Ambulatoriul Spitalului de Urgenţă Craiova va fi reabilitat. Vezi cât costă proiectul de renovare

Lucrările de reabilitare şi modernizare a Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova au început, marţi, în cadrul unui proiect de peste 34 de milioane de lei din fonduri europene, care a fost întocmit în urmă cu cinci ani, dar care din lipsa banilor nu a putut fi pus în aplicare.

RomaniaTV.net
08 mai 2012, 15:20
Ambulatoriul Spitalului de Urgenţă Craiova va fi reabilitat. Vezi cât costă proiectul de renovare

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Florin Petrescu, a afirmat, marţi, că reabilitarea Ambulatoriului este foarte importantă, întrucât, anual, aproximativ 270.000 de persoane se tratează în această unitate, transmite Mediafax.

El a precizat că, pe parcursul lucrărilor, se vor crea „fluxuri de circulaţie” care să nu afecteze actul medical sau confortul pacienţilor.

„Aşteptăm de mult timp această lucrare la Ambulatoriul spitalului nostru, pentru că se simţea nevoia unei schimbări majore în ceea ce priveşte reabilitarea spitalului, fiind o unitate medicală care funcţionează de 40 de ani. (…) Prin intermediul acestui proiect vom reuşi să oferim condiţii mai bune pacienţilor, pentru că anual sunt consultate aici 270.000 de persoane. Este un ambulatoriu integrat cu spitalul, pentru că nu se comportă numai ca un ambulatoriu de specialitate. Trebuie să spunem că proiectul vizează şi o mai bună dotare al acestui ambulatoriu. Consider că este primul moment important după construcţia acestui spital şi sperăm ca aceste lucrări să ducă la recunoaşterea ambulatoriului”, a afirmat managerul SCJU Craiova, Florin Petrescu.

Valoarea totală a proiectului „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului de specialitate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova” este de 34.506339,06 lei (8,2 milioane de euro), dintre care 24 de milioane provin din fonduri europene, iar restul sunt alocaţi de la bugetul de stat şi de la Consiliul Judeţean Dolj.

Proiectul cuprinde, pe lângă reabilitarea Ambulatoriului, modernizarea secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, a lifturilor, precum şi a sălilor de operaţie.

Prezent la deschiderea lucrărilor, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că prioritar rămâne transformarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova dintr-o unitate medicală de gradul al doilea într-una de gradul întâi, potrivit clasificării Ministerului Sănătăţii.

El a mai spus că proiectul reabilitării Ambulatoriului face parte dintr-o stategie investiţională pe termen lung a Consiliului Judeţean Dolj, până în prezent fiind modernizată Secţia de Terapie Intensivă pe două etaje.

„La acest proiect al Ambulatoriului lucrăm de peste cinci ani şi iată-ne azi (n.r. – marţi) ajunşi în această fază în care dăm ordinul de începere a lucrărilor. Am urmărit în aceşti ani programul prin care noi puteam obţine această finanţare pentru reabilitatrea Ambulatoriului pe care am putut într-un final să o obţinem prin Programul Operaţional Regional. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova este în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii, însă noi suntem proprietari ai clădirii. Am luat această decizie de a ne da mâna şi a face ceva cu acest spital după mai bine de 40 ani”, a declarat Ion Prioteasa.

Preşedintele CJ Dolj a mai spus că, pe viitor, se doreşte repararea şi modernizarea celor 26 de săli de operaţie, care se va face în etape şi nu va afecta actul medical.

„Dacă nu vom găsi resurse suficiente să intervenim, va trebui să începem reabilitarea spitalului pe etape, pentru că altcineva nu ne ajută. În acest fel ne-am gândit să reparăm cele 26 de săli de operaţii, am reabilitat deja Secţia de Terapie Intensivă pe două etaje, iar acum ne aflăm în faza în care reparăm nouă din cele 12 lifturi ale spitalului”, a mai spus Prioteasa.

Ion Prioteasa a mai afirmat că din bugetul judeţului se ia în considerare o investiţie nouă privind construirea unei unităţi medicale specializate pe tratarea cazurilor de cardiologie.

„Dorim să ne implicăm şi mai mult la spital, pentru că municipiul Craiova este singurul din ţară cu Universitate de Medicină, dar care are un spital de gradul al doilea, deşi unitatea medicală deserveşte întreaga regiune Oltenia. Trebuie să facem toate eforturile pentru a-l aduce la stadiul unui spital de gradul întâi, pentru că se pierd în acest fel peste 100 de miliarde de lei vechi anual, bani care ar trebui să se regăsească în tratamentul oamenilor din această zonă. (…) În aceste zile, specialiştii de la Consiliul Judeţean şi cei de la spital s-au pus de acord ca în zona de lângă Urgenţa spitalului să concesionăm teren către o firmă sau să construim chiar noi o clinică, în care să se rezolve problemele de cardiologie pentru care, în prezent, pacienţii sunt trimişi cu elicopterul sau cu SMURD-ul la Bucureşti. Cred că vom avea o implicare directă a Consiliului Judeţean Dolj în construirea acestei unităţi din bugetul propriu, cel mai probabil anul viitor. Această clinică va avea o sală de operaţii modernă şi un salon de circa 20-25 de paturi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.