Ambasadorul României, George Cristian Maior, a susţinut o prelegere la Universitatea Carnegie Mellon

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a efectuat marți, 22 ianuarie 2019, o vizită în Pittsburgh, statul Pennsylvania, în cadrul căreia a susținut o prelegere la reputata universitate Carnegie Mellon și s-a întâlnit cu primarul orașului, Bill Peduto.

25 ian. 2019, 09:11
Ambasadorul României, George Cristian Maior, a susţinut o prelegere la Universitatea Carnegie Mellon

La Universitatea Carnegie Mellon, ambasadorul George Cristian Maior, a vorbit despre rolul României în plan european și euro-atlantic, în cadrul prelegerii cu titlul „Defending the West’s Strategic Frontier: the Black Sea and Beyond”.

Ambasadorul român a subliniat parcursul transformațional extraordinar al țării noastre în ultimii 30 de ani, plecând de la momentul căderii regimului comunist și până în prezent când România a ajuns să dețină Președinția Consiliului Uniunii Europene. Punctând împărtășirea de către România a valorilor democratice transatlantice, ambasadorul George Maior a evidențiat obiectivele țării noastre la conducerea Consiliului Uniunii Europene și oportunitățile generate de această poziție.

George Cristian Maior a prezentat complexitatea mediului de securitate din regiunea Mării Negre și de pe întreg flancul estic al NATO, subliniind necesitatea consolidării posturii aliate de descurajare și apărare inclusiv prin cooperarea sporită cu forțele americane și aliate în zonă. „România constituie un pilon strategic în regiunea Mării Negre, la frontiera estică a Occidentului și are o contribuție esențială pentru securitatea euro-atlantică”, a declarat ambasadorul Maior. Ambasadorul român a pledat pentru consolidarea Alianței Nord-Atlantice, aflată la cea de-a 70-a aniversare în acest an. De asemenea, Ambasadorul George Cristian Maior a apreciat necesitatea continuării sprijinului european pentru țările partenere din regiune, în mod special Republica Moldova, inclusiv în vederea menținerii parcursului european al acestora.

În cadrul aceleiaşi vizite, ambasadorul George Maior a dezbătut teme de politică externă, strategie și apărare în cadrul unei mese rotunde cu profesori și studenți din cadrul Institute for Politics and Strategy al Universității Carnegie Mellon.

În marja deplasării la Pittsburgh, ambasadorul Maior a avut o întrevedere cu rectorul Universității Carnegie Mellon, James H. Garrett, cu care a abordat perspective de cooperare academică și de cercetare cu universități din România. A evidențiat faptul că Universitatea Carnegie Mellon a găzduit de-al lungul timpului mulți cercetători și studenți români, amintind în mod special de prelegerea ținută în 1919 de către marele diplomat român Vasile Stoica, în sprijinul dezideratului Marii Uniri a tuturor românilor.

Cu ocazia vizitei, George Cristian Maior s-a întâlnit și cu primarul orașului Pittsburgh Bill Peduto. Ambasadorul a evocat comunitatea română din Pittsburgh, inclusiv comunitatea profesorilor și studenților români și aportul important al acestora pentru comunitatea locală.

Ambasadorul Maior a evidențiat importanța Parteneriatului Strategic dintre SUA și România, precizând că acesta asigură un cadru care facilitează inclusiv dezvoltarea relațiilor la nivelul comunităţilor locale. În cadrul discuției au fost explorate perspective de cooperare bilaterală în plan local şi regional, cu accent pe domeniile economic, academic și de cercetare, fiind abordate inclusiv oportunităţile de valorificare a experienţei de dezvoltare şi revitalizare economică a orașului Pittsburgh.

În acest context, primarul Bill Peduto a punctat rolul esențial al Universității Carnegie Mellon în transformarea orașului dintr-un centru al industriei siderurgice într-unul axat pe cercetarea avansată în domenii precum medicina, robotică, automatizări şi inteligență artificială.

Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh este o instituție universitară de cercetare fondată în 1900 de Andrew Carnegie sub denumirea Carnegie Technical Schools, devenită în 1912 Carnegie Institute of Technology. În 1967, Carnegie Institute of Technology a fuzionat cu Mellon Institute of Industrial Research, formând Universitatea Carnegie Mellon.

Printre absolvenții universității se numără 20 de laureați ai Premiului Nobel, 12 câștigători ai premiului Turing, 23 dintre membrii Academiei Americane de Arte și Științe, 124 de câștigători de premii Emmy, 47 de câștigători de premii Tony și 10 câștigători ai premiilor Oscar ale Academiei Americane de Film.