Ambasadorul Ungariei la București, convocat la sediul MAE după declaraţiile lui Viktor Orban la Tuşnad: „Declarațiile publice neadecvate nu sunt în consonanţă cu obiectivul promovării unei relaţii de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două state”

Ministerul de Externe transmite că ambasadorul Ungariei la București a fost convocat, în cursul zilei de luni, la sediul MAE în contextul discursului susținut sâmbătă de premierul maghiar Viktor Orban, în cadrul Taberei de Vară de la Băile Tușnad.

24 iul. 2023, 23:21
Ambasadorul Ungariei la București, convocat la sediul MAE după declaraţiile lui Viktor Orban la Tuşnad: „Declarațiile publice neadecvate nu sunt în consonanţă cu obiectivul promovării unei relaţii de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două state”

Oficialii români transmit că afirmaţiile făcute ”nu sunt în consonanţă cu obiectivul promovării unei relaţii pragmatice, constructive, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două state”.

Ambasadorul Ungariei la București, convocat la sediul MAE după declaraţiile lui Viktor Orban la Tuşnad

MAE precizează că ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat astăzi, 24 iulie 2023, la sediul MAE, în contextul discursului susţinut sâmbătă, 22 iulie 2023, de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, în cadrul Taberei de Vară de la Băile Tuşnad”, a anunțat MAE într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, ”partea română a reiterat faptul că, în cadrul dialogului diplomatic constant cu partea ungară, a făcut în mod repetat apel la reținere în declarațiile și mesajele publice ale oficialilor ungari aflați în vizite private în România, inclusiv în perspectiva Taberei de Vară de la Băile Tușnad de anul acesta. În context, a exprimat surprinderea față de prezentarea în discursul public al Prim-ministrului ungar a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice, privilegiate constant de partea română”.

MAE român a precizat, totodată, că „declarațiile publice neadecvate” transmise cu acest prilej „nu sunt în consonanță” cu obiectivul promovării unei relații pragmatice, constructive, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două state, obiectiv susținut de partea română.

Citeste si Viktor Orban, despre Marcel Ciolacu: „E al 20-lea premier român de când sunt prim-ministru. Poate la a 20-a încercare ne iese”

Anterior, ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, a anunţat că ambasadorul Ungariei a fost convocat la MAE, fără a preciza motivul convocării, dar referindu-se la ”discurs”, referire probabilă la discursul rostit de premierul Viktor Orban la Tuşnad, şi a adăugat că nu a fost ”o mare surpriză”.

Premierul Ungariei, indignat de documentul pe care MAE i l-a trimis, în care i se preciza despre ce poate și despre ce nu poate să vorbească

Reamintim că, în discursul rostit la Băile Tuşnad, Viktor Orban a criticat faptul că ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-a spus despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate, context în care premierul ungar a atras atenţia că ţara sa va prelua preşedinţia Consiliului UE şi „un obiectiv principal al Ungariei” va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.

Potrivit premierului ungar, în respectivul material i s-a scris de asemenea să nu vorbească despre unităţi administrativ-teritoriale inexistente în România.

Probabil s-au referit la Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, dar nu am susţinut niciodată că acestea ar fi fost unităţi teritoriale româneşti„, a afirmat Viktor Orban.

Citeste si FOTO | „Cascadorii Râsului” sub ochii lui Viktor Orban, la Sfântu Gheorghe. Trei oameni n-au reușit să urce jucătorul accidentat în ambulanță

El a spus mai departe că, potrivit aceluiaşi document primit de la MAE român, există lucruri despre care poate vorbi, dar nu le poate denigra, cum ar fi valorile occidentale. „Astăzi, valorile occidentale înseamnă trei lucruri: migraţia, LGBTQ şi războiul”, dar „nu trebuie să le discreditezi, ele se discreditează singure”, a remarcat Viktor Orban.