Dispozitivul pe care toți românii ar trebui să îl aibă. Oamenii care stau la bloc pot să economisească energie și să plătească mai puțin la întreținere cu doar 30 de lei

Românii pot să economisească energie și să plătească mai puțin la întreținere cu ajutorul unui dispozitiv care costă doar 30 de lei. Repartitorul de căldură va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2023 pentru cei care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare.

07 oct. 2022, 09:13
Dispozitivul pe care toți românii ar trebui să îl aibă. Oamenii care stau la bloc pot să economisească energie și să plătească mai puțin la întreținere cu doar 30 de lei

Românii pot să economisească energie cu ajutorul unui dispozitiv care costă doar 30 de lei. Acesta se numește robinet cu cap termostatic.

Citește și Românii care stau la bloc trebuie să-şi monteze repartitoarele inteligente. Riscă amenzi uriaşe de la 1 ianuarie 2023

De la 1 ianuarie 2023, românii care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare vor fi obligați să își monteze repartitoare de căldură, acestea vor ajuta însă, doar la citirea consumului.

Conform legii, repartitoarele trebuiau să fie obligatorii dela 1 ianuarie 2022, însă implementarea acesteia a fost amânată pentru 1 ianuarie 2023. Șeful SPLT Brașov, Mircea Marin, anunță că cea mai bună investiție pe care oamenii o pot face e dispozitivul care costă doar 30 de lei.

”Repartitorul de căldură este un instrument care măsoară cantitatea reactivă de căldură emisă de un corp radiant, un calorifer. Referitor la robinetul cu cap termostatic, el este o piesă care pur și simplu reglează temperatura prin mărirea sau micșorarea debitului de agent termic care intră în corpul radiant.

Eu recomand abonaților la SACET să-și monteze și una și alta, mai ales robinetul cu cap termostatic”, a declarat Mircea Marin, directorul SPLT Brașov, potrivit Adevărul.

Pentru fiecare calorifer, repartitoarele de căldură costă între 50 și 70 de lei. Cei care nu își vor monta repartitoare vor fi amendați cu  1.000 de lei.

Brașovul mai are aproximativ 5.400 de clienți casnici care sunt legați la sistemul centralizat de termoficare, iar prețul gigacaloriei pentru aceștia va fi la iarnă de 233 de lei pentru gigacalorie, după ce a scăzut TVA de la 19% la 5%.

”Consumul este variabil, însă estimăm că, la o garsonieră, se încadrează undeva la o jumătate de gigacalorie pe lună. Astfel, conform așteptărilor noastre, costul cu încălzirea pentru o garsonieră va fi undeva sub 200 de lei lunar, iar pentru un apartament cu 2 camere în jur de 300 de lei. Costul depinde însă foarte mult de orientarea imobilului respectiv, de câți membri de familie sunt, dacă vecinii stau și ei la 18 grade sau la 24 și așa mai departe. Am calculat însă la spații similare, iar costurile de încălzire în sistemul de termoficare vor fi cu 24 – 33% mai mici față de cei care folosesc centrale pe gaz”, a mai spus Mircea Marin.

Citește și Românii reduc consumul de energie de teama facturilor