Amânarea JO 2020 ar putea deveni inevitabilă. Anunţ în premieră făcut de premierul Japoniei

Decizia de amânare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo "ar putea deveni inevitabilă" dacă pandemia de coronavirus va face imposibilă organizarea competiţiei în condiţii sigure, a recunoscut luni, pentru prima oară, premierul japonez Shinzo Abe.

23 mart. 2020, 05:38
Amânarea JO 2020 ar putea deveni inevitabilă. Anunţ în premieră făcut de premierul Japoniei

Shinzo Abe, care a vorbit în faţa Parlamentului japonez, a asigurat că ţara sa este în continuare angajată să organizeze JO 2020 în cele mai bune condiţii, însă „dacă acest lucru va deveni dificil, ţinând cont cu prioritate de sportivi”, decizia unei amânări „ar putea deveni inevitabilă”. În ciuda răspândirii neîncetate a pandemiei de coronavirus în lume şi a preocupărilor tot mai mari legate de desfăşurarea Olimpiadei de la Tokyo, Shinzo Abe nu a mai evocat niciodată până acum, în mod oficial, această posibilitate.

Schimbarea sa de poziţie vine după ce Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a lăsat la rândul său, duminică, să se întrevadă posibilitatea unei amânări a evenimentului, oferindu-şi un termen de patru săptămâni pentru a lua o decizie în acest sens, împreună cu toţi partenerii săi.

Anularea nu figurează însă printre posibilităţi„, a subliniat luni Shinzo Abe, după ce preşedintele CIO, Thomas Bach declarase anterior că anularea JO 2020 „nu se află pe ordinea de zi”, pentru că acest lucru „ar distruge visul olimpic”.

Citeşte şi Marian Drăgulescu SE RETRAGE dacă JO se mută în 2022. Are trei medalii cucerite la patru olimpiade

Pentru un număr tot mai important de sportivi şi de federaţii sportive naţionale, în timp ce marea majoritate a competiţiilor sunt suspendate în întreaga lume, nu mai este timp de tergiversări în privinţa desfăşurării celui mai mare eveniment sportiv mondial. Cereri de amânare au fost făcute până acum în mod dispersat în lumea sportului, însă sunt tot mai insistente cu fiecare zi care trece din partea sportivilor şi a instanţelor naţionale.

Pandemia de coronavirus constrânge în prezent aproape un miliard de persoane din întreaga lume să rămână la casele lor, majoritatea făcând obiectul unor măsuri drastice de izolare, iar mulţi sportivi consideră că este imposibil să se pregătească corect în acest condiţii.

Peste 324.000 de cazuri de infectare au fost înregistrate până acum în 171 de ţări şi teritorii de la debutul crizei sanitare, care a făcut cel puţin 14.396 de morţi, potrivit ultimului bilanţ stabilit de AFP duminică seara.