Amânarea ratelor la bănci ar putea fi prelungită şi în 2021. Florin Cîţu: „Aş merge pe această variantă”

Ministrul Finanţelor a anunţat, joi, că Guvernul ia în calcul prelungirea măsurii de amânare a plătirii ratelor la bănci şi în 2021, în condiţiile în care există în continuare sectoare economice închise din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus. Florin Cîţu s-a declarat în favoarea unei astfel de măsuri, însă acest lucru trebuie discutat cu reprezentanţii sistemului bancar.

RomaniaTV.net
08 oct. 2020, 07:45
Amânarea ratelor la bănci ar putea fi prelungită şi în 2021. Florin Cîţu: „Aş merge pe această variantă”

Întrebat cum vede perioada de după încheierea anului, în condiţiile în care se încheie perioada de 9 luni în care românii au putut cere amânarea plătirii ratelor bancare, Florin Cîţu a precizat că Guvernul ia în calcul prelungirea acestei perioade.

„Putem să ne gândim chiar şi la o prelungire a acestei perioade. Sunt zone în care oamenii rămân în şomaj tehnic”, a explicat ministrul Finanţelor.

Cîţu a explicat că, la sfârşitul anului, trebuie realizată o evaluare a efectelor pe care această măsură a avut-o asupra sistemului bancar şi a stabili „ce costuri au fost în aceste ultime nouă luni”.

„Comisia Europeană a suspendat regulile pentru planul fiscal şi anul viitor. Comisia Europeană prelungeşte condiţiile pentru ajutorul de stat şi anul viitor. În acest condiţii, dacă putem să prelungim în aceleaşi condiţii, aş merge pe această variantă, dar trebuie discutat cu sistemul bancar să venim cu o variantă”, a adăugat Florin Cîţu, la evenimentul „Banking Forum Online by Financial Intelligence”.

De asemenea, ministrul Finanțelor a spus că economia nu și-a revenit, anul 2020 este închis, iar obiectivul Guvernului este recuperarea pierderilor în 2021. În aceste condiţii, Cîţu a vorbit despre posibilitatea prelungirii facilităților fiscale și de credit actuale și după 1 ianuarie.

„Ne gândim la ce facem după 1 ianuarie. E clar că economia nu și-a revenit. Vom avea o creștere economică pe trimestrul al treilea. Vom avea o contracție economică de 4%, poate puțin mai mai mare, în 2020.

Nu văd un dezastru aici. Problema pe care o văd este viteza de revenire. 2020 este închis, nu mai avem ce face. Obiectivul meu e ca creșterea din 2021 să anuleze scăderea de anul acesta. La o scădere de 4%, să avem un plus de 4% în 2021″, a spus ministrul Cîțu.

Câţi români au cerut amânarea ratelor la bănci

Peste 270.000 de români au cerut amânarea plății ratelor. Băncile au soluționat deja 65% dintre solicitările primite de la clienți, persoane fizice ori firme, arată datele Asociației Române a Băncilor.

„Este deja un succes programul de amânare a plății ratelor la bănci. Prin OUG 137, au beneficiat 152.000 de clienți, însumând 3,3 miliarde de lei credite amânate pentru un interval de 9 luni. Băncile s-au mobilizat foarte rapid. Și, cum știți, am avansat termenul de depunere a cererilor până la 15 iunie. Ce am învățat din acest program, folosim și la IMM Invest”, spunea Florin Cîțu, în mai.

În 14 mai, ministrul Finanţelor avansa cifra de 126.000 de persoane care au beneficiat amânarea plăţii ratelor bancare.

Ministrul Finanţelor: Nu va exista dobândă la dobândă pentru creditele ipotecare cu rate amânate