Amenzi pentru românii care nu își curăță zăpada din fața casei. Câți bani trebuie să scoată din buzunar cei care nu respectă legea

Cetățenii care nu sunt atenți în această perioadă a anului riscă amenzi uriașe dacă nu își curăță zăpada din fața casei.

14 ian. 2024, 15:38
Amenzi pentru românii care nu își curăță zăpada din fața casei. Câți bani trebuie să scoată din buzunar cei care nu respectă legea
Amenzi uriașe pentru românii care nu-și curăță zăpada din fața casei

Printre primele sarcini ale zilei, în cazul șoferilor, se numără dezghețarea și dezaburirea mașinilor. Însă nu doar participanții la trafic trebuie să fie atenți la îndepărtarea de gheață și zăpadă, dimineața. Românii sunt obligați, prin lege, să curețe stratul de gheață și/sau zăpadă – și nu numai – inclusiv din fața locuințelor lor, altfel riscă amenzi uriașe.

Citește și: Orele de liniște la bloc în 2024. Amenzi de până la 1.500 de lei pentru vecinii gălăgioși care nu respectă regulile

Ordonanța de Guvern nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale stabilește reguli că fiecare român este obligat să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul casei în care locuiește, chiar și țurțurii. Porțiunea de drum din dreptul gospodăriei unde se parchează mașina trebuie, de asemenea, să fie curată.

Avertizările de tipul „Atenție, cad țurțuri!” nu sunt neapărat relevante. În cazul unui pericol, ele fac ca răspunderea pentru repararea prejudiciului să fie împărțită între proprietar și victimă. Totuși, proprietarul locuinței va trebui să scoată bani din buzunar pentru nerespectarea prevederilor legale.

Ordonanța nu stabilește și cuantumul sancțiunilor financiare, ci revin în sarcina autorităților locale. Consiliile locale emit hotărâri în cadrul cărora se stabilesc valoarea amenzilor și alte obligații.

Citește și: Sancțiuni dure pentru șoferii care nu respectă legea. Cei ce nu dețin acest act riscă amenzi de până la 6.600 de lei

În București, locuitorii sunt obligați să își curețe drumurile din fața caselor în maximum 24 de ore după încetarea zăpezii. Amenzile sunt stabilite prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010 și pot varia între 200 și 500 de lei.

În Ploiești, sancțiunile financiare sunt cuprinse între 500 și 1.500 de lei. În Cluj-Napoca, amenda pentru necurățarea trotuarelor și/sau neîndepărtarea țurțurilor de pe acoperiș poate fi cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. La Sibiu, pedeapsa este mai mică, amenda maximă fiind în valoare de 200 de lei.