Greşeala majoră pe care o fac românii atunci când cumpără crenvurşti. Eticheta nu spune tot! VIDEO

Ca şi la fructe, şi câînd vine vorba de mezeluri, cele mai netede şi mai frumoase produse nu sunt nbeapărat şi cele mai sănătoase. Specialiştii spun cum să alegem cei mai buni crenvurşti.
Filip Stan
26 mart. 2024, 10:47
Greşeala majoră pe care o fac românii atunci când cumpără crenvurşti. Eticheta nu spune tot! VIDEO

Ne aflăm în Postul Paştelui, produsele din carne sunt ocolite, mai ales dacă vorbim de crenvurşti, însă un mic dejun pentru copii cu acest mezel blamat din când în când nu poate fi evitat.

Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară, a explicat la ce ar trebui să fim atenți atunci când căutăm un aliment sănătos. Bineînțeles că eticheta este primul loc unde ar trebui să căutăm. Însă, în afară de etichetă, trebuie să punem mult preț și pe aspectul produsului.

”Putem consuma cu încredere ceea ce găsim în piață, atât timp cât știm și facem anumite alegeri și știm să ne uităm la produs. Nu o să luăm niciodată o caserolă de carne bombată, de exemplu”. a spus directorul ICA.

Crenvurștii de porc de pe piață conțin 11 E-uri! Studiul realizat de InfoCons

Însă atunci când vorbim despre aspect, nu trebuie să căutăm doar semne de alterare a produsului. Felul în care arată alimentul ne poate da indicii importante despre cât de sănătos este.

”Noi reacționăm oarecum neașteptat. Acum câțiva ani un producător de crenvurști a încercat să nu mai aditiveze crenvurștii, să nu mai adauge în crenvurști nitritul, să nu mai adauge ascorbatul, să nu mai folosească aditivii care să folosesc uzual. Ce s-a întâmplat? Crenvurștii nu au fost consumați. Deci nici măcar angajații nu i-au consumat, pentru că erau de culoare brună, ușor verzui, nu mai aveau aceeași consistență, nu mai fierbeau la fel de bine, Nu mai erau la fel de zemoși la interior, erau cu totul un alt produs.

Noi, în schimb, ne ducem către acel produs pe care îl știm. Dacă mergem acum la raft și căutăm crenvurşti, un consumator neavizat se va duce către acel crenvurst ușor roz, pe care membrana este foarte bine întinsă și care are și un aspect comercial ușor strălucitor.

Sunt toate greșelile pe care le putem face atunci când alegem acel crenvurst. Crenvurstul ar trebui să fie cât mai deschis la culoare, pentru că o carne tocată, mai ales o carne de pui, știm bine că nu este o roșiatică, nu poate avea culoarea roz”, a mai spus Alexandru Cîrîc.

”Atunci când membrana va fi ușor zbârcită pe crenvurst înseamnă că a trecut printr-un proces de afumare, sau printr-un proces termic care a scos apa din crenvurst, deci el va avea o valoare nutrițională mai mare Deci nu va fi apă. Atunci când la suprafață nu este strălucitor și nu este umed, riscul microbiologic este mai mic, pentru că bacteriile se dezvoltă mai bine pe suprafețele umede decât pe suprafețele uscate.

Noi ne ducem la raft și cerem acești crenvurști. Producătorii ne vor oferi întotdeauna ceea ce cerem noi, nu ceea ce este bine pentru noi”, a concluzionat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudului la Antena 3.

Câtă carne conțin, de fapt, crenvurștii. La ce să fii atent atunci când vrei să cumperi acest produs. Te vei gândi de două ori înainte să îl consumi

Sigur ai mâncat cel puțin o dată crenvurşti din comerț. Totuși, s-ar putea să te mai gândești dacă ar trebui să cumperi acest produs, după ce vei citi acest articol.

Citește și Ce conține, de fapt, telemeaua din Lidl, Carrefour sau Kaufland. Mulți români nu au habar ce mănâncă

Pe rafturile magazinelor de la noi din țară se găsesc foarte multe tipuri de crenvurşti. De cele mai multe ori, românii optează pentru acest produs datorită faptului că sunt ușor de integrat în anumite preparate și sunt și gustoși.

Dimineața, alături de roșii, ouă fierte și puțină brânză, aceștia sunt ideali. Însă, puțini dintre cei care aleg să îi pună în coșul de cumpărături știu, de fapt, ce conțin. Toată lumea știe faptul că subiectul legat de crenvurști este unul foarte discutat, părerile fiind împărțite de cele ai multe ori.

Sunt mulți români care îi consideră o variantă facilă și gustoasă de mic dejun. În România, crenvurștii sunt consumați atât de adulți, cât și de cei mici. De obicei, atunci când trebuie să aleagă tipul de crenvurşti, românii oscilează între cei din carne de pui sau de porc.

Totuși, puțini sunt cei care se întreabă câtă carne conțin ei, cu adevărat.

Crenvurștii, niciodată recomandați pentru micul dejun

Probabil știi că rețeta de crenvurști trebuie să conțină și carne, însă, uneori, etichetele s-ar putea să te surprindă. Crenvurștii din comerț sunt făcuți din carne și condimente menite să le dea un gust bun. Însă, nu toate etichetele specifică adevăratul conținut de carne din produsul respectiv.

