Amânarea ratelor la credite, noi precizări făcute de autorităţi. Care este ultima zi pentru depunerea cererii

Amânarea plăţii ratelor la creditele bancare poate fi cerută până pe data de 14 mai, ultima zi în care pot fi depuse astfel de solicitări. Reprezentanţii Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au precizat că nu pot oferi garanţii pentru pentru amânarea ratelor bancare decât pentru acele scadențe pentru care a fost depusă o cerere de amânare ulterioară datei de intrare în vigoare a actului normativ.

RomaniaTV.net
06 mai 2020, 07:35
Amânarea ratelor la credite, noi precizări făcute de autorităţi. Care este ultima zi pentru depunerea cererii

„Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, reamintim că debitorii trebuie să trimita creditorilor solicitări cel mai târziu până la data de 14 mai 2020 inclusiv și să îndeplinească condițiile prevăzute în normele de aplicare a prevederilor OUG nr.37/2020”, se arată într-un comunicat al FNGCIMM, citat de Hotnews.

Cei care au obţinut suspendarea plăţii ratelor în baza normelor bancare, înainte de apariţia Ordonanţei, pot face o nouă cerere. Au parte de aceleaşi condiţii de suspendare a plăţii, în baza preverilor actului normativ pentru a prelungi amânarea plăţilor cu până la nouă luni.

• Acesta prelungire se va realiza în acord cu creditorii și numai dacă debitorul se încadrează în prevederile Ordonanței.

• În cazul clienților care au depus solicitări în baza normelor și ofertelor proprii ale băncilor înainte de aprobarea OUG 37/2020, amânarea ratelor va fi decisă de băncile comerciale în conformitate cu acele oferte.

• FNGCIMM nu poate oferi garanții pentru amanarea ratelor bancare prin OUG 37/2020 decât pentru acele scadențe pentru care a fost depusă o cerere de amânare ulterioară datei de intrare în vigoare a actului normativ.

„Precizăm că mai multe instituții de credit au informat în mod corect clienții care au depus solicitări înainte de intrarea in vigoare a OUG 37/2020, că pentru a beneficia de suplimentarea perioadei de amânare față de ofertele băncilor, va fi nevoie de o nouă cerere, care trebuie depusă până la data de 14 mai.

În cazul în care acești clienti nu vor depune o nouă solicitare, vor putea obține amânări la plata ratelor doar pentru scadentele pe care le-au oferit băncile înainte de apariția OUG 37/2020. Aceste precizări vin să clarifice mai multe probleme ridicate de către clienții băncilor pe platforma de sesizări pusă la dispoziție de catre Ministerul Finantelor Publice”, arată sursa citată.

Ce condiţii trebuie îndeplinite de către cei care cer garantarea creditelor ipotecare

Conform FNGCIMM, condiţiile de acordare a scrisorilor de garanţie emise în favoarea creditorilor, referitoare la criteriile care trebuie îndeplinite cumulativ de către creditul ipotecar pentru care se solicita garantarea sunt:

  • Creditul a fost acordat până la data de 30 martie 2020, inclusiv;
  • Data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevazută în contractul de credit, este ulterioară datei de 30 martie 2020, inclusiv;
  • Creditul nu a fost declarat cu scadenţă anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv;
  • Debitorul nu inregistrează rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv, sau a efectuat plata obligaţiilor restante până la data solicitării suspendării obligaţiei de plată, în condiţiile prevazute la art. 2 alin 1) din OUG 37/2020.

FNGCIMM a încheiat convenţii de garantare cu un numar de 29 de finanţatori, în scopul acordării unor facilităţi de garantare pentru dobânzile eşalonate pentru creditele ipotecare acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare persoanelor fizice, ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia grava generată de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare OUG nr.37/2020.

Ministrul Finanţelor: Nu va exista dobândă la dobândă pentru creditele ipotecare cu rate amânate