele instituţiei.

Transelectrica a emis în perioada ianuarie-august 2013 un număr de 6,72 milioane de certificate verzi, care, la un preţ mediu ponderat de 178,29 lei bucata, înseamnă 266 de milioane de euro, sume care sunt sau vor fi plătite de către fiecare consumator din ţara noastră, fie industrial, fie casnic.

Informaţiile au fost publicate de OPCOM, bursa de energie din România. Guvernul a amânat de la 1 iulie câte un certificat verde pentru energia produsă din surse eoliene şi microhidro, şi câte două pentru sectorul fotovoltaic. Pentru ultimele două recuperarea se va face începând cu 2017, în vreme ce pentru eolian începe din 2018. Astfel, pentru un MWh de energie eoliană se acordă un certificat, pentru aceeaşi cantitate din surse microhidro – două certificate, iar pentru energia solară – patru certificate.

Un efect surprinzător al amânării este faptul că preţul certificatelor verzi a scăzut în perioada iunie-august, potrivit datelor OPCOM, deşi jucătorii din piaţă se aşteptau la o evoluţie contrară. Astfel, dacă în perioada martie-mai preţul mediu ponderat pe certificat verde a fost de 180,22 lei, pentru perioada iunie-august a fost de 178,29 lei. În schimb, un parcurs invers a fost observat la preţul energiei electrice tranzacţionate pe aceeaşi bursă OPCOM. Dacă în primăvară Hidroelectrica nu reuşea să vândă energie cu 160 de lei/MWh, acum preţul pentru contractele bilaterale este în jur de 180 de lei/MWh.

Partea proastă este că această creştere a preţurilor pe bursa energiei se va reflecta în viitor în factură, având în vedere faptul că în procesul de liberalizare a pieţei se vor achiziţiona cantităţi de electricitate de pe OPCOM pentru consumatorii casnici. Partea bună este că, la aceste preţuri, Complexul Energetic Oltenia începe să vândă cantităţi tot mai mari de electricitate. Ieri, la ora 17.00, energia produsă din cărbune aconta 37% din producţie, în vreme ce sctorul eolian producea doar 5%, potrivit datelor Transelectrica, transportatorul naţional de electricitate.

România are cea mai generoasă schemă de sprijin pentru energia regenerabilă, cu 10 miliarde de euro acordate pentru stimularea investiţiilor. Marii consumatori industriali, precum Alro şi ArcelorMittal, au criticat vehement sistemul de sprijinire a energiei verzi din cauza costurilor adăugate. Potrivit Alro, costurile cu certificatele reprezintă 16,5% din costurile cu tona de aluminiu, respectiv 300 de dolari. Alro cere să nu se mai acorde certificate verzi imediat ce se atinge cota de 24% asumată de România pentru anul 2020 în faţa Uniunii Europene. Acum, România îndeplineşte 97% din ţintă. Dincolo, ArcelorMittal dă vina pe certificate şi pe liberalizarea preţului la gaze pentru faptul că societatea este pe pierderi.

România oferă subvenţii de peste două ori mai mari pentru producerea de electricitate în sectorul eolian comparativ cu media europeană şi de peste şase ori mai mari în sectorul fotovoltaic. Astfel, nivelul sprijinului oferit investitorilor în energia verde din România este cel mai ridicat din Europa, cu un procent de 224% pentru eolian, comparativ cu o medie europeană de 100%. Pentru energia solară, nivelul este de 657%.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cât timp trebuie să lași telefonul în orez dacă l-ai scăpat în apă. Metoda prin care scapi de umiditate
Capital.ro
Doliu în presa din România. A murit un mare jurnalist. Dumnezeu să-l ierte!
Playtech.ro
Amendă de 1.500 de lei pentru românii care plantează pomi în dreptul casei. Când nu eşti sancţionat?
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Serialul-fenomen care a schimbat lumea. Netflix a anunțat data lansării ultimului sezon. Video
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
El va fi președintele României! Avem rezultatele. Cine va câştiga finala pentru Cotroceni
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Alegerile din 4 mai, contestate la CCR. Judecătorii decid dacă anulează turul întâi din nou
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică