Ambasada SUA spune Guvernului ce să facă cu Daniel Morar şi cu Kovesi

Intervenţie surprinzătoare a Ambasadei SUA la Bucureşti. Ambasada apreciază că procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul şef al DNA, Daniel Morar, au avut în şase ani de mandat "realizări impresionante" şi încurajează "Guvernul României să se asigure că vor fi aleşi succesori potriviţi pentru a menţine aceleaşi standarde".

RomaniaTV.net
07 dec. 2011, 16:25
Ambasada SUA spune Guvernului ce să facă cu Daniel Morar şi cu Kovesi

Cooperarea cu procurorii români a fost un alt element cheie în succesul eforturilor noastre de aplicare a legii. SUA apreciază devotamentul, curajul şi integritatea conducerii şi a angajaţilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ai direcţiilor specializate din cadrul acestei instituţii, Direcţia naţională anticorupţie şi Direcţia de investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism. Mandatele procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, şi al procurorului şef al Direcţiei naţionale anticorupţie, Daniel Morar, expiră în 2012, după şase ani de realizări impresionante. Încurajăm guvernul României să se asigure că vor fi aleşi succesori potriviţi pentru a menţine aceleaşi standarde înalte de integritate, independenţă şi simţ al răspunderii„, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA referitor la vizita directorului FBI, Robert Mueller, la Bucureşti, preluat de Mediafax.

Ambasada notează că, în cadrul vizitei sale la Bucureşti, directorul FBI, Robert Mueller, s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, dar şi cu procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, Ioan Dascălu, secretar de stat, şef al Departamentului ordine şi siguranţă publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, directorul SRI, George Maior, şeful Poliţiei Române, chestor Liviu Popa, directorul SIE, Mihai Ungureanu, directorul SELEC, Gurbuz Bahadir.

Potrivit ambasadei, „această vizită a consolidat deja strânsa colaborare dintre România şi SUA în domeniul aplicării legii”.

Împreună facem eforturi să contracarăm ameninţările care constituie un pericol la adresa securităţii ambelor ţări. Unul dintre domeniile în care ne-am concentrat resursele comune este cel al numeroaselor infracţiuni efectuate cu ajutorul calculatorului ori comise pe internet, care afectează SUA. Colaborăm cu România la anchetarea reţelelor de infractori care profită de pe urma activităţilor de «phishing», a furtului de carduri de credit şi de la ATM-uri, a licitaţiilor frauduloase pe internet şi a altor forme de infracţiuni informatice. Acestor infracţiuni le cad victime atât cetăţeni americani, cât şi cetăţeni români. Acest gen de activităţi îi afectează pe toţi cetăţenii români, întrucât distruge reputaţia României. Se va continua urmărirea infractorilor informatici, depunându-se toate eforturile permise de legislaţia română şi americană. Vizita directorului FBI a ajutat la promovarea eforturilor comune de combatere a acestei probleme aflate în creştere„, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 15 noiembrie, la TVR, că doreşte să îi ceară procurorului general Codruţa Kovesi prelungirea cu şase luni, până la raportul CE din vară, a mandatului procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, care expiră peste două luni. Şeful statului a menţionat, răspunzând unei întrebări, că cel de-al doilea mandat, ultimul, al lui Daniel Morar, expiră peste două luni, iar acesta nu va mai putea conduce DNA.