Amenzi mai mari pentru șoferii români în 2024. Cât va costa depășirea vitezei cu peste 50 km/h sau neacordarea de prioritate

Şoferii români care încalcă legea ar putea plăti amenzi mai mari de anul viitor, atunci când sunt prinşi de poliţiştii de la Rutieră. Noile reglementări vor lovi grav în cei ce nu vor respecta legea.

11 dec. 2023, 12:33
Amenzi mai mari pentru șoferii români în 2024. Cât va costa depășirea vitezei cu peste 50 km/h sau neacordarea de prioritate
Amenzi mai mari pentru șoferii români în 2024. Cât va costa depășirea vitezei cu peste 50 km/h sau neacordarea de prioritate

Amenzi mai mari începând cu Anul Nou! Șoferii care încalcă legea vor fi nevoiți să plătească amenzi mai mari. Acest lucru vine ca urmare a unei decizii a guvernanților de a aduce mai mulți bani la bugetul de stat.

Citește și: Codul rutier, combătut religios! Un preot ia măsuri pentru limitarea nenorocirilor din „curba morţii”: „E lucru necurat în curba aia”

Amenzi mai mari pentru nerespectarea regulilor de circulație

Potrivit unui proiect aflat în dezbatere pe site-ul Ministerului de Interne, punctul de amendă ar urma să fie 5% din valoarea salariului minim, ceea ce înseamnă că ar trebui să ajungă la 165 lei. Proiectul care urmează să ajungă pe masa Executivului ar mări punctul de amendă de la 1 ianuarie 2024.Dacă, în prezent, punctul de amendă este 145 lei, acesta ar urma ca de luna viitoare să fie 165 lei. Practic, ar fi 5% din valoarea salariului minim, de 3.300 lei. Teoretic, însă, punctul de amendă ar fi trebuit să fie 10% din valoarea salariului minim.

Astfel, de la începutul anului următor, pentru neacordarea de prioritate pietonilor sau cicliștilor, șoferii vor fi amendați cu până la 825 lei. Pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h, conducătorii auto care încalcă această regulă ar urma să plătească între 1.485 și 3.300 lei.

În prezent, amenda pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h este de 2.900 de lei. Foarte important de precizat este că, dacă amenda va fi plătită în termen de 15 zile, ea va fi înjumătățită. Mai exact, pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h, amenda ar fi aproximativ 742 lei.

Nu se cunoaște încă dacă proiectul va rămâne la această formă sau va mai fi modificat. Totuși, guvernanții intenționază să adune mai mulți bani la buget din colectarea de taxe și impozite. Cert este că, de la 1 ianuarie 2024, regulile și sumele cu care vor fi taxați șoferii ce înalcă legea se vor schimba.

Citește și: Schimbări majore în Codul Rutier! Permisul de conducere de tip B nu va mai fi valabil pe orice tip de mașină. Ce trebuie să facă șoferii care sunt vizați