Liviu Dragnea îl contrazice pe ambasadorul Palestinei: Să revină de urgenţă asupra celor prezentate public UPDATE

Liviu Dragnea îl contrazice pe ambasadorul Palestinei, Fouad Kokaly, care anunţase într-un comunicat de presă că preşedinele Camerei Deputaţilor i-a promis că nu va muta ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Dragnea îi cere diplomatului să revină asupra comunicatului.

RomaniaTV.net
14 mai 2019, 10:19
Liviu Dragnea îl contrazice pe ambasadorul Palestinei: Să revină de urgenţă asupra celor prezentate public UPDATE

UPDATE Liviu Dragnea a reacţionat la comunicatul Ambasadei Palestinei şi îi cere ambasadorului să revină asupra declaraţiilor făcute după întrevederea pe care cei doi au avut-o luni. Liderul PSD spune că nu a afirmat că România nu îi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Am citit și eu declarațiile ambasadorului palestinian in urma întâlnirii pe care am avut o ieri cu domnia sa. Sub nicio forma nu reflecta discuțiile purtate ieri. Am spus clar ce am afirmat și public de nenumărate ori: Ministerul Afacerilor Externe a finalizat analiza privind o eventuală relocare a Ambasadei României în Statul Israel. Ulterior, documentul a fost înaintat spre aprobare instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și securității naționale. Având în vedere cele mai recente evoluții din Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, analiza se află într-un proces continuu de actualizare.

Cu toate acestea, având în vedere că este de dorit o soluție consensuală la nivel instituțional, orice decizie va trebui să se bazeze atat pe prevederile constituționale dar și pe respectarea prevederilor dreptului internațional. Am solicitat astăzi Ambasadei Palestinei prin intermediul cabinetului meu sa revină de urgenţă asupra celor prezentate public pentru că nu au nicio legătură cu ceea ce s-a discutat”, a precizat Liviu Dragnea, la solicitarea Stiripesurse.ro

______

Ambasada Palestinei a remis un comunicat după întâlnirea de luni a celor doi oficiali, în care se arată că ambasada României de la Tel Aviv nu va mai fi mutată, scrie Digi24.ro.

„Ambasada Statului Palestina salută decizia domnului Liviu Dragnea potrivit căruia guvernul României nu va muta ambasada de la Tel Aviv, la Ierusalim  

Astăzi, 13 mai, 2019, Excelența Sa, domnul Fuad Kokaly, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Statului Palestina la București a avut o întrevedere cu domnul Liviu Dragnea, în calitatea sa de președinte al Camerei Deputaților, cât și de lider al partidului de guvernământ.   

(…) 

„Îmi permit să spun că întâlnirea cu domnul Liviu Dragnea a fost o bucurie, deși poate că bucuriile nu fac parte din vocabularul diplomatic. După întâlnirea de azi mă pot considera încredințat că toate forțele politice din România înțeleg la unison importanța Ierusalimului și rolul lui în politica și securitatea globală și în sufletele a mai mult de jumătate de cetățeni ai Terrei. Prin declarația de azi, guvernul României a confirmat legitimitatea rezoluțiilor internaționale potrivit cărora o pace durabilă și justă nu se poate săvârși decât prin existența celor două state, israelian și palestinian, care împart Orașul Păcii astfel încât Palestina, țara mea, să poată avea dreptul la auto-determinare, libertate de mișcare și același regim democratic în capitala ei, Ierusalimul de Est”, a spus domnul Fuad Kokaly”, se arată în comunicatul Ambasadei.  

Şi biroul preşedintelui Camerei Deputaților a emis un comunicat dupăîntâlnire, dar nu menționează subiectul mutării ambasadei.

”Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, l-a primit, luni, 13 mai, pe domnul Fuad Kokaly, ambasadorul palestinian în România.

Cei doi oficiali au evocat legăturile tradiţionale de prietenie dintre cele două ţări şi au evidenţiat nivelul bun al cooperării dintre România şi Statul Palestina. În context, preşedintele Camerei Deputaţilor a apreciat dinamica deosebită a contactelor bilaterale, arătând că aprofundarea relaţiei cu Palestina reprezintă o prioritate pentru România.În cadrul convorbirilor, a fost pus accentul pe diversificarea cooperării sectoriale consistente în domenii precum afaceri interne, sănătate, educaţie şi agricultură.De asemenea, demnitarul român a confirmat sprijinul României în avansarea cooperării dintre UE şi Palestina, pe durata exercitării mandatului la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, se arată în comunicat. 

Viorica Dăncilă a anunţat, în martie, în SUA, că Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. După ce premierul a vorbit la Washington despre dorința de a muta ambasada României din Israel, președintele Klaus Iohannis a avut o reacție dură la adresa premierului și a Guvernului. În opinia şefului statului, Viorica Dăncilă a dat dovadă de o totală ignoranță în domeniul politicii externe. După criticile din ţară, dar şi din străinătate, premierul Viorica Dăncilă a revenit şi a spus că anunţul privind relocarea ambasadei la Ierusalim a fost doar „o opinie personală”, iar reacţia preşedintelui Klaus Iohannis nu a făcut decât să o dezamăgească, pentru că ea a spus că trebuie îndeplinite procedurile constituţionale.

Citeşte şi: Palestinienii, revoltaţi de anunţul premierul Dăncilă, de mutare a ambasadei României la Ierusalim: „Ni se încalcă drepturile!”