Ambasada României la Londra nu şi-ar fi plătit chiria către proprietarul clădirii. La cât se ridică datoria

România ar avea o datorie de peste 70.000 de lire sterline, ce reprezintă chiria pentru clădirea în care a funcţionat Ambasada României din Londra până în luna aprilie 2019. Presa britanică scrie că autorităţile române au refuzat să plătească datoria, în pofida unei decizii emise de instanţă.

RomaniaTV.net
04 feb. 2020, 08:10
Ambasada României la Londra nu şi-ar fi plătit chiria către proprietarul clădirii. La cât se ridică datoria

Diplomaţii britanici sunt implicaţi într-un scandal între proprietarul clădirii şi Guvernul României referitor la o datorie de 75.000 de lire sterline pentru chiria fostei Ambasade a României. 

Publicaţia The Times notează că România a refuzat să plătească datoria, deşi a fost emis un ordin de evacuare de către instanţă încă din luna decembrie, însă ambasadorul Dan Mihalache ar fi continuat să locuiască în clădire până la finalul perioadei de contract, adică până în aprilie 2019.

Oficialii români invocă faptul că între proprietar şi ambasador ar fi existat o înţelegere amiabilă (“gentleman’s agreement”) şi susţin că statul român ar fi plătit chiria pentru întreaga perioadă în care ambasada a avut sediul în respectiva clădire.

De cealaltă parte, proprietarul, Christopher Christos, susţine că diplomaţii români se consideră „de neatins” datorită imunităţii diplomatice. 

Potrivit sursei citate, Ambasada României a închiriat proprietatea situată pe strada Hyde Park nr. 18 din Londra, în perioada aprilie 2018 – aprilie 2019.