Amenzi uriaşe pentru românii care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin. Ce reguli prevede noua lege

Legislația privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate a fost modificată. Astfel, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația. În caz contrar, polițiștii pot aplica amenzi.

17 iun. 2023, 18:25
Amenzi uriaşe pentru românii care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin. Ce reguli prevede noua lege

Amenzi uriaşe pentru românii care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin. Noua lege specifică faptul că „persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei.

Citeşte şi: Cât timp ai la dispoziție să îți schimbi buletinul după căsătorie? Dacă nu faci asta poți fi amendat

De asemenea, legea prevede și obligația de a cere, în termen de 15 zile, eliberarea unui nou act de identitate în cazul schimbării domiciliului, fiind una dintre situațiile în care apare obligația de solicitare a eliberării unui nou act de identitate, alături de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate.

Citeşte şi: Reguli noi pentru obţinerea buletinelor de identitate. Schimbarea a intrat în vigoare de la 10 iunie 2023

Practic, odată cu reformularea prevederilor existente, legea stabilește obligația de remediere a neconcordanței dintre adresa din acte și cea la care se locuiește efectiv (dar și înscrierea în cartea de imobil) și în cazul stabilirii reședinței la o adresă, nu doar a domiciliului, scrie avocatnet.ro. Mai mult decât atât, începând de acum, în lege nu se mai vorbește despre mutarea la o nouă adresă, ci de locuirea la alte adrese decât cea din actul de identitate.

Citeşte şi: De ce acte ai nevoie dacă trebuie să îți schimbi buletinul în 2023? Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi