Amenințat cu pierderea fondurilor din PNRR pentru România, ministrul Marius Budăi susține că pregătește reforma pensiilor: „Suntem avansați”. Crește vârsta de pensionare? | EXCLUSIV

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că PSD pregătește reforma sistemului de pensii. Anunțul a fost făcut la România TV, în contextul în care livrarea fondurilor din PNRR sunt puse sub semnul întrebării. De asemenea, protestele din Franța, respectiv proiectul lui Emmanuel Macron provoacă din ce în ce mai mare îngrijorare la nivel european. 

26 mart. 2023, 19:47
Amenințat cu pierderea fondurilor din PNRR pentru România, ministrul Marius Budăi susține că pregătește reforma pensiilor: „Suntem avansați”. Crește vârsta de pensionare? | EXCLUSIV

Marius Budăi a făcut noi declarații despre reforma pensiilor, duminică seară, pentru România TV. Proiectul se află pe ultima sută de metri, susține oficialul PSD.

„(…) Avem un grup de lucru în care avem de finalizat propunerile pe care le facem pentru modificarea legislației din sistemul pensiilor bazate pe contributivitate. De asemenea, aranjăm și pregătim următoarea reformă pe ceea ce înseamnă salarizarea – sistemul public de pensii.

Avem aceste grupuri de lucru pentru că-mi doresc să grăbesc un pic atât ceea ce înseamnă pensiile din sistemul de contributivitate, trebuie să pregătim două variante de lucru, să ne întoarcem în coaliție pentru decizie, dar și către Banca Mondială, pentru a calcula pe variante impactul financiar și social asupra a ceea ce propunem prin aceste lucruri.

Practic, suntem avansați în ceea ce privește reforma pensiilor pe contributivitate. Foarte important de precizat, trebuie să discutăm cu pensionarii, cu sindicatele, pentru că sunt acolo lucrători care vor fi viitori seniori ai României. Trebuie să urgentăm acest aspect”, a comentat Budăi.

 

Crește vârsta de pensionare în România? Verdictul ministrului Marius Budăi

 

De asemenea, ministrul a comentat și scenariul înaintat de adversarii politici de la USR și a propagandei de casă, potrivit căreia guvernul va crește vârsta de pensionare până la 70 de ani.

„Este exclus așa ceva. Când media speranței de viață e mai mică decât în Germania sau Franța, să-ți propui să crești vârsta de pensionare peste a lor, acesta este cinism și ură față de cetățenii români. Acest lucru nu se va întâmpla, cât timp va fi într-o formulă de guvernare”, a explicat Budăi.

În ceea ce privește legea salarizării, lucrurile nu sunt prea clare.

„Este exact ceea ce am mai spus, sunt trei grupuri de lucru. Lucrăm pe accederea României la OCDE, pe legea din sistemul public, dar și salariale. Nu avem până la acest moment o direcție foarte clară. Știm ce vrem să facem, dar facem pași să vedem cum să ajungem acolo.

Transmit public tuturor sindicatelor că nu voi accepta să treacă o lege fără să avem acel dialog social, așa cum este normal. Cu siguranță că va fi un dialog aprins, este vorba despre oameni, de cetățeni, cu toții ne dorim să câștigăm mai multă”, a mai avertizat Budăi.