Amenzi de 3 milioane de lei după ce magazinele s-au „dedulcit” la profit în post. ANSVSA a găsit lapte diluat în magazine

În urma neregulilor constatate de ANSVSA, au fost date 368 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.849.340 de lei.

26 mart. 2024, 12:03
Amenzi de 3 milioane de lei după ce magazinele s-au „dedulcit” la profit în post. ANSVSA a găsit lapte diluat în magazine

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au dat amenzi de aproape trei milioane de lei pentru nereguli găsite la produse lactate, iar echipele de control au găsit, printre altele, un procent de grăsimi mai mic faţă de cel declarat şi unităţi care funcţionau fără autorizaţie.

Reprezentanţii ANSVSA au anunţat marţi, că, în perioada 5 februarie – 15 martie, au fost făcute controale pentru verificarea autenticităţii şi a parametrilor de calitate ai unor produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui şi/sau a unor produse lactate comercializate pe piaţa din România.

Astfel, în perioada respectivă, reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti au făcut 3.180 de controale în depozite alimentare autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, unităţi de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuţie care aprovizionează lanţurile de unităţi de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unităţi de alimentaţie publică, pieţe en gros, magazine alimentare amenajate în incinta unor pieţe şi/sau complexuri comerciale şi în unităţi de tip supermarket/hypermarket.

Ulei de măsline cu probleme în Kaufland, produsul a fost retras de urgenţă. Rezultatele testelor sunt îngrijorătoare

“Cu ocazia acestor controale au fost verificate şi loturile de produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui şi/sau a unor produse lactate provenite din state membre UE/ţări terţe, care au fost reambalate în unităţi din România, autorizate sanitar veterinar pentru desfăşurarea activităţii de reambalare, modul de marcare şi etichetare. De asemenea, au fost recoltate 412 probe din lactate şi produse lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, în scopul verificării conformităţii cu înscrisurile de pe etichete, identificarea speciei de provenienţă a laptelui utilizat pentru fabricarea acestor produse, precum şi pentru decelarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală şi a proteinelor de soia”, au transmis reprezentanţii ANSVSA.

Ei au adăugat că în urma neregulilor constatate au fost date 368 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.849.340 de lei. Totodată, au fost emise şase ordonanţe de suspendare a activităţii, 13 ordonanţe de interzicere a activităţii şi s-a dispus măsura de reţinere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 17.083 kilograme de produse lactate.

Greşeala majoră pe care o fac românii atunci când cumpără crenvurşti. Eticheta nu spune tot! VIDEO

Printre neregulile găsite au fost:  nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea şi întreţinerea spaţiilor; funcţionarea unitatii fără a deţine autorizaţie sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor; purtarea echipamentelor de protecţie sanitară incomplete de către personalul ce manipulează produse alimentare; utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare; lipsa efectuării acţiunilor DDD în spaţiul de depozitare a produselor.

“Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformităti, în special în ceea ce priveşte analiza parametrilor fizico-chimici, diferenţe procentuale raportate la declaraţiile privind valorile de pe etichetă de către producător: procent mai mic de grăsime faţă de cel declarat; procent de cloruri/sare mai mare faţă de cel declarat; procent de substanţă uscată mai mic faţă de cel declarat; procent de proteină mai mic faţă de cel declarat; neconcordanţe privind specia de la care provine laptele, raportată la informaţiile de pe etichetă”, a mai precizat sursa citată.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, dintre care menționăm:

  • nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea și întreținerea spațiilor;
  • funcționarea unitatii fără a deține autorizație sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor
  • purtarea echipamentelor de protecție sanitară incomplete de către personalul ce manipulează produse alimentare;
  • utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare;
  • lipsa efectuării acțiunilor DDD în spațiul de depozitare a produselor.

Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformităti, în special în ceea ce privește analiza parametrilor fizico-chimici, diferențe procentuale raportate la declarațiile privind valorile de pe etichetă de către producător :

  • procent mai mic de grăsime față de cel declarat;
  • procent de cloruri/sare mai mare față de cel declarat;
  • procent de substanță uscată mai mic față de cel declarat;
  • procent de proteină mai mic față de cel declarat;
  • neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, raportată la informațiile de pe etichetă.