Amendă uriaşă primită de un celebru magazin, după ce a refuzat să înlocuiască o maşină de spălat stricată

ANPC a amendat cu 10.000 de lei un celebru magazin de electrocasnice după ce acesta a refuzat să înlocuiască o maşină stricată după doar patru luni de folosire.

16 aug. 2022, 12:14
Amendă uriaşă primită de un celebru magazin, după ce a refuzat să înlocuiască o maşină de spălat stricată

Amendă uriaşă primită de un celebru magazin, după ce a refuzat să înlocuiască o maşină de spălat stricată.

Amendă uriaşă primită de un celebru magazin de electrocasnice

Citeşte şi ANPC sare în ajutorul românilor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci. Cum poţi scăpa de datorii

O femeie din judeţul Bihor a sesizat Protecţia Consumatorilor după ce maşina de spălat pe care o cumpărase s-a stricat după doar patru luni, iar magazinul a refuzat să i-o înlocuiască.

Femeia s-a plâns că hainele rămân ude, indiferent de programul selectat. În urma verificărilor făcute la un service autorizat, s-a constatat că motorul şi modului s-au stricat. Reprezentanţii magazinului i-au propus femeii să-i repare gratuit maşina, însă aceasta a refuzat şi a solicitat înlocuirea produsului sau restituirea banilor.

ANPC a amendat magazinul cu 10.000 de lei şi a cerut înlocuirea maşinii de spălat sau restituirea banilor în termen de 15 zile. Magazinul a contestat în instanţă procesul verbal şi a cerut anularea amenzii, motivând că repararea produsului are prioritate în detrimentul înlocuirii.

Judecătorii au arătat că legea privind vânzarea produselor și garanțiile asociate acestora, prevede în mod distinct că, dacă produsul s-a defectat în primele 6 luni de la cumpărare, defectul a existat și la momentul livrării, drept urmare consumatorul are dreptul să solicite înlocuirea produsului sau restituirea contravalorii acestuia.

„Consumatoarea, de bună credință, a solicitat înlocuirea produsului, nu contravaloarea acestuia. Or, dacă legiuitorul ar fi stabilit în sarcina vânzătorului, obligația de aducere la conformitate a produsului prin reparare în perioada primelor 6 luni de la achiziționare, nu ar mai fi inserat în textul de lege această prevedere a prezumției de neconformitate existentă la momentul vânzării.

Aceasta înseamnă că legiuitorul a urmărit să protejeze consumatorul de achiziționarea unor produse cu deficiențe de calitate, deficienţe care nu puteau fi cunoscute de către consumator prin mijloace obișnuite de verificare”, se arată în sentința Judecătoriei Oradea, menținută de Tribunalul Bihor, potrivit ziare.com. 

De asemenea, judecătorii au mai arătat că femeia care a cumpărat mașina de spălat a achiziţionat un produs cu o garanţie de 4 ani, dar care după 4 luni şi jumătate s-a defectat motorul şi modulul, adică toată partea funcţională a maşinii, elementele de bază ale produsului.

„Deşi petenta susţine că prevederile art. 11 din Legea nr. 449/2003 dispun in sensul succesivității opțiunilor, repararea produsului având prioritate în detrimentul înlocuirii, alin. 4 al aceluiaşi articol prevede că orice reparare sau înlocuire a produselor va fi făcută în cadrul unei perioade rezonabile de timp, stabilită de comun acord, în scris, între vânzător şi consumator, şi fără niciun inconvenient semnificativ pentru consumator, luându-se în considerare natura produselor şi scopul pentru care acesta a solicitat produsele, perioada de timp stabilită nu poate depăşi 15 zile calendaristice de la data la care cumpărătorul a adus la cunoştinţă vânzătorului lipsa de conformitate a produsului.

Or, instanţa constată că petenta nu a dovedit perioada de timp stabilită pentru remedierea defecţiunii, în raportul service menţionat anterior fiind inserată menţiunea, se comandă piese”, fără a se indica termenul pentru remedierea defecţiunii. Consumatoarea a fost convinsă că produsul achiziţionat, cu o garanţie de 4 ani, mai mare decât a altor modele similare, va funcţiona, iar în cazul unei defecţiuni în primele 6 luni va fi înlocuit cu altul nou”, se mai arată în sentința Judecătoriei Oradea, rămasă definitivă la Tribunalul Bihor.

Citeşte şi Tone de carne şi alte produse expirate, unele din 2019, descoperite la Costineşti. Urmau să le fie pregătite turiştilor aflaţi la mare. ANPC a cerut ajutorul mascaţilor pentru control