Ambasada SUA la Bucureşti: Sistemul de rachete din România este exclusiv defensiv

Ambasada Statelor Unite la București a postat pe Facebook un mesaj în care preia un comunicat emis de Misiunea SUA la NATO, privind acuzațiile Rusiei de încălcare a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF). În comunicat se specifică explicit că sistemul de rachete instalat în România și Polonia este strict defensiv și nu încalcă Tratatul INF.

RomaniaTV.net
08 feb. 2019, 22:20
Ambasada SUA la Bucureşti: Sistemul de rachete din România este exclusiv defensiv

„Sistemul Aegis Ashore din România este exclusiv defensiv”, se arată pe pagina Facebook a Ambasadei SUA la București.

Statele Unite respectă întru totul obligațiile Tratatului INF, se arată în comunicatul Misiunii SUA la NATO, postat pe pagina Ambasadei SUA.

În comunicat se face referire la trei componente despre care Rusia a ridicat suspiciuni de încălcare a Tratatului INF, una dintre ele fiind sistemul de rachete Aegis Ashore Missile Defense Systems, instalat în România și Polonia.

Sistemul Aegis Ashore instalat în România respectă normele Tratatului INF și poate lansa doar rachete interceptoare defensive, SM-3, se mai precizează în comunicat.

Sistemul instalat nu are software, echipamente și infrastructura necesare pentru a putea lansa și rachete balistice (rachete ofensive, cum ar fi Tomahawk), se arată în comunicat.

Sistemul Aegis Ashore nu a lansat niciodată și nu a fost testat pentru lansarea unor rachete ofensive, deci nu este interzis, mai menționează comunicatul.

Ministerul rus al Apărării a cerut joi ca SUA să distrugă sistemele balistice MK-41 din România, pentru a respecta din nou Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. Ambasadorul rus la București a dat asigurări că România nu va fi ţinta unor acţiuni ostile.

„Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse propune părţii americane ca în perioada dinainte de expirarea Tratatului INF să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a Tratatului INF prin distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfăşurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk, a rachetelor-ţintă, similare în privinţa caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie şi scurtă de acţiune, distrugerea dronelor de atac care, după caracteristicile lor, cad sub incidenţa termenului de ‘rachetă de croazieră terestra’, conform INF”, a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul maior Igor Konaşenkov, citat de TASS.

Citește și: Rusia cere SUA să distrugă scutul antirachetă din România. Ambasadorul rus: Nu avem intenţii ostile, agresive faţă de România