Ambasadorul Ion Jinga, în Huffington Post: „Pacea şi dezvoltarea au nevoie nu doar de vorbe, ci şi de fapte”

Organizația Națiunilor Unite este singura instituție globală dedicată găsirii de soluții la provocările globale și trebuie să devină sursa eforturilor care să asigure pacea și dezvoltarea într-o lume tot mai marcată de instabilitate și conflicte, apreciază Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, într-un articol de opinie publicat de Huffington Post.
Romania TV
29 ian. 2017, 07:05
Ambasadorul Ion Jinga, în Huffington Post:

Ion Jinga pledează, în articolul intitulat „Pacea și dezvoltarea. Nu doar vorbe, ci și fapte”, pentru nevoia restabilirii încrederii în ordinea globală. „Trebuie să le demonstrăm acelor milioane de victime ale conflictelor, care trăiesc în frică și măcinate de nevoi, solidaritatea pe care o merită și la care se așteaptă din partea noastră. Asistăm la volatilizarea granițelor, la dezintegrarea statelor, la trafic de persoane și de resurse cu scopul de a finanța grupări teroriste, la încălcări cumplite ale drepturilor omului. (…) În multe situații, lipsa unor instituții solide, corupția și proasta gestionare a fondurilor publice vulnerabilizează țările în fața conflictului și a instabilității”, se arată în articolul semnat de Ion Jinga în Huffington Post.

Ambasadorul român face referire la eforturile ONU pentru o pace de durată, menționând că demersurile se bazează pe cele trei principii de bază ale organizației: pace și securitate, dezvoltare, drepturile omului.

„În rezoluția adoptată în 27 aprilie 2016, Consiliul de Securitate și Adunarea Generală au definit pacea de durată drept un proces care include acțiuni menite să prevină izbucnirea, escaladarea, continuarea și recurența conflictelor, rezolvând sursele problemelor, ajutând părțile implicate să pună capăt conflictului, asigurarea reconcilierii naționale și efectuarea pașilor către reconstrucție și dezvoltare. Recunoscând că pacea de durată poate fi atinsă doar prin includerea tuturor segmentelor societății, ONU a plasat acest concept în cadrul Agendei 2030, scopul principal fiind ca nimeni să nu rămână exclus”, scrie Jinga.

La primul său discurs în fața Consiliului de Securitate, noul Secretar-General al ONU, Antonio Guterres le-a cerut statelor membre să își interconecteze eforturile în vederea asigurării păcii și securității, a dezvoltării de durată și a drepturilor omului, reamintește ambasadorul României la ONU. „Să nu ne rezumăm la vorbe, să trecem la fapte!”, a fost mesajul lui Guterres.

„ONU este singura instituție globală dedicată găsirii de soluții la provocările globale și de aceea trebuie să devină sursa eforturilor care să asigure pacea și dezvoltarea. Numai că pacea durabilă și dezvoltarea durabilă nu pot fi asigurate dacă nu rezolvăm problemele care sunt cauzele conflictelor și ale instabilității. Prevenirea conflictelor presupune mult mai puține cheltuieli decât reacția la conflicte. Ea provoacă, de asemenea, mai puține diviziuni în comunitatea internațională, inclusiv în Consiliul de Securitate, decât demersurile de găsire a soluțiilor după izbucnirea unei crize”, apreciază Ion Jinga.

Diplomatul trece în revistă instrumentele de care ONU dispune pentru a preveni conflictele și a asigura pacea de durată și se referă și la rolul României.

„România este un contributor net la eforturile ONU. Am investit în diplomația preventivă, în dezvoltare și în asigurarea păcii în diverse părți ale lumii. Am alocat resurse pentru sporirea capacității instituționale, pentru asistență electorală, menținerea ordinii publice, combaterea corupției, educație, am oferit cursuri pentru diplomați, am cofinanțat proiecte în Afganistan, în țări din Orientul Mijlociu, Africa și Asia. Zeci de mii de studenți din aceste regiuni au studiat la universități românești, iar experți români au lucrat în statele respective, fiind implicați în proiecte ce variază de la industrie la energie și infrastructura transportului, toate acestea contribuind la dezvoltarea acelor țări”, se arată în text.

„Secretarul General Antonio Guterres a mai remarcat faptul că lipsa de implicare presupune costuri mult prea mari și le-a propus statelor membre să facă din 2017 un an pentru pace. Când a preluat funcția de președinte al Adunării Generale, transmitea angajamentul că cea de-a 71-a sesiune a ONU se va concentra asupra implementării Agendei 2030. Depinde acum de statele membre să adopte acest traseu și să transforme anul 2017 într-un an al păcii și dezvoltării. Nu doar în vorbe, ci și în fapte”, încheie ambasadorul Jinga.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Președinte de secție de votare, ridicat de poliție pentru racolare de minori
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
Playtech.ro
Amendă de 700 de euro pentru turiști, într-o destinație preferată de români. Reguli vestimentare stricte
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Un iubit primar din Timiș a murit! Ce spun oamenii despre el: „Un om cu un suflet enorm”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus taxă suplimentară. Vei plăti pentru fiecare kilogram în plus. În aceste locuri nu poți achita online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Rolul și atribuțiile președintelui României. Ce ne arată Constituția României
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile