În Germania, puteți retrage numerar gratuit de la supermarket

Atunci când solicită bani în numerar comercianților, clienții vor plăti un comision de cel mult 1% din această sumă, cost care se va adăuga celorlalte comisioane percepute de bancă pentru tranzacțiile cu cardul.

20 dec. 2022, 23:06
În Germania, puteți retrage numerar gratuit de la supermarket

Retragere de numerar la supermarket. Ești în supermarket și realizezi că ai nevoie de numerar? Atunci nu trebuie să alergi la bancă și să scoți banii din bancomat. Îi poți retrage adesea direct din supermarket. Ai opțiunea de a retrage bani din contul tău curent atunci când plătești la casă. Acest lucru se mai numește și „cashback ”.
Iată cum funcționează, cine beneficiază cu adevărat de acest serviciu și în ce supermarketuri este posibil să retragi bani.

Unde găseşti cea mai ieftină carne de porc din România. La ce supermarket se vinde la jumătate de preț

Cum funcționează retragerea banilor din supermarket?
Retragerea banilor din supermarket este foarte simplă. Funcționează așa:

– Îi spui casieriei că vrei să retragi bani și îi spui și suma. De obicei, poți retrage până la 200 de euro.
– Apoi trebuie să introduci cardul tău giro în slotul prevăzut la terminalul de casă.
– Introduci numărul secret. Vei primi apoi numerarul.

>>> Câți bani în numerar merită să ții în casă?

Retragerea banilor din supermarket: cine beneficiază cu adevărat de aceasta?
Supermarketurile, băncile și tu, în calitate de client, beneficiați de acest serviciu. O imagine de ansamblu:

Clienți: Retragerea banilor din supermarket este ușoară și convenabilă, deoarece nu trebuie să mergi la bancomat. În plus, retragerile sunt gratuite. Cu toate acestea, trebuie să achiziționezi cumpărături de o sumă minimă pentru a putea utiliza serviciul, scrie ziarromanesc.de.

Bănci: Băncile de economii și băncile economisesc bani cu serviciul cashback. Pentru că așa operează mai puține mașini. Supermarketurile suportă costurile pentru serviciu.

Supermarketuri: Pentru magazine, oferta este deosebit de valoroasa din punct de vedere al imaginii. În plus, supermarketurile își leagă clienții mai strâns prin serviciul suplimentar. Un alt plus: magazinele scapă de numerarul de prisos, care tinde să fie un risc de securitate. Poate unul sau altul cumpără mai mult pentru a depăși suma minimă. Cu toate acestea, supermarketurile trebuie să plătească și pentru serviciu – câțiva cenți per plată.

Muncitor marocan înșelat într-un supermarket din Cluj-Napoca. Vânzătorul i-a încasat de trei ori mai mulţi bani decât costau produsele cumpărate
Unde este posibil să retragi bani – în ce condiții?
Acum poți retrage bani la casă în multe supermarketuri, magazine specializate sau chiar la benzinării. În majoritatea cazurilor, însă, trebuie să fi cumpărat bunuri în valoare de cel puțin zece euro . De regulă, poți retrage doar maximum 200 de euro.

Cum este în România

Clienții care dețin carduri bancare și achiziționează bunuri sau servicii de la comercianți le vor putea solicita acestora acordarea unui avans în numerar, în baza Legii  nr. 209/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Deși legea a avut termen de intrare în vigoare în data de 1 ianuarie 2017, întârzierea publicării normelor de aplicare a făcut ca măsura să nu se aplice efectiv încă.

Comercianții care ar putea să acorde clienților această facilitate sunt, în baza Legii nr. 209/2016, doar aceia care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei. De asemenea, de la acest prag apare obligația acestora de a accepta ca mijloc de plată cardurile bancare. Cu toate acestea, conform unui proiect de act normativ adoptat recent de Camera Deputaților, doar firmele cu o cifră de afaceri de peste 50.000 de euro vor avea obligația de a accepta plăți cu cardul și în viitor.

Acest lucru va face ca numărul magazinelor care vor putea acorda avans în numerar de până la 200 de lei posesorilor de carduri să fie mai mic. Măsura îi va afecta într-o măsură și mai mare pe cei care locuiesc în mediul rural, acolo unde nici unitățile bancare sau bancomatele nu sunt foarte des întâlnite. Prin urmare, cu toate că a fost gândita ca o facilitate acordată consumatorilor, eventuala creștere a pragului de la 10.000 de euro la 50.000 de euro începând de la care comercianții trebuie să accepte plata cu cardul bancar va reduce și mai mult numărul magazinelor care ar putea acorda astfel de avansuri clienților.

Atunci când solicită bani în numerar comercianților, clienții vor plăti un comision de cel mult 1% din această sumă, cost care se va adăuga celorlalte comisioane percepute de bancă pentru tranzacțiile cu cardul.