Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: „România nu are un prieten sau un aliat mai bun decât Statele Unite”

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a afirmat joi că actuala colaborare între Lockheed Martin şi ROMAERO reprezintă parteneriatul pentru securitate şi relaţia extraordinară dintre Statele Unite, România şi Polonia.

RomaniaTV.net
04 sept. 2020, 05:31
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: „România nu are un prieten sau un aliat mai bun decât Statele Unite”

Acesta a participat joi la semnarea Memorandumului de Înţelegere între companiile ROMAERO şi Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, în vederea înfiinţării în România a unui Centru Regional de Echipare şi Întreţinere a Elicopterelor Black Hawk, pentru Europa Centrală.

„Acest joint-venture între Lockheed Martin şi ROMAERO reprezintă parteneriatul nostru pentru securitate şi relaţia extraordinară dintre Statele Unite, România şi Polonia. Această facilitate optimizează capacitatea Statelor Unite de a exporta piese şi know-how în Europa. Acest export de tehnologie către aliaţii din Europa Centrală şi de Est mă asigură că naţiunile noastre vor continua să colaboreze cu prosperitate pentru a-şi apăra integritatea graniţelor. România are o prezenţă aeriană mai capabilă datorită acestui centru şi sporeşte rolul central al apărării. Acest elicopter este iubit de cei care se bazează pe el şi este temut de cei care se confruntă cu el în bătălie. Acest elicopter este utilizat şi în aplicaţii civile pentru căutare şi salvare. Noi sperăm că acest centru va aduce şi locuri de muncă pentru specialiştii cu înaltă calificare pentru a răspunde oricăror crize în orice moment”, a declarat ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman, cu ocazia semnării Memorandumului.

Acesta a subliniat că România şi Polonia sunt parteneri pentru apărarea flancului de Est.

„România şi Polonia sunt parteneri pentru apărarea flancului de Est. Sevastopol este doar la câteva sute de kilometri depărtare de noi, la fel şi Tiraspol. Ameninţările hibrid cu care ne confruntăm sunt reale. (…) Semnăturile date astăzi semnifică încredere, iar companiile americane şi româneşti îşi pun în joc prestigiul pentru a îndeplini o promisiune”, a mai spus Adrian Zuckerman.

Producătorul de elicoptere Black Hawk, PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin şi una dintre cele mai importante companii din industria aerospaţială din Polonia, va colabora cu ROMAERO pentru a dezvolta planul centrului de mentenanţă din Bucureşti. Acesta va deveni baza operaţiunilor prin care ROMAERO ar putea deservi viitoarea flotă de elicoptere multi-rol Black Hawk, achiziţionate de Guvernul României, dar şi aparţinând altor operatori, pentru misiuni civile şi militare.

La semnarea documentului, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Maciej Lang, a reafirmat deschiderea ţării sale pentru dezvoltarea de proiecte comune româno – poloneze: „Polonia este profund interesată de proiecte comune cu România în domeniul industriei de apărare, ca parte a parteneriatului nostru strategic. Acordul semnat astăzi între PZL Mielec şi ROMAERO deschide drumul pentru o cooperare de lungă durată”, a precizat Maciej Lang.

„ROMAERO este onorată să colaboreze cu PZL Mielec, în contextul angajamentului României de a-şi consolida capacităţile de interoperabilitate civilă şi militară în Uniunea Europeană şi pe flancul estic al NATO. Experienţa noastră de 100 de ani în aeronautică şi relaţia strânsă de colaborare cu celelalte companii româneşti din industrie ne vor ajuta să reunim forţa de muncă naţională calificată, infrastructura educaţională şi facilităţile disponibile, creând astfel premisele revigorării tuturor companiilor din industria românească de elicoptere”, a declarat Vasile Boicu, directorul general ROMAERO.

PZL Mielec va oferta către Ministerul Afacerilor Interne al României o tranşă iniţială de 12 elicoptere multi-rol Black Hawk, ca parte a programului naţional de înzestrare cu elicoptere medii/grele, destinate misiunilor maritime şi terestre. Cele 12 aeronave vor fi fabricate în Polonia, unde PZL a produs deja elicoptere pentru 17 clienţi internaţionali, începând cu anul 2010.

Elicopterul Sikorsky Black Hawk este singura aeronavă multi-rol oferită României, produsă în Europa, conform standardelor militare. Originea sa militară îi asigură o fiabilitate îmbunătăţită, împreună cu versatilitatea necesară pentru misiuni diverse şi o întreţinere uşoară, chiar şi când este operat departe de aerodromul de bază, fără infrastructură logistică. Aceste caracteristici sunt esenţiale pentru operaţiuni militare, inclusiv sprijin în misiuni de luptă şi operaţiuni ale forţelor speciale, dar şi pentru misiuni civile, de poliţie, medicale, stingerea incendiilor, căutare şi salvare şi de transport utilitar.

Elicopterele Black Hawk operează la ora actuală în peste 30 de state. În Austria, Polonia, Slovacia şi Suedia acestea îndeplinesc roluri importante pe plan intern sau în cadrul operaţiunilor NATO, inclusiv ajutor umanitar, căutare şi salvare, transportul trupelor şi intervenţii în situaţii de urgenţă.

Cu sediul în Bethesda, Maryland, Lockheed Martin este o companie internaţională din industria aerospaţială şi de securitate, cu aproximativ 100.000 angajaţi în întreaga lume, specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producţia, integrarea şi întreţinerea de sisteme, produse şi servicii tehnologice avansate.

ROMAERO este cea mai mare companie de stat din industria aerospaţială şi de apărare românească. Compania îşi desfăşoară activitatea în două domenii economice: servicii de întreţinere şi reparaţii pentru aeronave de transport civile şi militare şi, respectiv, producţie industrială de aerostructuri şi componente ale acestora. Cu o experienţă de un secol în industrie, peste 900 de angajaţi cu înaltă calificare şi un potenţial semnificativ de dezvoltare, ROMAERO deţine capabilităţile necesare pentru a participa cu succes la importante programe în domeniul aerospaţial şi al apărării, la nivel naţional şi global.

Citeşte şi: CE: România, singura ţară UE care nu va putea ţine sub control îndatorarea în 2021. Datoria publică pe cap de român creşte 1.000 euro