Amendamente depuse la legea dării în plată: prevederile aplicate doar celor ce iau credite pentru casă sau teren

Deputatul PNL Daniel Zamfir a depus, marți, la Senat amendamente la legea dării în plată, care stipulează că de prevederile actului normativ beneficiază doar cei care au făcut împrumuturi să își cumpere o locuință sau un teren pentru o casă.

26 ian. 2016, 15:27
Amendamente depuse la legea dării în plată: prevederile aplicate doar celor ce iau credite pentru casă sau teren

„Am depus astăzi la Senat amendamentele la legea dării în plată. Am introdus sintagma de ‘consumator’ în loc de ‘persoană fizică’, ceea ce face ca profesioniștii, adică cei care au luat credit pentru afaceri, să fie excluși”, a declarat pentru Agerpres, Daniel Zamfir, inițiator al legii dării în plată, aflate la reexaminare în Parlament.

Proiect de lege pentru datornici. Se restrânge aria beneficiarilor legii dării în plată

El a arătat că a modificat și termenul până la care clientul poate notifica banca, astfel încât cele două părți pot negocia timp de 30 de zile până să se ajungă la darea în plată.

Liberalul a precizat că un alt amendament vizează faptul că legea se aplică și persoanelor care au fost deja executate. În acest context, aceste persoane pot merge la instanță să ceară sistarea popririi pe venituri.

Potrivit acestuia, o altă modificare prevede că legea se aplică și garanților împrumuturilor luate pentru cumpărarea unei case.

Președintele Klaus Iohannis a cerut pe 18 decembrie 2015 Parlamentului reexaminarea legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. El a trimis cererea de reexaminare președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.