Amendă de până la 2.500 de euro pentru românii care părăsesc țara cu un copil înscris într-un ciclu de învățământ

Atunci când treceți granița cu un copil de vârstă școlară este foarte important să știți că, în anumite condiții, puteți fi amendat cu 2.500 de euro.

23 dec. 2022, 09:14
Amendă de până la 2.500 de euro pentru românii care părăsesc țara cu un copil înscris într-un ciclu de învățământ
Românii riscă o amendă de până la 2.500 de euro dacă pleacă în vacanță cu copilul

Românii care s-au stabilit în Germania și care doresc să vină în țară cu un copil de vârstă școlară pot fi amendați cu 2.500 de euro de statul german, potrivit Ziarul Românesc.

Școlarizarea este obligatorie de la 6 la 16 ani în Germania. Conform legislației germane, părinții care decid să plece în călătorii cu copiii în timpul anului școlar trebuie să țină cont de consecințele financiare ale absenței acestora. Părinții riscă să fie amendați dacă își scot copilul de la școală fără permisiunea directorului. Aceștia pot fi urmăriți penal pentru delicte repetate.

Absentarea de la cursurile școlare cu scopul de a pleca în vacanță reprezintă încălcarea obligațiilor școlare și poate fi amendată cu până la 2.500 de euro. Valoarea amenzii variază în funcție de stat și pornește de la un minim de 500 de euro, până la 2.500 de euro.

Citește și: Un nou semn de circulaţie bulversează şoferii. Ce reprezintă acesta şi ce amendă se dă în cazul nerespectării lui

Poliția federală a început de câțiva ani să verifice în acest sens familiile cu copii de vârstă școlară, mai ales pe aeroporturi. Dacă nu au scutire oficială de la școală, lucrurile pot degenera. Certificatul medical nu este valabil în acest caz pentru că se consideră că, dacă acești copii pot călători, pot fi prezenți și la școală.

Când se poate solicita scutirea de la școală

În Germania este interzis să plecați în vacanță cu copilul în timpul anului școlar. Însă, este posibilă solicitarea unui concediu școlar pentru o anumită perioadă de timp. Pentru a primi permisiunea din partea directorului instituției, trebuie depusă o cerere specială, disponibilă la secretariatul fiecărei școli.

Citește și: În Germania, puteți retrage numerar gratuit de la supermarket

Se întâmplă foarte rar ca o școală să acorde permis de vacanță în timpul anului școlar. Pentru asta este nevoie de invocarea unui motiv specific, precum plecarea în străinătate pentru nunta unei rude. Persoanele care scot copiii de la școală fără permisiune comit o abatere administrativă, care poate duce la amendă.