Amenzi usturătoare pentru şoferii cu maşini fără ANVELOPE DE IARNĂ. Vezi ce sancţiuni riscă

Iarna se instalează în toată ţara începând de luni, potrivit meteorologilor, iar şoferii care nu au apucat să-şi monteze ANVELOPE DE IARNĂ fac cozi la service-urile auto. Conducătorii auto ale căror maşini nu sunt echipate corespunzător pe timp de iarnă riscă amenzi usturătoare.

RomaniaTV.net
25 nov. 2013, 07:27
Amenzi usturătoare pentru şoferii cu maşini fără ANVELOPE DE IARNĂ. Vezi ce sancţiuni riscă

De luni dimineaţă, de la ora 4.00, a intrat în vigoare un COD GALBEN de ninsori şi viscol, valabil în mai multe judeţe din nordul ţării şi din zona montană. Avertizarea de vreme severă este valabilă până la ora 22.00. Totodată, este în vigoare şi o informare meteorologică privind scăderea drastică a temperaturilor şi apariţia ninsorilor în toată ţara.

Şoferii care pleacă la drum pe ninsoare trebuie să ştie că dacă nu au maşinile echipate corespunzător sunt pasibili de sancţiuni aspre.

VEZI UNDE A ÎNCEPUT SĂ NINGĂ

Atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă, şoferii trebuie să fie echipaţi corespunzător, altel riscă amenzi de până la 1600 de lei. Poliţiştii nu au dreptul să amendeze şoferii care circulă în lunile de iarnă fără anvelope corespunzătoare, în cazul în care carosabilul este uscat.

CITEŞTE ŞI: ANVELOPE DE IARNĂ: Când şi cu ce cauciucuri trebuie să îţi echipezi maşina. GHIDUL ŞOFERULUI

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echipării autoturismelor cu ANVELOPE DE IARNĂ în sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarnă NU este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului.

Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie CONTRAVENŢIE. Şoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare, dar şi să plătească o amendă cuprinsă între 720 şi 1600 de lei.

Vezi HARTA drumurilor cu RISC de ÎNZĂPEZIRE

La reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducatorului auto o dovadă înlocuitoare FĂRĂ drept de circulaţie.

Autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe TOATE ROŢILE.

Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

ANVELOPE DE IARNĂ acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).

În cazul în care circulaţi în lunile de iarnă fără cauciucuri de iarnă şi carosabilul este uscat, Poliţia Rutieră NU are dreptul să vă amendeze. Totuşi, agenţii de poliţie vă pot interzice continuarea drumului dacă în faţă există porţiuni acoperite cu zăpadă, polei ori gheaţă şi vehiculul dumneavoastră nu este echipat corespunzător.

Şi încă un lucru important de ştiut. În general, firmele de asigurări nu despăgubesc daunele pe Casco dacă accidentul s-a produs în condiţii de iarnă, iar maşina asigurată nu era dotată cu ANVELOPE DE IARNĂ. Groupama Asigurări, Omniasig sau Astra Asigurări se numără printre companiile de asigurări care refuză plata în cazul în care se dovedeşte că incidentul rutier s-a produs din cauza faptului că vehiculul asigurat implicat nu era dotat cu anvelope de iarnă.


loading...