Amenzi dublate pentru proprietarii de câini agresivi. Ce prevede un nou proiect de lege

Pe fondul numeroaselor incidente din ultimele luni, în care au fost implicați câini cu stăpân, trei parlamentari PSD vor să înăsprească sancțiunile aplicate celor care dețin câini din rasele considerate agresive și periculoase, astfel încât posesorii acestor patrupede să devină mai vigilenți la prevederile legale.

15 mart. 2023, 13:20
Amenzi dublate pentru proprietarii de câini agresivi. Ce prevede un nou proiect de lege

Persoanele care își plimbă câinele fără lesă și botniță, în cazul în care acesta este agresiv, riscă să fie amendate cu sume de până la 5.000 de lei, potrivit unui proiect de lege pus pe masa senatorilor, la începutul acestei săptămâni. Aceeași sumă ar putea plăti și cei care abandonează câini agresivi sau care au fost antrenați să participe la lupte.

Pe lângă tragediile provocate de maidanezii care continuă să ucidă oameni în capitala României, dar şi în alte locuri din țară, „cetăţeanul obişnuit are de înfruntat pe străzi şi în parcuri încă o ameninţare, venită, de această dată, din partea câinilor cu stăpân”, spun inițiatorii propunerii legislative, deputații PSD Laura Vicol-Ciorbă, Nicolae Georgescu și Eugen Neaţă.

Potrivit acestora, deși există de mai bine de 20 de ani prevederi legislative în vigoare privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi (OUG nr. 55/2002), majoritatea posesorilor acestor rase de câini nu le cunosc sau aleg să le ignore.

Câini incluși în categoria câini de luptă și de atac

Conform OUG 55/2002, câini periculoși sunt cei care aparțin următoarelor rase, grupate în două categorii:

a) categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;

b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Accesul câinilor de luptă și de atac în spațiile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea „este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar”, conform prevederilor în vigoare, însă, „în locurile publice din România, întâlnim aproape la tot pasul posesori de câini periculoşi care îi plimbă fără botniţă şi fără lesă”, arată inițiatorii în expunerea de motive care însoțește proiectul legislativ, potrivit Jurnalul.

Pentru a preveni alte cazuri de „comportament imprudent” al deţinătorilor de câini periculoşi, care îi plimbă fără botniţă, cei trei deputați propun majorarea cuantumului amenzilor aplicate pentru toate tipurile de contravenții prevăzute în OUG 55/2002.

Astfel, potrivit proiectului, dacă nu este anunțată la poliție pierderea sau decesul unui câine care face parte din cele două categorii amintite mai sus, în termen de 48 de ore, proprietarul sau deținătorul temporar al câinelui riscă o amendă cuprinsă între 500 lei și 1.000 lei, față de 100 – 500 de lei, cât este în prezent. Tot cu până la 1.000 de lei vor putea fi amendați stăpânii câinilor periculoși și dacă în urma atacului canin este rănit sau ucis un animal domestic.

Cei care nu înregistrează câinii periculoși sau cu potențial agresiv la Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, sau care îi reproduc fără să dețină acte de origine recunoscute de această organizație, la fel ca și cei care nu pun plăcuțe cu avertismentul „Câine periculos” ori „Câine agresiv”, la intrarea în apartament sau în imobil, vor putea fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei.

Aceeași sancțiune este prevăzută și pentru stăpânii care nu își sterilizează câinii de luptă sau de atac.

Abandonarea câinilor agresivi, sancționată cu până la 1.000 de euro

Pentru abandonarea unui câine din oricare dintre rasele de mai sus, precum și a unui câine care nu face parte din cele două categorii considerate periculoase, dar este agresiv (mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private, fără să fie provocat, sau a fost antrenat să participe la lupte între câini), inițiatorii proiectului legislativ propun amenzi cuprinse între 3.000 lei și 5.000 lei.

Tot până la 5.000 de lei amendă riscă să plătească și stăpânii câinilor cu potențial agresiv (categoria a II-a) dacă își plimbă animalele fără botniță și fără să fie ținute în lesă în locurile sau localurile publice, în părțile comune ale imobilelor și în mijloacele de transport în comun.

În cazul celor trei rase de câini de luptă din categoria I – Pit Bull, Boerbull și Bandog -, este interzis accesul în mijloacele de transport în comun sau în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces către acestea, chiar dacă animalele poartă botniță.

Citește și: Zeci de mii de români au primit în această lună două facturi la curent în doar câteva zile. Pentru unii urmează și a treia