Amenzi de peste 90.000 de lei pentru bucureştenii care nu au curăţat zăpada de pe trotuare

Bucureştenii care nu au curăţat zăpada de pe trotuare au fost amendaţi cu peste 90.000 de lei, în ultima săptămână fiind date aproape 1.500 de somaţii atât pentru deszăpezirea trotuarelor, cât şi pentru îndepărtarea ţurţurilor de pe acoperişurile clădirilor.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 17:38
Amenzi de peste 90.000 de lei pentru bucureştenii care nu au curăţat zăpada de pe trotuare

În perioada 25-30 ianuarie, poliţiştii locali ai Municipiului Bucureşti au dat în total 1.457 de somaţii unor persoane fizice sau juridice pentru curăţarea trotuarelor de zăpadă şi gheaţă, precum şi pentru îndepărtarea ţurţurilor de pe acoperişurile clădirilor pe toate arterele principale.

Potrivit Mediafax, în urma controalelor care au avut loc luni, poliţiştii locali au dat 254 de somaţii vizând curăţarea trotuarelor de zăpadă şi gheaţă, precum şi îndepărtarea ţurţurilor de pe acoperişurile clădirilor aflate pe 38 de artere principale din Capitală. Totodată, au fost întocmite 84 de procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, în valoare totală de 94.000 de lei.

Echipele de control au constatat că pe arterele principale şi pe cele utilizate de mijloacele de transport ale RATB operatorii de salubritate au împrăştiat material antiderapant, astfel încât luni dimineaţă acestea se prezentau „la negru” şi se circula în condiţii foarte bune. Totodată, majoritatea staţiilor RATB şi trecerile de pietoni, în special cele din zona intersecţiilor, au fost curăţate.

Potrivit Hotărârii CGMB nr. 120/2010, persoanele fizice şi juridice au obligaţia ca, pe timp de iarnă, să îndepărteze ţurţurii de gheaţă formaţi la nivelul acoperişului imobilului, să cureţe în maxim 24 de ore după încetarea ninsorii zăpada depusă şi gheaţa formată de pe trotuarele aferente imobilelor unde domicialiază sau unde îşi desfăşoară activitatea, a sediilor de firmă, a curţilor sau terenurilor deţinute, astfel încât traficul pietonal să se desfăşoare în condiţii normale.

În primă fază, asociaţiile de proprietari şi proprietarii de spaţii comerciale sunt atenţionaţi că sunt obligaţi să înlăture ţurţurii care se formează pe imobilele pe care le deţin.

Persoanele fizice care nu curăţă zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sunt sancţionate cu amenzi cuprinse între 200 şi 500 de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile sunt cuprinse între 500 şi 2.000 de lei, în cazul imobilelor în care la parter funcţionează societăţi comerciale sau magazine, obligaţiile de a curăţa zăpada sau gheaţa revenind în timpul programului de funcţionare.