Amenzi mari pentru turiştii români care nu respectă Codul Rutier în Grecia. Poliţia poate chiar să-i lase fără maşini

Sancțiuni drastice pentru turiștii care încalcă legea în Grecia. Turiștii români care vor merge cu mașina în vacanță riscă să rămână fără permis de conducere sau fără plăcuțe de înmatriculare dacă nu respectă legea.

13 iun. 2022, 15:37
Amenzi mari pentru turiştii români care nu respectă Codul Rutier în Grecia. Poliţia poate chiar să-i lase fără maşini

Numărul românilor care vor petrecere concediile în Grecia va fi în creştere în perioada următoare. Preţurile mai mici la cazare şi mâncare, dar şi condiţiile de cazare mult mai convenabile faţă de cele din România îi determină pe români să aleagă Grecia ca destinaţie de vacanţă.

Autorităţile avertizează turiştii români să respecte legile acestei ţării, mai ales regulile rutiere deoarece încălcarea lor le poate aduce românilor sancţiuni drastice, amenzi de mii de euro, reţinerea permisului de conducere sau chiar reţinerea permisului de conducere până la 30 de zile, precum și confiscarea actelor autoturismului şi a plăcuţelor de înmatriculare până la 60 de zile.

Turiştii care alerg să călătorească cu maşina în Grecia vara aceasta trebuie să ţină cont de legislaţia rutieră din această ţară. De exemplu, parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, dar și cu reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Citeşte şi: Anunţul care-i îngrozeşte pe românii îndrăgostiţi de vacanţe în Grecia. A crescut puternic preţul unei gustări delicioase şi extrem de populare

Totodată poliţia din Grecia poate să aplice amenzi şi poate să reţină permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului, circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun, depăşirea şi încălcarea liniei continue, neoprirea la semnalele agentului de circulaţie, nerespectarea semnalelor semaforului, oprirea pe autostradă în locuri neamenajate, dar și condusul pe contrasens, potrivit impact.ro.

Citeşte şi: Grecia renunţă la obligativitatea purtării măştii în avioane şi locuri publice închise. Veşti bune pentru turişti

Folosirea, dar și simpla posesie a aparatelor anti-radar, a detectoarelor anti-radar sau a altor sisteme de depistare a radarelor în Grecia sunt complet interzise. Şoferii prinşi cu astfel de aparate riscă amenzi de 2.000 euro, reţinerea permisului de conducere până la 30 de zile, precum și confiscarea actelor autoturismului şi a plăcuţelor de înmatriculare până la 60 de zile.

Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de până  șa 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro, în ultimul caz fiind reținut și permisul de conducere pentru 60 de zile.

Folosirea telefonului mobil la volan, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului, se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, dar şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.