Amenzi de până la 2.900 de lei. Majoritatea șoferilor din România nu cunosc această lege

Majoritatea șoferilor auto nu cunosc una dintre regulile care dacă sunt încălcate, pot atrage amenzi uriașe. Reglementarea se referă la transportul de animale pe drumurile publice.

13 mart. 2023, 17:43
Amenzi de până la 2.900 de lei. Majoritatea șoferilor din România nu cunosc această lege

Doar 56% dintre respondenții unui sondaj realizat în Marea Britanie știu că pot fi amendați dacă nu transportă corespunzător în mașină, pe drumurile publice, animalele de companie.

Potrivit Codului Rutier din Marea Britanie, toți câinii trebuie să fie ținuți în mod corespunzător într-un vehicul, cu ajutorul unui ham, al unui suport pentru animalele de companie, al unei cuști pentru câini sau al unei protecții speciale.

„Atunci când vă aflați într-un vehicul, asigurați-vă că câinii sau alte animale sunt ținute în mod corespunzător, astfel încât să nu vă distragă atenția în timp ce conduceți sau să nu vă rănească, sau să se rănească singuri, la o frână bruscă”, prevede Codul Rutier, potrivit The Mirror.

 

Ce prevede legea în România

 

Dacă șoferul provoacă un accidentul pentru că e distras de animalul de companie, șoferul ar putea fi amendat cu 5.000 de lire sterline pentru conducere neglijentă.

De asemenea, 62% dintre șoferii auto au recunoscut că nu sunt asigurați.

„Realitatea este că, dacă aveți un accident sau dacă trebuie să frânați brusc și câinele nu este ținut în mod corespunzător, atunci câinele dumneavoastră va acționa ca un proiectil, ceea ce ar putea duce la un scenariu oribil, provocând chiar și decese.

Înțelegem reglementările de siguranță privind așezarea corespunzătoare a unui copil într-o mașină; trebuie să înțelegem că același lucru este valabil și pentru câini”, a declarat Adam Spivey, director și maestru dresor la Southend Dog Training.

Și în România există astfel de sancțiuni. Pentru transportul pe scaunul din față a animalelor de companie și a copiilor mai mici de 1.20 metri se aplică între 9 și 20 de puncte de amendă. Valoarea unui 145 de lei, ceea ce înseamnă o sancțiune de 1.305-2.900 de lei.