În general, crenvurștii sunt buni dacă au în compoziție cel puțin 70%.

În urmă cu puțin timp, cei de la InfoCons au analizat mai multe tipuri de crenvurşti existenți pe piață.

Dincolo de conținutul de carne și de condimente, majoritatea lor aveau o listă destul de bogată de E-uri. Dar, pentru că nu multă lume acordă importanță listei de ingrediente, crenvurștii continuă să se numere printre alimentele preferate ale românilor.

Printre altele, specialiștii trag un semnal de alarmă și includ crenvurștii pe lista alimentelor nesănătoase. Se recomandă să fie consumați moderat și, cel mai important, să fie fierți înainte de a fi mâncați.

În acest fel, te asiguri că stai departe de anumite boli de stomac. În România, crenvurștii sunt consumați cel mai des la micul dejun. Specialiștii nu încurajează acest obicei, mai ales că, dimineața, organismul trebuie să își asigure vitamine și minerale.

Crenvurștii nu sunt deloc o variantă bună atunci când vine vorba de prima masă din zi. Micul dejun trebuie să conțină alimente care să îți dea energie pentru o zi întreagă. Poate că nu mulți români știu, dar mezelurile, în principal, sunt cele care te lasă fără energie.

Citește și Pâinea din marile magazine, bombă cu ceas: „Pentru peste 66% dintre produse NU se menționează tipul de făină utilizată

În schimb, dacă vrei să faci față provocărilor de-a lungul zilei, poți opta pentru alimente sănătoase, cum ar fi fructe sau legume.

Nutriționistul Mihaela Bilic a dat câteva exemple atunci când i-a fost adresată întrebarea: „Care mezeluri sunt sănătoase?”

Rețeta de clătite a Mihaelei Bilic. Trucul pe care puțină lume îl știe: „Secretul unor clătite fine și gustoase stă în aluat”

Mezelurile sunt produse, de obicei, din carne procesată. Ele pot conține și cantități ridicate de sare, grăsimi saturate și aditivi alimentari, care pot fi dăunătoare în timp. Aici putem vorbi de salamuri, cârnați, șuncă, bacon și alte produse alimentare. Dar cât sunt de sănătoase pentru consum? Medicul Mihaela Bilic a explicat care sunt cele mai bune mezeluri de pe piață!

Românii adoră să consume mezeluri în cantități mari, mai ales la micul dejun. Cine poate refuza un sandwich cu salam sau șuncă presată? Totuși, atunci când cumpărați mezeluri, trebuie să le alegeți pe cele mai proaspete şi mai puţin dăunătoare pentru organism. S-a dovedit că în cazul unui consum excesiv de carne procesată poate crește riscul de boli cronice, cum ar fi cancerul colorectal, bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.

DailyBusiness
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
Spynews
Alessia Năstase a vorbit despre divorțul părinților ei, Amalia și Ilie Năstase. Cum a afectat-o separarea: „A fost o perioadă în care nu am înțeles unde mă duc"
Bzi.ro
Se știu primele echipe eliminate de la Asia Express 2025! La acest cuplu nu te așteptai să plece
Fanatik.ro
Veste neplăcută pentru șoferi. Tronsonul de autostradă mult așteptat ar putea să nu fie gata până la finalul anului. Termenul este “extrem de greu de respectat”
Capital.ro
Mașinile din România care sunt refuzate la ITP. Anunțul oficial venit de la RAR
Playtech.ro
Peştele românesc atestat la nivel european. Are mai puţină grăsime şi este crescut 3 ani la temperaturi scăzute
DailyBusiness
Dispar paracetamolul și amoxicilina din farmacii! UE a dat ordinul!
Adevarul
Vicepreședintele SUA atacă din nou valorile europene: Vestul riscă „sinuciderea civilizațională” din cauza granițelor deschise și cenzurii
wowbiz.ro
Tragedie trasă la indigo cu cea de la Colectiv! Circa 60 de tineri și-au pierdut viața după ce un club a luat foc
Spynews
Cotlete de porc în sos cremos după rețeta lui Chef Horia Manea. Secretul pentru un preparat fraged și gustos
Spynews
Alerta de vreme extremă a fost prelungită și în weekend! Meteorologii au anunțat precipitații mixte și vânt puternic
Evz.ro
Taxa care îți schimbă viața: Cât te costă să alegi un alt nume
Ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV
Prosport.ro
Reacția lui Jordan Chiles, după ce gimnasta din SUA a aflat ce s-a întâmplat cu apelul ei din proces
kanald.ro
A murit Gabor Biro, supranumit „fundașul de fier al Aradului”! Ce regrete a avut fotbalistul la sfârșitul vieții
Cancan.ro
Mai mulată nu se poate! Chiar și rapidiștii și dinamoviștii vor face ochii cât cepele! Fata lui Meme Stoica i-a blocat”
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație la CCR. Anunț despre respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„E ceva extrem de personal. Tremur toată”. A rupt tăcerea despre cei 3 iubiți
stirilekanald.ro
Cel puțin 50 de oameni au murit într-un club cuprins de flăcări, noaptea trecută
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Reguli privind dosarul de pensie. Informații importante pentru pensionari
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Al doilea drum de mare viteză din Oltenia, în impas! Mai sunt fonduri pentru tot traseul Craiova – Târgu Jiu?