Ministrul Finanţelor: Nu va exista dobândă la dobândă pentru creditele ipotecare cu rate amânate

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat, marţi seară, la Realitatea Plus, că persoanele fizice care au credite ipotecare şi care vor beneficia de amânarea ratelor nu sunt în pericol de a plăti ulterior dobândă la dobândă.

RomaniaTV.net
31 mart. 2020, 19:08
Ministrul Finanţelor: Nu va exista dobândă la dobândă pentru creditele ipotecare cu rate amânate

„Oamenii trebuie să ştie că pentru creditele ipotecare nu există acea problemă cu dobândă la dobândă. A fost o manipulare ticăloasă din partea oponenţilor noştri, de aceea ne-am simţit obligaţi să venim şi să scriem foarte clar în acea ordonanţă. Specialiştii înţelegeau că nu este vorba de aşa ceva, dar am venit şi am clarificat ordonanţa ca să fie clar pentru toată lumea că nu există acest lucru”, a declarat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a adăugat că normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind amânarea plăţii ratelor la credite vor fi publicate în prima şedinţă de Guvern, care va avea loc joi sau lunea viitoare.

Citeşte şi: Florin Cîţu: „Noi am făcut un buffer şi nu ştiam că va lovi această criză, dar în acest moment suntem bine”

„Am spus de la început că suntem într-o situaţie care pare imposibilă: le cerem oamenilor să stea acasă, dar vrem şi o economie care să funcţioneze. Toate măsurile pe care le-am luat până acum au încercat să rezolve această situaţie complicată şi aşa este şi cu această măsură (amânarea plăţii ratelor pentru persoanele fizice, n.r.).

În primul rând, vrem să îi ajutăm pe toţi românii care au fost afectaţi direct sau indirect de această criză care a venit, este o criză de sănătate care se transformă într-o criză economică. Şi acesta este principiul care a stat la baza ordonanţei de urgenţă pentru amânarea ratelor.

Nimeni nu ştie cât o să dureze această situaţie, de aceea am mers pe o perioadă cam lungă, de 9 luni de zile, dar niciun efort nu este prea mare atunci când este vorba de sănătatea cetăţenilor. Cine poate să acceseze această facilitate?

Bineînţeles, cei care au fost afectaţi direct sau indirect de perioada aceasta de criză. În normele care vor fi publicate joi şi vor fi adoptate în şedinţa de Guvern vor apărea criteriile clare şi specifice pentru fiecare persoană în parte. (…) Acum lucrăm la rectificarea bugetară. Nu ştiu dacă intră în şedinţa de Guvern de joi, dacă nu, atunci cu siguranţă în şedinţa de Guvern de luni o să fie aprobată”, a declarat ministrul. 

Citeşte şi: Florin Cîţu, despre noua OUG privind amânarea plăţii ratelor: Dobânda este zero. Plata se va face eşalonat în 60 de rate egale

Ordonanţa referitoare la suspendarea rambursării ratelor a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai mult 31 decembrie 2020.