Amenzi de 1000 de lei pentru românii care stau la bloc. Investiţia de 100 de lei care te scapă de penalităţile care se aplică de la 1 ianuarie 2023

Au mai rămas două luni în care românii care primesc căldură în sistem centralizat trebuie să își monteze contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică, adică să instaleze repartitoare pe calorifere. În Capitală, sunt peste 275.000 de apartamente care nu au încă instalate astfel sisteme. Cine nu se conformează, riscă amenzi de până la 1.000 de lei.
Filip Stan
31 oct. 2022, 09:45
Amenzi de 1000 de lei pentru românii care stau la bloc. Investiţia de 100 de lei care te scapă de penalităţile care se aplică de la 1 ianuarie 2023

Repartitoarele de căldură devin obligatorii de la 1 ianuarie 2023, cei care nu le montează riscă amenzi uriaşe. Locatarii care beneficiază de căldură în sistem centralizat, sau paușal, nu mai au de ales și vor fi nevoiți să monteze repartitoare pe fiecare calorifer pentru a măsura consumul de energie termică, individual, pe întreaga locuință.

Doar în București sunt peste 275.000 de proprietăți, apartamente sau garsoniere, care nu sunt dotate cu repartitoare. În cazul unui refuz, proprietarii vor risca amenzi de până la 1.000 de lei. Totuși, repartitoarele de căldură înregistrează consumul real de energie termică, aferent fiecărei locuințe, fiind posibile și anumite economii. Nu este cazul celor cu apartamente sau garsoniere amplasate la ultimele etaje ale blocurilor, unde pierderile de energie terică sunt enorme, comparativ cu cele de la etajele inferioare.

Românii care stau la bloc trebuie să-şi monteze repartitoarele inteligente. Riscă amenzi uriaşe de la 1 ianuarie 2023
Rămâne, astfel, costul achiziției și al montajului. Costul unui astfel de dispozitiv începe de la 70 de lei cu TVA, iar montajul unui repartitor și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică poate să fie, cel puțin, 120 de lei.

Astfel, proprietarii trebuie să înmulțească costul individual al aparatului și al instalării cu numărul caloriferelor din casă. Din 2027, legea va impune instalarea exclusivă a repartitoarelor ce pot tranbsmite datele, de la distanță, așa că mare atenție la dispozitivele alese, în 2023, cele cu citire directă fiind valabile doar patru ani.

Dispozitivul pe care toți românii ar trebui să îl aibă. Oamenii care stau la bloc pot să economisească energie și să plătească mai puțin la întreținere cu doar 30 de lei

Concret, până la începutul lui 2027, toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

Repartitoarele de căldură măsoară temperatura caloriferului și pe cea ambientală. Dispozitivele utilizează un algoritm care măsoară cele două valori, astfel încât pot determina, printr-o ecuație, cantitatea precisă de energie termică utilizată pentru încălzirea locuinței.

Ce amenzi şi obligaţii prevede legea

Deși în vara lui 2021 s-a stabilit că, până la sfârșitul aceluiași an, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică ar fi trebuit să aibă montate contoare pentru căldură și apă caldă, în decembrie a fost oficializată o lege prin care s-a stabilit amânarea termenului până la sfârșitul acestui an, potrivit avocatnet.ro.

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în OUG 130/2022, care modifică Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică.

Experţii în energie trag un semnal de alarmă

Experţii în energie trag un semnal de alarmă

Amenzi şi pentru cei care au deja repartitoare, dacă nu sunt inteligente

Nu au scăpat de obligații nici românii care au deja repartitoare în casele lor. Cei care au deja repartitoare, dar care nu pot fi citite de la distanță, trebuie să le înlocuiască până în ianuarie 2027.

Până la începutul anului 2027, toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. Există și o excepție, pentru asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Aceste asociații pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

Asociaţile de locatari, nemulţumite de decizia oficialilor

Asociaţiile de locatari cer ca această lege să nu fie pusă în practică din mai multe motive. În primul rând montarea repartitoarelor este scumpă. Un singur repartitor costă între 70 şi 100 de lei, iar pentru un apartament cu două camere, costurile se ridică la peste 400 de lei. În plus, vorbim şi despre felul în care un repartitor măsoră consumul. Acesta se ia în primul rând după temperatura dintr-o cameră, însă în condiţiile în care mulţi oameni se încălzesc pe perioada sezonului rece cu calorifere electrice, acest repartitor va creşte factura la Termoenergetica, în cazul bucureştenilor. Tocmai de aceea asociaţiile vor să deschidă o petiţie pentru a împiedica punerea în aplicare a acestei legi, în contextul în care, doar în Capitală, din cele peste 500.000 de apartamente, doar 35% dintre ele au deja repartitoare.

Spynews
Xtra Night Show. Gabi Bădălău și iubita lui, Daria, interviu la dublu! Ce spune rusoaica sexy despre afacerist / VIDEO
Bzi.ro
Cum a slăbit Florin Busuioc după ce a fost la un pas de moarte: „Nu mă mai duc la borcanul cu ciocolată la 2 noaptea!”
Fanatik.ro
Satul unde aproape fiecare om și-a vândut un rinichi din cauza sărăciei. Locuitorii au fost păcăliți că le va crește la loc
Capital.ro
Lege pentru cei care stau la bloc. Vecinii sunt obligați să plătească
Playtech.ro
ȘOC! Cum arată ACUM Medana și Robert de la Insula Iubirii. Au 2 copii si sunt de 18 ani ÎMPREUNĂ
DailyBusiness
Alertă pentru românii care merg la mare!
Adevarul
Noile reguli ale jocului pentru economia UE propuse de „Super Mario”. De ce SUA ar trebui să fie interesate
Spynews
Xtra Night Show. Bianca Drăgușanu vrea să facă pace cu Claudia Pătrășcanu! Cine ar fi fost vinovat de acest conflict: ”Regret...” / VIDEO
Spynews
Xtra Night Show. Petrecere de fițe în showbiz! Cristina Spătar și-a sărbătorit ziua de naștere la restaurantul lui Adrian Minune: ”A fost superb” / VIDEO
Evz.ro
Jafuri ca în codru în România. Care sunt victimele vânate de hoți
Impact.ro
Fiica lui Virgil Ianțu, apariție de INFARCT! Jasmina s-a pozat aproape DEZBRĂCATĂ! WOW!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Andreea Antonescu a spus ce crede despre relația Andreei Bălan cu Victor Cornea! Ce reacție a avut când a auzit de nunta secretă a prietenei sale: „Adevărul îl știm noi”
Cancan.ro
Tragedie în ziua de Rusalii! Radu Tudose, patronul firmei de lactate din Ibăneşti, a murit ca un erou 😢
Playsport.ro
WOW, FRIGE! Veronica e cea mai fierbinte apariție de la Euro! Ce a putut să spună înaiinte de meciul României
kanald.ro
Cristian Molnar, tânărul luat de viitură în Italia, ar fi fost găsit după trei săptămâni de căutări. Familia așteaptă confirmarea identității cadavrului găsit în râul Natisone
Capital.ro
Vehiculele din România care au INTERZIS. Se aplică de luni, 24 iunie
StirileBZI
Este criză a locurilor de muncă de la stat? Ce preferă tinerii acum
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht
substantial.ro
Un cutremur gigant de acum 2.500 de ani a schimbat cursul fluviului Gange, sugerează un studiu recent
MediaFlux
IMPORTANT pentru pensionari. Sfaturi pentru seniori privind banii de pensie
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?