Amazon, Google şi Starbucks luate la bani mărunţi în Marea Britanie

Trei dintre cele mai mari companii internaţionale, Google, Starbucks şi Amazon, sunt implicate într-un scandal de proporţii, fiind acuzate de statul britanic că fentează sistemul de taxe şi impozite din Regatul Unit.

RomaniaTV.net
13 nov. 2012, 11:58
Amazon, Google şi Starbucks luate la bani mărunţi în Marea Britanie

Autorităţile britance acuză companiile Amazon, Google şi Starbucks că folosesc tertipuri murdare, pentru a evita plata integrală a impozitelor.

Reprezentanţii celor trei grupuri au fost convocaţi în faţa unei comisii din Parlament, pentru a răspunde unor întrebări legate de achitarea taxelor.

Întrevederile din legislativ s-au desfăşurat într-un climat destul de tensionat. Reprezentantul Amazon a fost acuzat că ascunde deliberat informaţii. El a recunoscut totuşi că Amazon plăteşte taxe mici în Marea Britanie, graţie unui aranjament fiscal: compania îşi desfăşoară aproape toate operaţiunile din spaţiul comunitar prin intermediul sucursalei din Luxemburg – unde există politici de impozitare mai prietenoase.

Şi Google a găsit o modalitate de a reduce taxele pe bătrânul continent. Grupul îşi declară profiturile europene prin intermediul filialei din Bermude. Managerii firmei au dat asigurări că practica este 100% legală. Totuşi, dezvăluirea i-a enervat la culme pe oficialii britanici care spun că e un aranjament imoral.

Şi lanţul de cafenele Starbucks este acuzat că fentează Fiscul din Marea Britanie. Potrivit datelor statistice, firma nu a mai plătit taxe pe venit în această ţară, de cel puţin 3 ani. Reprezentantul grupului are însă o explicaţie: activitatea Starbucks în Marea Britanie nu este profitabilă.