Ambasadorul Ion Jinga, în Huffington Post: „Pacea şi dezvoltarea au nevoie nu doar de vorbe, ci şi de fapte”

Organizația Națiunilor Unite este singura instituție globală dedicată găsirii de soluții la provocările globale și trebuie să devină sursa eforturilor care să asigure pacea și dezvoltarea într-o lume tot mai marcată de instabilitate și conflicte, apreciază Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, într-un articol de opinie publicat de Huffington Post.

RomaniaTV.net
29 ian. 2017, 07:05
Ambasadorul Ion Jinga, în Huffington Post: „Pacea şi dezvoltarea au nevoie nu doar de vorbe, ci şi de fapte”

Ion Jinga pledează, în articolul intitulat „Pacea și dezvoltarea. Nu doar vorbe, ci și fapte”, pentru nevoia restabilirii încrederii în ordinea globală. „Trebuie să le demonstrăm acelor milioane de victime ale conflictelor, care trăiesc în frică și măcinate de nevoi, solidaritatea pe care o merită și la care se așteaptă din partea noastră. Asistăm la volatilizarea granițelor, la dezintegrarea statelor, la trafic de persoane și de resurse cu scopul de a finanța grupări teroriste, la încălcări cumplite ale drepturilor omului. (…) În multe situații, lipsa unor instituții solide, corupția și proasta gestionare a fondurilor publice vulnerabilizează țările în fața conflictului și a instabilității”, se arată în articolul semnat de Ion Jinga în Huffington Post.

Ambasadorul român face referire la eforturile ONU pentru o pace de durată, menționând că demersurile se bazează pe cele trei principii de bază ale organizației: pace și securitate, dezvoltare, drepturile omului.

„În rezoluția adoptată în 27 aprilie 2016, Consiliul de Securitate și Adunarea Generală au definit pacea de durată drept un proces care include acțiuni menite să prevină izbucnirea, escaladarea, continuarea și recurența conflictelor, rezolvând sursele problemelor, ajutând părțile implicate să pună capăt conflictului, asigurarea reconcilierii naționale și efectuarea pașilor către reconstrucție și dezvoltare. Recunoscând că pacea de durată poate fi atinsă doar prin includerea tuturor segmentelor societății, ONU a plasat acest concept în cadrul Agendei 2030, scopul principal fiind ca nimeni să nu rămână exclus”, scrie Jinga.

La primul său discurs în fața Consiliului de Securitate, noul Secretar-General al ONU, Antonio Guterres le-a cerut statelor membre să își interconecteze eforturile în vederea asigurării păcii și securității, a dezvoltării de durată și a drepturilor omului, reamintește ambasadorul României la ONU. „Să nu ne rezumăm la vorbe, să trecem la fapte!”, a fost mesajul lui Guterres.

„ONU este singura instituție globală dedicată găsirii de soluții la provocările globale și de aceea trebuie să devină sursa eforturilor care să asigure pacea și dezvoltarea. Numai că pacea durabilă și dezvoltarea durabilă nu pot fi asigurate dacă nu rezolvăm problemele care sunt cauzele conflictelor și ale instabilității. Prevenirea conflictelor presupune mult mai puține cheltuieli decât reacția la conflicte. Ea provoacă, de asemenea, mai puține diviziuni în comunitatea internațională, inclusiv în Consiliul de Securitate, decât demersurile de găsire a soluțiilor după izbucnirea unei crize”, apreciază Ion Jinga.

Diplomatul trece în revistă instrumentele de care ONU dispune pentru a preveni conflictele și a asigura pacea de durată și se referă și la rolul României.

„România este un contributor net la eforturile ONU. Am investit în diplomația preventivă, în dezvoltare și în asigurarea păcii în diverse părți ale lumii. Am alocat resurse pentru sporirea capacității instituționale, pentru asistență electorală, menținerea ordinii publice, combaterea corupției, educație, am oferit cursuri pentru diplomați, am cofinanțat proiecte în Afganistan, în țări din Orientul Mijlociu, Africa și Asia. Zeci de mii de studenți din aceste regiuni au studiat la universități românești, iar experți români au lucrat în statele respective, fiind implicați în proiecte ce variază de la industrie la energie și infrastructura transportului, toate acestea contribuind la dezvoltarea acelor țări”, se arată în text.

„Secretarul General Antonio Guterres a mai remarcat faptul că lipsa de implicare presupune costuri mult prea mari și le-a propus statelor membre să facă din 2017 un an pentru pace. Când a preluat funcția de președinte al Adunării Generale, transmitea angajamentul că cea de-a 71-a sesiune a ONU se va concentra asupra implementării Agendei 2030. Depinde acum de statele membre să adopte acest traseu și să transforme anul 2017 într-un an al păcii și dezvoltării. Nu doar în vorbe, ci și în fapte”, încheie ambasadorul Jinga.