Dacian Cioloș iese din umbră. Fostul lider USR îi cere lui Marcel Ciolacu (PSD) retragerea lui Petre Daea de la Ministerul Agriculturii: „E iresponsabil!”

Dacian Cioloș face scandal. Liderul partidului REPER, cotat cu 2% în sondaje, îi cere lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, să-l dea afară pe ministrul Petre Daea de la Ministerul Agriculturii. 

17 mart. 2023, 16:38
Dacian Cioloș iese din umbră. Fostul lider USR îi cere lui Marcel Ciolacu (PSD) retragerea lui Petre Daea de la Ministerul Agriculturii: „E iresponsabil!”

Dacian Cioloș nu a dispărut de pe scena politică. Fostul lider al USR încă își exercită funcția de europarlamentar din partea REPER, un partid creat după „divorțul” de tabăra lui Dan Barna și Cătălin Drulă.

Fostul premier tehnocrat progresist nu a mai apărut prea mult în spațiul public după ce a încercat să formeze un guvern minoritar, în urma demiterii cabinetului „Florin Cîțu”. În aceeași perioadă, el a susținut vaccinarea obligatorie COVID și restricțiile cât mai dure. Acum, după încheierea crizei COVID, Cioloș a revenit cu noi comentarii.

Mai nou, Dacian Cioloș îi cere „adversarului de moarte”, liderului PSD, Marcel Ciolacu, să-l retragă din funcție pe „Nea Petrică” de la conducerea Ministerului Agriculturii, din cauza modului „dezastruos” în care oficialul MADR a negociat compensațiile de la Comisia Europeană.

De asemenea, liderul REPER a mai precizat că-i cere comisarului pentru Agricultură și dezvoltare rurală Janusz Wojciechowski să reevalueze impactul crizei cerealelor asupra agricultorilor români și să crească despăgubirile ce-i revin României.

„Fermierii români sunt nedreptăţiţi din cauza incapacităţii de negociere la vârful Ministerului Agriculturii şi a incompetenţei administraţiei. Producătorii de cereale din România, cel mai puternic afectaţi de importurile din Ucraina, vor primi cele mai mici despăgubiri din rezerva de criză a UE.

România va primi o sumă totală de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care va primi 30 de milioane de euro, şi Bulgaria, care va primi 16 milioane de euro. Aşa cum a fost şi în cazul Schengen, această situaţie este încă o dovadă că avem lideri politici irelevanţi la nivel european, incapabili să ne apere interesele. Îi cer preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să îl retragă de urgenţă din funcţie pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru modul dezastruos în care a negociat compensaţiile de la Comisia Europeană. 

Răspunderea pentru negocieri îi aparţine integral ministrului Daea şi, cum responsabilitatea politică este a partidului care l-a desemnat ministru, Marcel Ciolacu se face vinovat în mod direct de comportamentul ministrului său şi trebuie să răspundă pentru fiecare minut pe care acesta îl petrece la conducerea Ministerului Agriculturii”, atransmis Dacian Cioloş prin intermediul unui comunicat de presă REPER.

 

Dacian Cioloș a ieșit la atac: „PSD este principalul vinovat pentru existenţa AUR”

 

Fostul lider al USR continuă cu atacurile. El îl numește pe ministrul Petre Daea „iresponsabil”. De asemenea, a profitat de ocazie pentru a lansa atacuri la adresa AUR, partidul considerat anti-sistem, care ar fi cooptat o mare parte din electoratul USR, potrivit sociologilor.

„Modul iresponsabil în care ministrul Daea a tratat aceste negocieri, solicitările bombastice şi incapacitatea de a produce date care să faciliteze estimarea impactului real asupra agricultorilor români, faptul că România nu respectă regulamentul de raportare a stocurilor introdus de Comisia europeană la începutul războiului din Ucraina au decredibilizat poziţia de negociere a României şi au dus la acest rezultat nedrept pentru producătorii de grâne români. Asta, în contextul în care românii se confruntă cu cele mai mari creşteri de preţuri la alimente din Uniunea Europeană.

Ani de zile PSD s-a plâns ipocrit de politicile de la Bruxelles, construind o falsă impresie cum că suntem opresaţi de Uniunea Europeană. A alimentat iresponsabil propaganda antieuropeană şi PSD este principalul vinovat pentru existenţa AUR. Adevărul despre PSD este clar acum, cu ajutorul ministrului Daea. PSD nu a ştiut să negocieze, a abordat această problemă provincial şi amatoricesc. Toată tirada naţionalistă şi antieuropeană a PSD, pe care Marcel Ciolacu o girează, este rezultatul neputinţei acestui partid de a face faţă în mod profesionist şi onest realităţilor momentului”, a mai comentat Cioloş.