Cât timp ai la dispoziție să îți schimbi buletinul după căsătorie? Dacă nu faci asta poți fi amendat

Căsătoria este una dintre cele mai mari decizii din viața unui om. Totuși, pe lângă fluturașii din stomac pe care îi simți în astfel de momente trebuie să știi că există o serie de demersuri birocratice pe care trebuie să le faci atunci când te căsătorești. Iată ce trebuie să știi despre schimbarea buletinului după nuntă.

26 mart. 2023, 14:02
Cât timp ai la dispoziție să îți schimbi buletinul după căsătorie? Dacă nu faci asta poți fi amendat

Când trebuie să îți schimbi buletinul după căsătorie? În viața noastră există evenimente care ne schimă total stilul de viață, iar căsătoria este unul dintre ele. La noi tradițional este ca soția să preia numele de familie al soțului, însă până la acest pas există un întreg proces. Iată ce spune legea despre acest aspect.

Citește și: Câți ani are, de fapt, Dan Șucu. Multă lume a rămas surprinsă când i-a văzut buletinul

Căsătoria este una dintre cele mai mari decizii din viața unui om. Fiecare, în felul lui, visează și speră ca acel moment să fie unul ca în filme. Atunci când suntem față în față cu o cerere în căsătorie este foarte important să ne răspundem onest la una dintre cele mai importante întrebări și anume dacă ne vedem împărțind pentru tot restul vieții noastre cele mai intime gânduri și momente cu persoana respectivă. Totuși, după ce ne clarificăm acest aspect trebuie să ne gândim că există mai mulți factori birocratici de care trebuie să ținem cont în pregătirea pentru nuntă.

Unul dintre aceste aspecte care țin de birocrație se referă la faptul că în majoritatea cazurilor domnișoarele decid să preia numele de familie al bărbatului. Din punct de vedere legal acest lucru nu este obligatoriu, însă este o obișnuință transmisă de-a lungul vremii, de care lumea ține cont. Ordonanța de Guvern nr. 41/2003 reglementează procedura prin care orice cetățean poate cere schimbarea numelui, presupunând că are „motive temeinice”.

De asemenea, viitoarele soții pot opta pentru a-și păstra numele sau pentru alipirea numelui preluat de la bărbat. În cazul în care aceasta decide să își schimbe numele sau să adauge și numele bărbatului, este foarte important de știut că este obligatoriu ca buletinul să fie schimbat. Același lucru este valabil și în cazul nefericit al unui divorț.

Cât timp ai la dispoziție ca să îți schimbi buletinul

Atunci când vrei să îți schimbi numele după nuntă, trebuie în primul rând să depui o cerere la Serviciul de Stare Civilă. Pe lângă această cerere trebuie anexate certificatele de stare civilă, în original, dar și în copie, un exemplar cu Monitorul Ofical unde a fost publicat un extras din cererea de schimbare a numelui. CU privire la acest aspect, trebuie știut că este obligatoriu să achiți o taxă pentru ca ziarul să publice extrasul. Pe lângă actele deja menționate, mai trebuie anexate: cazierul fiscal, cazierul judiciar și copii după actele de identitate al tale și ale soțului.

După ce a fost confirmată schimbarea numelui ești obligat să soliciți un nou act de identitate în termen de maximum 15 zile. Dacă depășești termenul vei fi sancționat și va trebui să plătești o amendă care variază între 40 și 80 de lei.

Citește și: Categoria de români care trebuie să își schimbe buletinul chiar dacă nu a expirat. Ce trebuie să știe toți cetățenii